Kala44  Dołączył: 15 Lis 2009
P I W K O zalało KITa :(
Zabrałem k200 z KITem na plaże i dwa piwka - wszystko do plecaka.... Pierwszy raz bez etui aparat. Co dalej się wydarzyło nie będę pisał :(
Body uszczelnione więc wszystko o.k. ale KIT lekko się pokleił (ale nie wiele) - pierścienie chodzą gładko, czasami tylko lekko spowalniają, przesłona za to dość ciężko chodziła.
Rozebrałem więc szkiełko, wyczyściłem "popychacz" przesłony i wszystko mechanicznie niby działa. Przesłona chodzi super.

Jest jednak problem którego po wyczyszczeniu się nie pozbyłem.
Im wyższe F tym bardziej prześwietla zdjęcie.

Co jest w takim razie?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pewnie listki przysłony się kleją.

plwk napisał/a:
Pewnie listki przysłony się kleją.

Ale raczej byłoby to widać. Ręcznie, popychaczem zmieniam przesłonę to wygląda o.k., tak jak w nowym szkle listki się składają.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zauważysz różnicę w prędkości domykania suchych a lekko klejących się?

Zrób zdjęcia w takich warunkach aby były zawsze długie czasy, które zniwelują efekt "leniwej przysłony". Jeśli będą mniej więcej jednakowo naświetlone to jednak przysłona.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Na 100% sklejony mechanizm przyslony. Serwis -> czyszczenie.

Dzięki za porady. Rzeczywiście pewnie listki muszą być lekko poklejone.
Dzwoniłem już po kilku serwisach we Wrocławiu - chcą 100pln wzwyż. Szkło ma niecałe 2 lata, jest zadbane ale dawać ponad 100 pln za naprawę jak nowe kosztuje 250-300pln hmmm nie wiem na co się zdecydować

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Możesz jeszcze zrobić zdjęcie lustra dla pewności. Będziesz widział, czy przysłona się domknęła.

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
Kala44 napisał/a:
dawać ponad 100 pln za naprawę jak nowe kosztuje 250-300pln
Używanego kita w pierwszej wersji i bdb stanie spokojnie kupisz za ok 100 zł. Niewiele więcej dołożysz do lepszej optycznie wersji II. Ja bym raczej nie naprawiał.

SebastianC.  Dołączył: 23 Wrz 2007
Kala44, masz na przyszłość nauczkę żeby w plecaku nosić wódkę zamiast piwa ;-) Jakby co to alkohol szybko odparuje i nie będzie kłopotu, a przy okazji optykę i elektronikę przeczyści :mrgreen:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
SebastianC. napisał/a:
Kala44, masz na przyszłość nauczkę żeby w plecaku nosić wódkę zamiast piwa ;-) Jakby co to alkohol szybko odparuje i nie będzie kłopotu, a przy okazji optykę i elektronikę przeczyści :mrgreen:

Eee tam. Od wódki, lepszy będzie 99%, nierozrabiany spirytusik...
8-)

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Może kąpiel w wodzie destylowanej pomoże.

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
A może kit ma kaca po dwóch piwkach? :mrgreen:

Mój kit to II.
Chyba go przepłucze, a co mi tam

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
popo76 napisał/a:
żywanego kita w pierwszej wersji i bdb stanie spokojnie kupisz za ok 100 zł. Niewiele więcej dołożysz do lepszej optycznie wersji II. Ja bym raczej nie naprawiał.

A jak znowu kupisz takiego "skacowanego"?

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
technik219 napisał/a:
A jak znowu kupisz takiego "skacowanego"?
Ryzyko zawsze istnieje ale zawsze przed kupnem można sprawdzić. Jeśli wszystko jest ok i szkło wygląda przyzwoicie to można kupować.

Skocz do: