iridium87  Dołączył: 18 Wrz 2010
Problem z Pentax K100D Super
Witam forumowiczów. Mam problem moj aparat działa prawie normalnie tzn. robi zdjecia itd ale nie moge zmiac trybów. Jest tylko AV, Manual i Bulb. Jak kręce pokretlem to caly czas wyskakuje av, raz m i raz b... w czym tkwi problem?? Myslalem o zmianie softu ale do d super nie znalazlem.
z góry dziekuje za pomoc.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zapewne potrzebna interwencja serwisu.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
iridium87 masz taki objaw na kicie czy na szkle manualnym bez styków? Bo takie zachowanie jest właśnie na szkłach bez styków. Jeżeli na kicie to zobacz czy masz czyste styki.

k33l napisał/a:
takie zachowanie jest właśnie na szkłach bez styków

O tym nie pomyślałem, ale nie miałem nigdy pomysłu aby szkło bez styków próbować używać w innym trybie niż M lub Av.

iridium87  Dołączył: 18 Wrz 2010
[ Dodano: 2010-09-18, 17:25 ]
k33l napisał/a:
iridium87 masz taki objaw na kicie czy na szkle manualnym bez styków? Bo takie zachowanie jest właśnie na szkłach bez styków. Jeżeli na kicie to zobacz czy masz czyste styki.

na kicie działa, a na sigma opo 70-300 dg macro nie smiga...
czyżby obiektyw był uszkodzony??
styki czyszczone.

wie ktos moze czy jest i gdzie znajde jakis nowy soft do pentax k100d super

K100D Super nie miał aktualizacji softu. Wszystkie najnowsze softy są tu http://www.pentax.jp/engl...ad_digital.html

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
iridium87 prawdopodobnie tak, uszkodzone mogą być styki a dokładnie ten który wchodzi we wklęsły styk w body.
AF w Sigmie działa?
A co jest nie tak że potrzebujesz nowego firmware? Z tej puszki wyciągnięto już maks możliwości, wspiera karty SDHC na które normalna K100D dostała update.

Skocz do: