BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
problem z natury komputerowych
Kumpel podesłał mi lapka z problemem "Wiesz co stary, coś nie moge sformatować dysku"
No to mówię spoko, jakiś tam Hiren's Boot czy Linux załatwi sprawę jak przez Windowsowy formator nie idzie.

Wrzucam Linuxa 10.04 - raz się nawet włączył, wrzuciłem Gparted, ładnie usunęło partycje, ale już nie dało rady utworzyć nowej. Później nie mogło już zeskanować dysku.
Wrzucam 10.04 raz jeszcze, nic , nic i nic. Nie włącza się. Tylko black screen z migającą kreską.

No to następny krok - starsza instalacja. Chyba 7.10 - Ten nawet się nie ładuje, wyskakuje tylko pełno jakiś dziwnych cyferek, literek i errorów.

Krok nr 3 - pojedziemy go Hiren's Boot! Włączam, wybieram narzędzia do partycjonowania , Partion Magic a tutaj komunikat:

QCDCDRO.SYS Loadind Failed.
GCCDROM.SYS Failed.
VIDE-CDD. Failed
TSHCDDRV. Loading Failed

No DC-3x5 PCI SCSI controller series can be found

itd, itd.
Nie mogę zupełnie go zmusić do odpalenia czegokolwiek.
Gdzie może być problem, co mam dalej robić?

proszę o pomoc ludziska!

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
pytanie nr1 : bios widzi skubańca?
2. nawet jeśli widzi to otworzyć klapkę z dyskiem wyjąć przeczyścić(jeśli ata) i wsadzić na miejsce.
Dalej w acerze mojego taty można zablokować dysk tak jakby. Poszukaj
Powodzenia

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Chodzi o jedną partycję czy cały dysk? Jak cały to YellowLabel jak możesz to wypal na jednym CD MHDD (http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html) wystarczy sam skan ale i erase też można puścić żeby wyczyścić dysk ze wszystkich śmieci co się mogą ukrywać po sektorach.

reastdignity, dysk widzi, klapki nie otworzę bo to laptop i nie wiem jak no i boję się o gwarancję :)

k33l, chodzi o cały dysk.

A lapek to Toshiba L200

Klapkę powinno się otworzyć bez utraty gwarancji, dysk jest częścią wymienną tak samo jak możesz dołożyć RAM bez wysyłania laptopa do serwisu.
Jeżeli chodzi o cały dysk to polecam przelecieć go zgodnie z poradnikiem, czyli scan, potem erase z remapem i jeżeli nie wróci do normy to coś nie tak z nim albo coś pomieszane w biose (który pewnie za skomplikowany nie jest jak to w laptopach) ewentualnie inna usterka sprzętowa.

Nie można odtworzyć MHDD :)

? tzn już wypaliłeś i uruchomiłeś na tym laptopie?

k33l, mam MHDD na Hiren's Boot.
To samo co przy innych progsach - CDROM Driver can not be found i milion innych błędów, że nie może znaleźć sterowników.
Tak jakby bios wykasował wszystkie potrzebne informacje o zainstalowanym w lapku sprzęcie.

Ale właśnie chodzi mi o odpalenie MHDD samego z płyty, wiem bo u siebie miałem problemy z tym na Hirensie i pobranie nowej wersji i wypalenie na CD podziałało i nie mam problemów z działaniem tego programu.
Jest tam jakaś opcja resetu ustawień tego biosu? Może jest update biosu to warto wgrać przy okazji.

k33l, jest tylko przywrócenie ustawień fabrycznych - zrobione.
Update biosu? Nie jestem aż tak pro w tych sprawach żeby to zrobić :)

Wypale program na płytkę i sprawdzę.

Ale mi się wydaje że to nie problem dysku a sterowników biosu..

[ Dodano: 2010-08-20, 21:07 ]
nie wykrywa dysku :)

YellowLabel bios nie ma sterowników do niczego, tam są informacje na temat sprzętu jaki jest przez niego wykryty a to dwie różne sprawy.
W Biosie jest opcja z AHCI w nazwie?
Możesz podać dokładną nazwę tego laptopa bo nie mogę znaleźć na stronie Toshiby info o nim.

sorry, pomyliłem się w modelu
L300-1fb

[ Dodano: 2010-08-20, 21:21 ]
Jest opcja z AHCI :)

[ Dodano: 2010-08-20, 21:25 ]
zmieniłem z AHCI na Compatibility i MHDD wyszukał dysk..

Dostępna jest aktualizacja biosu w wersji 1.80, sprawdź jaką masz u siebie wgraną wersję w laptopie.
Przejrzałem instrukcję do tej Toshiby i nic się nie dowiedziałem, do obsługi biosu używa się jakiegoś programu pod Windowsem :shock:
Zapytaj kumpla co dokładnie robił z laptopem bo to takie błądzenie na oślep.

[ Dodano: 2010-08-20, 21:28 ]
No to teraz próbuj ale pewnie już pójdzie z górki.

k33l, robię scan.
O DZIZAS! Ależ ten dysk jest w tragicznym stanie. Dopiero zacząłem skanowanie i na około 300 dobrych sektorów jest już 53 bad :)

Bios jest 1.60 ale bez win się go nie zaktualizuje chyba

Niech sobie przeleci do końca, trochę to może potrwać ale to jest ostatnia deska ratunku dla dysku, jak się nie będzie go dało odratować to tylko sklep i nowy :P
BIOS tak, aktualizuje się pod Windowsem i to 32bit z tego co widziałem, do czego to doszło :-/ totalny monopol ze strony producenta.

BTW - ile ten scan będzie trwał? przy pojemności 250gb..

Jest na gwarancji ten lapek więc nie wiem czy się w to bawić czy wysyłać go do toshiby :P

Czas powinien być wypisany w którymś z rogów ekranu (Est: CZAS czy jakoś tak)
Nie wiem jak to jest dokładnie z dyskiem i czy podlegają one wymianie gwarancyjnej. Skan u mnie na 250GB trwał coś około 6-7h ale to był czysty dysk a przy badach to czas może się wydłużyć i to znacznie.

k33l, 30h pokazało :)
No nic - trzeba się dopytać o gwarancję a później będziemy się w to bawić.
Nic innego nadal nie startuje (żaden program z Hirens, linux, windows)

No to albo ma mocne przestoje albo transfery nie te co u mnie na stacjonarce i dysku 3,5''

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
YellowLabel, Jeśli masz zewnętrzny napęd CD/DVD - odpal z niego. Ostatnio miałem identyczny przypadek. Dziwna rzecz, ale nic nie chciało się odpalać z napędu wewnętrznego (przy instalacji, potem działał doskonale).

Skocz do: