PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Monitor i karta graficzna
Moja mama posiada nawet niecałkiem stary komputer, a przy nim całkiem stary monitor. Monitor, który kojarzy mi się z kulą wróżki, a to za sprawą niewielkich rozmiarów ekranu, jego krzywizny, jak i ostrości widzianego w nim obrazu. Po latach psucia sobie wzroku, mama w końcu postanowiła wymienić monitor (nie wiem, czy to dzięki moim namowom, czy przez impuls wewnętrzny) na jakieś LCD pewnie 19 cali, może panoramiczne. I teraz mam pytanie: czy taka pewnie pięcioletnia karta graficzna raczej (wówczas) z dolnej półki bez problemu obskoczy wyższe rozdzielczości i panoramę, czy może tu wystąpić jakiś zgrzyt?

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
1. Przy panoramie (nietypowa rozdzielczość dla starych kart) mogą wystąpić problemy.
2. Jak mama nie będzie pogrywała w jakies mocno graficznie zorientowane gry itp, to karta rozdzielczość powinna uciągnąć (pod warunkiem, że w pkt.1 jest OK)
3. Ze względu na wzrok, przy TFT sugeruję użycie złącza DVI. Jest diametralna różnica w porównaniu z D-Sub. Sprawdź czy karta ma takie złącze. Przejściówka z D-Sub na DVI (i na odwrót) nie rozwiązuje problemu.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Dzięki. Zapewne najprościej byłoby sprawdzić, jaką kartę ma moja mama, ale ja mieszkam w Krakowie, a ona pod Warszawą, stąd mogę tylko określić wiek karty w przybliżeniu. To mam pytanie dodatkowe: czy to, czy karta poradzi sobie z panoramiczną rozdzielczością, zależy od chipsetu karty (bo to jeszcze mama będzie w stanie sprawdzić we "właściwościach ekranu"), czy od jakiś jej innych cech zależnych już od producenta karty i modelu?

Trzeba sprawdzić jaka karta jest zamontowana i zajrzeć do manuala ewentualnie na strony supportowe producenta karty.
Mnie osobiście problem nie dotknął, ale mojego kumpla tak. Problem jak pamiętam był natury chipsetowo/driverowej.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Chmarski napisał/a:
Ze względu na wzrok, przy TFT sugeruję użycie złącza DVI. Jest diametralna różnica w porównaniu z D-Sub.
DVI - ok. alt o nie prawda ze jest gigantyczna roznica....zalezy tylko od producenta karty i dlugosci/jakosci kabla

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
[quote="Fafniak"]
Chmarski napisał/a:
DVI - ok. alt o nie prawda ze jest gigantyczna roznica....zalezy tylko od producenta karty i dlugosci/jakosci kabla

dobrze mowisz :) mam 2x20" LCD - jeden na DVI, drugi na Dsubie - nigdy nie zobaczylbym roznicy, gdyby oba nie staly obok siebie, powiedzialbym nawet - ze jesli ktos nie lubi 'zyletowej' precyzji co do kwadratowego pixela, to dla niego obraz lepiej bedzie wygladal przez Dsub :) jest po prostu nieco miekszy (nie nieostry) jak w CRT.

PiotrR: panoramiczne raczej ciezko bedzie obsluzyc przy leciwej karcie - choc mozesz po prostu miec fart... najlepiej sprawdz sobie we wlasciwosciach wszystkie mozliwe tryby pracy dla karty i bedziesz mial odpowiedz :)

Podłączyłem ten sam monitor TFT poprzez dwa porty, do tego samego komputera w tym samym czasie. Jeden port D-Sub, drugi DVI. Grafę ustawiłem w Dual Monitor (w trybie pokazującym ten sam obraz na obu displayach).
Przełączenie źródła na monitorze dawało ten sam obraz... a jednak zdecydowanie inny. Przy 20", 1600x1200, jak dla mnie różnica była kolosalna na korzyść DVI.

Chmarski, widzisz... a umnie jest praktycznie to samo.... :roll:
a jaka masz karte graficzna?

Sprawdzałem na Radeonach - 7500 mobile, 9600 i ostatnio X1950 Pro (w tym przypadku użyłem przejściówki DVI -> D-Sub).
Monitor HP 2025.

Jak napisałem, dla mnie różnica diametralna, która zniechęciła mnie do używania D-Sub w przypadku TFT. Ale ja trochę powalony jestem :lol:

Chmarski, - napisales nazwy cipsetu graficznego a nie producentow kart.....
Ja majac herculesa i asusa nie mam duzych roznic....

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Melduję, że na ATI Mobility Radeon X600 różnica jest pomijalna.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ja takze bez problemu widzialem spora roznice u siebie na dwoch kompach miedzy D-SUB i DVI. Na korzysc DVI oczywiscie.

ale ja nie pisze ze nie ma roznicy -jest ale uwazam ze na dobrych kartach jest pomijalna

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
ja podejrzewam, ze to jeszcze od kabla D-SUB zalezy, bo to kabel analogowy i jego jakosc ma wiekszy wplyw na przekazywanie obrazu niz w przypadku DVI. Ale nie wiem, czy dobrze kombinuje...

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Coś mi się teraz snuje po głowie, że gdzieś czytałem, iż różnica może być spowodowana nie tylko jakością analogowego wyjścia karty, ale również analogowego wejścia monitora lub dopasowaniem jednego do drugiego (ale głowy, ani nawet palca za to nie dam).

Zatem być może tutaj także chodzi o to, żeby para była dobrze dobrana :-P .

Fafniak napisał/a:
Chmarski, - napisales nazwy cipsetu graficznego a nie producentow kart.....
Ja majac herculesa i asusa nie mam duzych roznic....

Mobility Radeon 7500 by Compaq/HP.
Radeon 9600 - Gigabyte
Radeon X1950 Pro - Asus

Myślę, że nie są to straszliwe noname'y ;-)

Chmarski, to stawiam na kabel/otoczenie (zaklocenia) albo jestes przeczulony jak Alek na 5400dpi/300dpi/zeissy :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
zanim kupisz panoramę upewnij się, że nie zrobisz mamie niedźwiedziej przysługi, zastanów się do czego używa, bo do pracy często lepsze jednak są 4:3, a nie 16:9

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Podepnę się pod ten temat, żeby nowego nie tworzyć.

Jaka jest obecnie tania karta graficzna, która obsłuży wspomaganie filmów? Przy czym mówię zarówno o filamch puszczanych z DVD, z "divixa" szekro pojętego jak i HD z kamery (czy z K7 ;-) ). Nie wiem czy filmy na Youtubie są wspomagane sprzętowo? Gier najnowszych nie musi obsługiwać.

Wymagania jakie musi spełnić to:
-magistrala PCI-E
-brak wiatraczka
-wyjście DVI
-możliwie mały pobór mocy
-no i w miare tania.

Pogubiłem się w tym całym gąszczu podobnych kart pod różnymi cyferkami, może jakaś lepsza komputerowo dusza podpowie? :roll:

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Wszystkie karty ATI z serii Radeon HDxxxx mają podobno sprzętowe wspomaganie dla odtwarzania filmów.

Skocz do: