dale  Dołączył: 27 Lut 2009
Lublin - komis foto / sklep
Witam,
widze że w Lublinie działa silna grupa "Pentaksiarzy" :). Ostatnio sam się "reaktywowałem".

Zaczynałem od Smieny, potem Zenit, Practica, bardzo długo (jak na moje realia) Ricoh, Minolta i obecnie (docelowo) Pentaks. Myślę że przy tym systemie zostanę. Zarówno w analogu jak i cyfrze. Choć minolta ma u mnie dożywocie ze względów sentymentalnych (pierwszy zakup "ze wspólnych" po ślubie - dosłownie pierwszy- nawet przed "spożywką").
Ale dosyć offtopa :).

Czy w Lublinie obecnie działa jakiś sensowny komis sprzętu foto ? Ten na zielonej pomijam - byłem ostatnio - ceny jeszcze bardziej absurdalne niż kiedyś.
Był kiedyś taki jeden w Pałacu Parysów - niestety zlikwidowano go ok 7 lat temu.
I czy jest jakiś sensowny (dobrze zaopatrzony i z cenami z naszej galaktyki) sklep foto ? (lampy, zamówienie akcesoriów itp...)
Pozdrawiam Marek.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Sklep, to nie wiem, sprawdził bym hurtownię KDM, (przy parkingu leclerka na turystycznej).
Jeśli chodzi o komis to do tego złośliwego dziada-naciągacza na zieloną już nigdy nie pójdę.

Polecam za to komis/lab FotoStar na deptaku, (jak od strony bramy krak. wchodzisz na deptak to pierwsza brama po lewej, przy kwiaciarni). Koleś jest na prawdę w porządku, sprzedałem tam już parę rzeczy i kupiłem i nigdy żadnych problemów, wywołuję tam też filmy od czasu do czasu.
Może do pentaksa nie ma dużo, ale czasem się coś trafi (jakiś czas temu był nawet FA17-35 Fisheye, ogłosiłem na forum, że takie cuś jest i Dada był chętny, przelał mi kaskę tego samego dnia, kupiłem zrobiłem pół BW kodaka i następnego dnia z rana Mu wysłałem :-D ).
Aha i ten komis współpracuje z najlepszym w lublinie zakładem naprawy sprzętu foto (zapomniałem nazwy ale na hryniewieckiego, niedaleko głębokiej), to tam mi "naprostowali" tubus limiteda i to tanio i z gwarancją na 9miesięcy, polecam ;-)

p.s. skoro się aktywowałeś to może wpadniesz dzisiaj na starówkę około 16? spotykamy się chwilkę pofocić i pogadać przy piwku, zapraszamy :mrgreen: :-B :-B

Dzięki za zaproszenie :) - bardzo chętnie bym wpadł (nawet śledziłem wątek w drugim dziale) ale pracuję dziś (i jutro) 14-22 :(. Ale co s9ię odwlecze to nie uciecze - jak mawia stare przysłowie pszczółek :)

[ Dodano: 2009-03-21, 11:53 ]
Byłem dziś w komisie. Czuję że będę częściej. Właściciel chyba ma mnie już dosyć, choć kultura nie pozwalała okazać Mu tego po sobie... :)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Eldred napisał/a:
Jeśli chodzi o komis to do tego złośliwego dziada-naciągacza na zieloną już nigdy nie pójdę.

Eldred, pamietam go z czasów studenckich (1990-94).Zawsze był niezbyt miły,choć takiego próbował udawać. Trzeba przyznać,że często miał coś ciekawego w ofercie.Pamietam chyba ze 3 półki zapchane mamiyami od 645 do 67. Tylko ceny :shock: : giełda w Warszawie plus jakies 50%. Kiedyś jeszcze był niezły komis na ul. Pstrowskiego (potem chyba Peowiaków),prowadzony przez młodych facetów (w tamtych czasach :mrgreen: ),znających się na rzeczy. Drugi dobry był w jakimś domu towarowym przy ul. Przcchodniej (?) Przejazdowej(?) -w bok od Krakowskiego Przedmieścia ,po drugiej stronie niż ratusz. Czy to oznacza,że juz nie istnieją? Trochę szkoda.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Dzisiaj w komisie FotoStar widziałem MZ-M za 400 i telekonwerter bezstykowy za 100. I chyba tyle naszego.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
miałem czytać o mapach sprzężeń a trafiłem tutaj... przeznaczenie?
ubeuszek, jak ma się czas i ochotę (naprawdę dużo jednego i drugiego) można wpaść na giełdę samochodową w Elizówce- czasem ktoś coś ciekawego ma. A czasem nie. (nie zapominaj o zomach z bagnetem- jeden miał nawet styki... :-P )

MarWoj, ten w Przechodniej (Pałacu Parysów) nie istnieje już od dobrych 9 lat :( A szkoda, bo zawsze można było sprzęt "wymienić za dopłatą" - co dla studenta było niezwykle ważne :).
Na Peowiaków, potem Kołąntaja, też bywałem :) Obecnie jest jeden fajny komis, bardzie audio co prawda, ale Gość miewa i foto, w tej uliczce na przeciwko dawnego Wyzwolenia, obok poczty głównej.

Skocz do: