dgolab77  Dołączył: 28 Lip 2010
[K200D] Potwierdzenie ostrości na Falconie 85/1.4
Witam

Przy ostrzeniu manualnym na Falconie 85/1.4 aparat potwierdza ostrość, robię zdjęcie i okazuje się, że ostrość jest przed obiektem. Co można z tym zrobić ? Czy jedyne rozwiązanie to wysłać body do serwisu ?

Pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy próby robiłeś z aparatem na statywie czy z ręki?

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
byc moze Twoja reakcja na potwierdzenie jest opozniona. przy takiej GO nie jet to wykluczone

Zdjęcia robione z ręki i ze statywu mają FF. Zrobiłem dziesiątki prób, bez pośpiechu, więc wykluczam opóźnioną reakcję na potwierdzenie.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A na matówce jest ostro ?

Tak, na matówce wygląda ostro.

Dojeżdżałeś do ostrości zarówno od zera jak i od nieskończoności i porównywałeś?

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
dgolab77, czy przypadkiem matówka nie była kiedyś wyciągana? Spróbuj z innym jasnym szkłem.

Może sprawdź jeszcze to szkło jak się zachowuje na innym body.

Robert29  Dołączył: 27 Sie 2008
Miałem kiedyś podobny przypadek ze szkłami na gwint m42 i tu wina była po stronie adaptera miał kołnierz i odsuną obiektyw od body ; wystarczyło wymienić adapter na wkręcany do środka i problem znikł.
Nie znam tego szkła ale może i tu wina leży po stronie montowania szkła do aparatu.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Cytat
Nie znam tego szkła ale może i tu wina leży po stronie montowania szkła do aparatu.

No mnie się poluzowały same z siebie śrubki mocujące bagnet. Falcon lata swoimi drogami.

Robert29  Dołączył: 27 Sie 2008
Swojego czasu ja miałem adapter z kołnierzem wyciąłem z Heliosa dystanse nocujące soczewki no i sytość zmieniała się raz do przodu raz do tyłu wzalezności ile wyciągnołem i z której strony.
I jeszcze cytat z Optyczne.pl
"Falcon 85 mm f/1.4 Aspherical IF - test obiektywu
10. Ustawianie ostrości
Ustawianie ostrości w Falconie jest całkowicie manualne i odbywa się poprzez wygodny i karbowany pierścień, którego pracy nie można nic zarzucić. Oczywiście ogniskowanie manualne jest o wiele wygodniejsze, gdy zaopatrzymy się w odpowiednie matówki lub gdy nasz korpus potwierdza ostrość z obiektywami manualnymi.
Falcon 85 mm f/1.4 Aspherical IF - Ustawianie ostrości
Szkoda, że ani Falcon, ani Samyang nie mają skali głębi ostrości na obudowie. Manualna „stałka” powinna mieć coś takiego, bo koszt jej stworzenia jest praktycznie żaden, a pożytek spory.
Warto tutaj zaznaczyć, że mała głębia ostrości przy przysłonie f/1.4 wymusza dużą staranność naszej pracy, jeśli chcemy mieć ostrość ustawioną tam gdzie należy. Warto więc pamiętać, że przy fotografowaniu obiektów oddalonych o małe kilka metrów, głębia ostrości ma rozmiar tylko kilkunastu centymetrów.
"

Dzięki za odpowiedzi. Potestuję go jeszcze i sprawdzę jak się zachowuje przy różnych kierunkach ostrzenia i jak będę miał możliwość to na innym body. Może problem jest w mojej technice a nie w sprzęcie...

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
nie wiem jak w K200 ale w moim gx20 zauwazylem ze potwierdzenie ostrości ma tendencje do pewnej jakby "bezwładności" tzn siweci sie ono np jeszcze chwilke po przekreceniu pierścienia ostrzenia przy jasnych szkłach oczywiście powoduje to że ostrość jest juz nie tam gdzie chcemy....
Ogólnie ostrzenie na potwierdzenie ostrości to kant d... :evilsmile: najlepiej ostrzy się imho w kolejnosci od najlepszego:
1 matówka z mikrorastrem lub klinem (osobiście wole patrzeć na to pierwsze)
2 LV z powiekszeniem
3 orginalna matówka i poleganie na własnym wzroku
4 potwierdzenie ostrosci w puszce

joker333 napisał/a:
nie wiem jak w K200 ale w moim gx20 zauwazylem
Dokładnie tak samo, zwłaszcza przy szerokokątnych szkiełkach.
joker333 napisał/a:
ostrzenie na potwierdzenie ostrości to kant d... najlepiej ostrzy się imho w kolejnosci od najlepszego:
1 matówka z mikrorastrem lub klinem
I to jest prawidłowa technika. :mrgreen: Oczywiście przy poprawnie ustawionej matówce, a nie zawsze tak jest.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
:!:

Pentagram, Czego znowu nie rozumiesz ? :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Chciałem usunąć swój wpis, jako że był zbędny. Ale nie ma tu opcji 'delete', więc tekst zamieniłem na pierwszy znaczek, na który kliknęła myszka. ;-)

Mucha  Dołączył: 28 Maj 2008
Wydaje mi się, że korpus będzie potrzebował regulacji FF/BF.

Miałem podobnie i -40 załatwiło sprawę.

Do tej pory miałem kilka obiektywów i nie widziałem tego problemu na zdjęciach.
Z AF:
Kit 18-55 II ciemny spora GO,
Tamron 70-300 j.w.
S 24-70/2.8 ostra, ale to 2.8
FA 50/1,4 wszyscy mówią, że na 1.4 mydli i w to wierzyłem. Przy 2.8 Sigma była ostrzejsza :-(

Manualne:
A-50/1.7 i Falcon 85/1.4 nie zwracam uwagi na potwierdzenie ostrości i jest OK

Kupując Sigmę 30/1.4 zachciało mi się testów i poprawek. Wyszło wspomniane -40 i teraz Falkonem mogę robić zdjęcia z potwierdzeniem i kit WR jakby ostrzejszy :mrgreen: , a Sigma po prostu żyleta.

Przykład Sigmy, oczywiście @1.4

crop

Skocz do: