Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Photoshop CS3 for Student PL 175 zł brutto
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8081
myślę że to świetna wiadomość :-)
Ciekawe czy student studiów podyplomowych się łapie :-P (niestety nie)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Kurde, mogli zrobić wersję "edukacyjną", bo na studencką się nie łapię. A edukacyjne belfry też mogą kupować :roll:

[ Dodano: 2008-01-02, 23:30 ]
Wiem! Na jakieś studia się zapiszę, kupię PSa i zrezygnuję ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Swietny news Żaba!

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Miło, że żona studiuje.

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
na PWR studenci mają za free programy Microsoftu, stary dobry pomysł wyrobienia nawyku. i potencjalnych klientów.

czy Program: Adobe Photoshop Extended CS3 PL to normalna wersja CS3 czy jakaś okrojona??

matb napisał/a:
Wiem! Na jakieś studia się zapiszę, kupię PSa i zrezygnuję ;-)
też na to wpadłem :mrgreen:

Cytat
Miło, że żona studiuje.
też tak mam :mrgreen:

Cytat
Swietny news Żaba!
nieskromnie powiem, że wiem :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
PS Extended jest rozszerzona w stosunku do standadowej.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
grohu napisał/a:
na PWR studenci mają za free programy Microsoftu, stary dobry pomysł wyrobienia nawyku. i potencjalnych klientów.

To oczywiste. Podobnie jak rozkładanie gazet i tygodników na uczelniach. Dorzucanie załączników z kosmetykami itp. do pisemek kobiecych.

Chociaż myślę, że jest też bardziej prozaiczny powód. Liczba ludzi, którzy bawią się cyfrową fotografią rośnie w postępie geometrycznym, a zatem rośnie rynek. Pewnie za jakiś czas zwykła cena na PS to będzie, przykładowo, 500pln, a nie 3000. Oczywiście nie za miesiąc.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
lipalipski napisał/a:
Liczba ludzi, którzy bawią się cyfrową fotografią rośnie w postępie geometrycznym, a zatem rośnie rynek. Pewnie za jakiś czas zwykła cena na PS to będzie, przykładowo, 500pln, a nie 3000.

Niezupelnie. To nie jest program dla przecietnego Kowalskiego. Wielu studentom PS bedzie potrzebny pozniej w pracy i kupia normalna wersje. Wydaje mi sie, ze na to liczy Adobe.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Bombowa wiadomość Żaba
Kilka tygodni temu zastanawiałem się czy nie zainwestować w jakiś tablet, żeby dostać PS Elements, a tu taka niespodziewanka :-D . W sumie wystarcza mi Gimp ale trochę denerwujący jest interface w osobnych okienkach w wersji Windowsowej, oraz brak 16 bitów na kanał (długo już użytkownicy na niego czekają i doczekać się nie mogą), a pozatym pracodawcy wolą raczej ludzi oblatanych w PS niż w Gimpie

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Dobra wiadomość.
Przede wszystkim mam nadzieję, że zagra trochę psychologicznie - wyrobi w studentach nawyk kupowania programów i posiadania ich legalnych wersji. Bo to jest już cena jak najbardziej w zasięgu ręki.

Kiedyś, na 2 roku studiów, postanowiłem mieć wszystkie niezbędne mi do nauki programy legalnie - w wersjach studenckich. O ile pamiętam kwota we wstępnej kalkulacji to było ok. 7 tys. PLN. I niektóre licencje (o ile pamiętam SolidWorksa) za 1000 PLN były ważne tylko rok - co roku trzeba było odnawiać. Nie wspominając oczywiście o tym, jak strasznie wersja edukacyjna Solida jest wykastrowana. Masakra.

Brawo Adobe raz jeszcze!

[ Dodano: 2008-01-03, 00:28 ]
lipalipski napisał/a:
Liczba ludzi, którzy bawią się cyfrową fotografią rośnie w postępie geometrycznym, a zatem rośnie rynek. Pewnie za jakiś czas zwykła cena na PS to będzie, przykładowo, 500pln, a nie 3000. Oczywiście nie za miesiąc.

Ejżeeee, nie wydaje mi się.
Photoshop istnieje już na rynku prawie 20 lat i zawsze był relatywnie drogim programem.

To dla tego, że jest liderem, aplikacją służącą nie tylko do obróbki zdjęć - i myślę, że długo takowym liderem pozostanie.

Możliwe natomiast, że będzie wysyp tanich programów do obróbki fotografii - chociaż takich już jest całe mnóstwo. Przeciętnemu Kowalskiemu nic więcej nie trzeba do szczęścia niż np. iPhoto, które to Apple wrzuca za darmo wraz z systemem.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
wow!
kupie sobie na urodziny Creative Suite w takim razie ,
to bardzo przyjemne będzie zrezygnować z piratów..

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy studenci Uniwersytetu Trzeciego Wieku też się na to łapią ;-)

To teraz pomarudzę - taka oferta Adobe to jednak jest tylko pół kroku w przód - przebojem rynkowym (szczególnie w Polsce) byłaby wersja "home and student" na wzór MS Office 2007 za 199,- zł. A tak, to tylko wiatr w oczy... :-/

zorzyk, zgadzam się z Tobą. "home and student" to byłoby super rozwiązanie tylko wtedy prawdopodobnie byłby spory szum, że jest gigantyczna różnica w cenie pomiędzy wersją home a komercyjną. Wersja student to krok w dobrym kierunku. Ja tam chciałbym lightroom w wersji home za 200zł :D

A czy jak student kupi, to może dać wujkowi pod choinkę?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
zorzyk napisał/a:
może dać wujkowi pod choinkę?
Jeśli wujek był grzeczny :evilsmile:

Byłem grzeczny. 8-) :lol:

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
nie ma się co podniecać, byłem dzisiaj w Vobisie i nie maja już tej wersji na całym dolnym śląsku,i nie był w stanie powiedzieć kiedy będą mieć.

grohu, bo to dopiero ma się pojawić w sklepach. Na razie przedsprzedaż w internetowym sklepie Vobis.

Skocz do: