redman33  Dołączył: 21 Mar 2010
Co z kolorem ???
Mam kłopot... ZAKUPIŁEM SOBIE NOWY MONITOR... LG E2370 jest OK, jednak podczas zabaw z programami coś chyba coś namieszałem i po otwarciu zdjęcie w Lightroomie dostają ciepłego zabarwienia. Zdjęcia B&W wyglądają w programie jak by były w sepii...
Na komputerze w systemie nie nie zmieniają koloru... Może coś zmieniłem w Lightroomie...

Nie wiem co jest grane ?...

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
A ustawienia kolorów w monitorze sprawdzane były?

Były... W innych programach ( Rawtherapy, Photivo ) bez problemu. Jest Ok..

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wszystkie zdjęcia w LR wyglądają tak samo? Czy tylko nowe, importowane?
Jeśli tylko nowe, zobacz, czy nie przypisałeś jakiegoś sepiowego presetu jako domyślnego podczas importu.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
redman33, Nie zmieniłeś przypadkiem przestrzeni barwnej z sRGB an Adobe RGB?

Wszystkie mają cieplejszy zafarb. B&W wyglądają jak sepia.... Kolorowe lekko ocieplone. Co dziwne kolor jest tylko w programie. Jak zdjęcia z programu wyeksportuje to wyglądają normalnie.

Tak jakby to dotyczyło tylko podglądu...

[ Dodano: 2011-10-18, 18:29 ]
Zastanawiałem się czy to coś z ustawieniami programu....

[ Dodano: 2011-10-18, 18:30 ]
Na monitorze przestrzeń jest ustawiona sRGB...

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
piotr_luk napisał/a:
redman33, Nie zmieniłeś przypadkiem przestrzeni barwnej z sRGB an Adobe RGB?
Od tego nie robi się efekt sepii.

[ Dodano: 2011-10-21, 12:08 ]
redman33 napisał/a:
Na monitorze przestrzeń jest ustawiona sRGB...
Monitor ustaw na domyślną przestrzeń (nie sRGB tylko po prostu na natywną) i załaduj profil monitora do programu (jako profil wyświetlacza).

ps. nawet jeśli ten monitor ma tryb "sRGB" to pewnie i tak się z nim równo nie pokrywa

Jak się w Lightroomie zmienia profil wyświetlacza? Nie znam ąż tak tego programu... :oops:

Co dziwne w DxO dzieje się podobnie...

Na razie bawie sie w innych programach, ale mnie to nieco denerwuje... :evil:

redman33 napisał/a:
Jak się w Lightroomie zmienia profil wyświetlacza? Nie znam ąż tak tego programu... :oops:

Co dziwne w DxO dzieje się podobnie...

1 - możliwe że przechwytuje automatycznie z systemu (w takim razie sprawdź czy w systemie do monitora jest zapięty profil ... monitora)

2- Co to jest DxO ? x-P

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Cytat
Jak się w Lightroomie zmienia profil wyświetlacza? Nie znam ąż tak tego programu..

Nie ustawia się. Ustawia się jedynie profil wyeksportowanego zdjęcia. Nie pamiętam gdzie dokładnie. Można też nacisnąć CTRL+E i odpala się Photoshop z danym zdjęciem i wówczas można zobaczyć, jaki profil eksporu jest domyślnie przypisany do TIFF (ProFoto, AdobeRGB, sRGB), można ustawić też inny dla JPG (polecam sRGB).
Lightroom pisze w instrukcji, że wyświetla RAWy zawsze w pełnej palecie kolorystycznej (więc jak masz monitor o szerszym gamucie, zobaczysz więcej), a eksportując można określić jak ma być docelowo... może to nieintuicyjne, ale bardzo ułatwia edycję, bo przy eksporcie następuje konwersja i kolory dopasowane do danej przestrzeni (jeśli bez dalszej edycji, tylko publikacja, powinno to być sRGB).

Wywaliłem z komputera profil monitora (E2370.icm ) i działa już dobrze !!!

Dziękuje za rady. Przydały się!!!

redman33 napisał/a:
Wywaliłem z komputera profil monitora (E2370.icm ) i działa już dobrze !!!

Dziękuje za rady. Przydały się!!!
Tym samym sugerujesz że plik profilu był uszkodzony/błędny. Bo normalnie profilu monitora się nie "wywala" (to on opisuje jak monitor wyświetla)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Bo normalnie profilu monitora się nie "wywala" (to on opisuje jak monitor wyświetla)
Pytanie czy to profil konkretnie tego egzemplarza monitora czy profil który był na płytce instalacyjnej dołączonej do monitora ?
Jeśli to drugie to takiego profilu nawet się nie dotyka ;-)

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
j.w - jakis tam profil byl w systemie, nie odzwierciedlajacy charkakrystyki tego konkretnego monitora. (Z reszta podstawienie jakiegokolwiek profilu niczego nie zmienia - ta funkcja systemu wydaje sie nie dzialac na moim kompie.)

Pytanie ode mnie:
Lightroom na systemie bez wskazanego profilu monitora. Czemu mam troszke inna gamme w Lightroomie niz w reszcie programow? Tzn po wywolaniu do sRGB jest ciemniej niz wyswietla Lightroom.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Bo LR ma jakiś profil przypisany.

elgreen napisał/a:
Z reszta podstawienie jakiegokolwiek profilu niczego nie zmienia - ta funkcja systemu wydaje sie nie dzialac na moim kompie.)
Bo wczytywanie profilu odbywa się w czasie startu systemu.
Jak do wczytywania profili w czasie pracy na kompie używam "WinColor" - chyba ze strony Microsoftu.
Pozwala mi to na swobodne przełączanie profili pomiędzy np.: 5000K i 6500K

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
JackDeJack, No wlasnie ten M$ Color Control Applet nie dziala.
Edit: Pod WinXP (SP3) nie dziala mi podstawienie profilu w ustawieniach monitora, nie dziala rowniez ten panel M$.

Edit2: W pracy pod WinXP wszystko dziala. Ciekawa sprawa, bo system mam paromiesieczny i niewiele zdarzylem w nim namieszac :)

elgreen, U mnie z XP pracuje bezproblemowo. Zdecydowanie widać zmianę profilu z 5000 na 6500K czy inne takie.

Zazwyczaj by się upewnić że zadziałało wczytuję inny profil i dopiero wtedy jeszcze raz ten na którym chcę pracować :idea:

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A ja tak w temacie choć z trochę innej beczki zapytam. Co zrobić, aby mieć w LR takie same kolory jak w PPLu? Wkurzam się bo czasem jpg z aparatu bardziej mi się podoba od tego co wymodzę w LR... :-/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przejść na Silkypiksa.

Skocz do: