WoRaS  Dołączył: 30 Lip 2009
  [K-x] Problem z celnością (airshow, tryb AF-C, Sigma 100-300
Hej,
mam problem z moją nową zabawką - Pentaxem K-x. Jednym z zastosowań jest fotografia na pokazach lotniczych, do czego używam Sigmy 100-300 f/4. Ostatnio byłem na CIAF 2010 w Hradec-Kralove i niestety wyniki otrzymane za pomocą Pentaxa K-x i Sigmy nie są najlepsze - bardzo duży odsetek ujeć zostało zepsutych przez nietrafiony autofocus (nie jest to rozmycie ze względu na szybkość obiektu tylko po prostu pomyłka AF).

Na pokazach miałem również swoje stare body, Pentaxa K-m i w tym przypadku (z tym samym szkłem) było o niebo lepiej. Dobrze, że je wziąłembo bym chyba nie przywiózł żadnych zdjęć ;-)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z trybem AF-C w K-x przy szybkich, dynamicznych obiektach?

Na obu aparatach używałem dokładnie tych samych ustawień:
1. Używam tylko centralnego punktu AF.
2. Tryb Tv (czasy w zależności od rodzaju samolotów od 1/2000 do 1/125)
3. Autofocus ustawiony na AF-C.
4. Tryb zdjęć seryjnych "high".
5. Karta Sandkisk Extreme III class 10
6. Wszystkie korekcje dystorsji i inne bzdury powyłączane w menu.
7. Przy panoramowaniu instrukcja radzi chyba wyłączyć SR, co zrobiłem. Z ciekawości w pewnym momencie włączyłem w K-x SR z powrotem by zobaczyć co się stanie i nie zauważyłem żadnej zmiany.

Skoro w K-x jest gorzej niż w K-m z tym samym szkłem zaczynam się zastanawiać czy z body jest wszystko ok.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
WoRaS, a próbowałeś kalibrować AF :?:
może tu tkwi problem

opiszon napisał/a:
WoRaS, a próbowałeś kalibrować AF :?:
może tu tkwi problem

W debug menu? Jeszcze nie, ale robiłem kilka testowych zdjęć statycznych obiektów (z okna mieszkania, tryb AF-S) i wtedy wyglądało, ze jest ok.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
WoRaS,
a nie jest to przypadkiem błąd GO ..... przy czasie 1/2000 przysłona jest raczej otwarta na max.
robiłem foty samolotom z boku i AF(ust. centrum) łapał mi początek skrzydła a wtedy kadłub był lekko nieostry, jak celowałem w ogon to było ok.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
WoRaS napisał/a:
Skoro w K-x jest gorzej niż w K-m z tym samym szkłem zaczynam się zastanawiać czy z body jest wszystko ok.
Taki mały cross'ik z pl.rec.foto.cyfrowa ? ;-)

b-bar01 napisał/a:
WoRaS,
a nie jest to przypadkiem błąd GO ..... przy czasie 1/2000 przysłona jest raczej otwarta na max.
robiłem foty samolotom z boku i AF(ust. centrum) łapał mi początek skrzydła a wtedy kadłub był lekko nieostry, jak celowałem w ogon to było ok.

Chmmmm chyba nie, sprawdziłem jedno ze zdjęć i przy czasie 1/1000 i ISO 400 aparat dobrał przysłonę równą f/8 (myśliwiec na tle nieba). Poza tym w K-m problem wystepuje rzadziej...

JackDeJack napisał/a:
Taki mały cross'ik z pl.rec.foto.cyfrowa ? ;-)

Tonący brzytwy sie chwyta ;-)

Mój problem opisałem też na dpreview i pentaxforums i na obu uzyskałem podobną, ciekawą hipotezę: może AF nie wyrabia się ze względu na szybkie zdjęcia seryjne... (tryb "high")?

el Burakos  Dołączył: 12 Gru 2009
a nie jest przypadkiem w instrukcji napisane, że przy trybie seryjnym ostrośc jest "trzymana" tylko z 1 zdjęcia?

el Burakos napisał/a:
a nie jest przypadkiem w instrukcji napisane, że przy trybie seryjnym ostrośc jest "trzymana" tylko z 1 zdjęcia?

Na (nie)szczęscie nie:

Cytat
Focusing is continuously activated during continuous shooting when [AF Mode] is set to AF.C (Continouous mode).

Instrukcja angielska, strona 137.

Może po prostu do takich zastosowań (pokazy lotnicze) K-x się nie nadaje...? Szkoda tylko, że chyba jest gorzej niż w K-m :-(

el Burakos  Dołączył: 12 Gru 2009
WoRaS napisał/a:
el Burakos napisał/a:

Na (nie)szczęscie nie:

faktycznie, na AF-S jest blokowana na 1 zdjęciu.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
WoRaS, włącz ten tryb "high" i zobacz czy między ekspozycjami ustawia Ci ostrość celując aparatem w przedmioty na różnych odległościach. Normanie jest tak, że aparat czeka aż silnik aparatu/obiektywu wykona polecenie i dopiero wykonuje zdjęcie, co owocuje dość widocznym spadkiem rzeczywistej szybkostrzelności jeśli masz wolny obiektyw. Może konstruktorzy to obeszli w trybie "high", tzn aby aparat nie sprawdzał między ujęciami ustawionej ostrości, tylko co najwyżej opuszczał lustro do pomiaru ekspozycji i następna klatka.

Możesz dać linka do wątku na pentax forums?

Skocz do: