Cytat
Niewielkie rozmiary (102 x 64,5 x 40 mm) oraz waga (225 g) pozwalały bez problemu nosić Olympusa w kieszeni. Model miał znakomitą pokrywkę, która stała się później elementem charakterystycznym kompaktów Olympus, chroniącą obiektyw 35 mm f/2,8 i wizjer a także blokującą migawkę. Ostrość ustawiamy przy pomocy niewielkiej, sprawnie działającej dźwigni umieszczonej pod obiektywem.
http://www.foto-kurier.pl...rze-3-1995.html
Cytat„Kon jaki jest kazdy widzi”. Chyba wiekszosc z nas miala juz go w reku. Malutki, leciutki, niezawodny, ze swietnym obiektywem Zuiko 35mm/2,8 i z dalmierzem. Nooo... pod kazdym wzgledem wspanialy. Ciezko o nim cos zlego napisac. Moze jedynie to, ze zdjecia trzeba robic w automatyce – niestety nie ma przelaczenia na manualne ustawy. To jeden minus. Drugim jest to, ze pomimo swietnej optyki obiektyw zdecydowanie jest przeznaczony do zdjec czarno – bialych. Na slajdzie daje silna dominante. No ale juz z powodu automatu, slajdu w niego nie polecam wkladac. Do fotografi czarno - bialej jednak bardzo sympatyczny. Uwaga, nie mylcie go z XA1, CZY XA2, bo to pomimo podobnego wygladu, zupelnie inne aparaty, pozostawiajace wiele do zyczenia.
http://piotrkoszczynski.b...olympus-xa.html
Yashica Mat124, Canon 100d
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
Sony A7 - w końcu święty grall
CytatJedna, jedyna wada to to, ze z powodu malosci i lekkosci, bardzo latwo zrobic poruszone zdjecie
Cytatjak wspomniał przedmówca łatwo poruszyć zdjęcie
Cytatno i najważniejsze to optyka - która mnie nie powaliła ostrością - w centrum nie było tak dobrze jak w jaśce czy himatiku a na brzegu było dużo gorzej.
CytatMyślałem że to wina egzemplarza (dużo się ochów i achów naczytałem o tej optyce)
Cytatkupiłem więc drugi i było tak samo
CytatZastąpiłem go Yashicą T3, która jest zwykłym P&S ale jej zeiss 35/2.8 jest dużo lepszy optycznie - zarówno pod względem bokeh jak i ostrości...
Cytatobiektyw zdecydowanie jest przeznaczony do zdjec czarno – bialych
36. WWW
CytatOlympus MJU-1. Legendarny analogowy aparat kompaktowy. Lepszy od nowszego MJU-2. MJU-1 nie ma zooma, ale za to lepszy obiektyw pod względem optycznym i lepszej światłosiły. Bardzo szybki i cichy. Używany, sprawny 100%.
Cytatjutro będę miał XA
CytatOd mju-2 z zoomem stare mju na pewno lepsze.