andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Sąd Pracy
Proszę o pomoc znawców tematu.Otóż uległem wypadkowi w pracy a postępowanie powypadkowe prowadziła komisja lojalna kierownictwu.Zus idąc na łatwiznę i nie weryfikując ustaleń komisji odmówił uznania zdarzenia jako wypadku przy pracy i wypłaty odszkodowania.Poinformowano mnie również że przysługuje mi prawo odwołania za pośrednictwem ZUS do Sądu Pracy co też uczyniłem.Sprawa toczy się między mną a ZUS-em a pracodawca na sprawach występuje jedynie jako strona zainteresowana.Na ostatniej sprawie pracodawca wynajął pełnomocnika(adwokat) który wręczył sędzinie i mi pismo.W piśmie między innymi jest postulat o uchylenie mojego odwołania oraz wiele innych p***** które mnie tylko rozśmieszyły. Najistotniejszy jest punkt w którym jest napisane żeby obciążyć mnie kosztami postępowania.I tu pytanie-czy postępowanie przed Sądem Pracy może być w ogóle płatne dla pracownika? Czy pracodawca jedynie jako strona zainteresowana a nie pozwana może występować o obciążenie mnie kosztami.Za odpowiedzi będę serdecznie wdzięczny

Pozdrawiam Andrzej

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Poszukaj najblizszego oddziału Panstwowej Inspekcji Pracy. Mają darmowe dyżury prawników, udzielają porad anonimowo i takie tam.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
andybond napisał/a:
Zus idąc na łatwiznę i nie weryfikując ustaleń komisji odmówił uznania zdarzenia jako wypadku przy pracy i wypłaty odszkodowania

ZUS w takim przypadku nie ustala okoliczności wypadku. Opiera się na ustaleniach komisji zawartych w protokole wypadkowym. Nie jest to niczyim widzimisię - wynika to z ustawy o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych i kodeksu pracy. Dlatego to postępowanie jest tak naprawdę między Tobą a Twoim pracodawcą.

Skocz do: