Masher  Dołączył: 02 Lip 2010
Problem z K-x
Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z moim KX'em. Nie wiem czy to jakaś wada, która się uaktywniła czy poprzestawiałem coś w opcjach dostosowując aparat do moich preferencji.
Otóż chodzi o to, że gdy przełącze na zdjęcia seryjne (wszystko jedno czy Hi czy Lo) aparat robi tylko 3 zdjęcia!! Jest to strasznie denerwujące bo właściwie nie da się uchwycić sekwencji.
Nie ma znaczenia czy zmienie rozdzielczość na 2-6 czy 12 Mpx ani jakość zdjęcia (JPG ***).
Proszę o pomoc bo odchodzę od zmysłów - przejrzałem całe menu ale nie moge zlokalizować takiej funkcji. :-/

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Masher, to może w pierwszej kolejności przywróć ustawienia fabryczne aparatu, jeśli to dopiero od niedawna Ci się dzieje.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Masher, jaka karta pamięci?

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Nie mam tego aparatu, ale słyszałem o podobnych problemach z K7. Spróbuj powyłączać kompensacje cieni, korekcje aberracji i inne tego typu funkcje.
Pozdrawiam

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
no, wyłącz po prostu wszelkie opcje poprawiające obraz - to zwalnia processing zdjęć

Jestem w pracy i nie mam przy sobie aparatu więc sprawdzę dopiero po powrocie, faktycznie korekcję aberacji mam włączoną i chyba kompensację cieni.
Jeżeli chodzi o ustawienia aparatu w ostatniej zakładce to resetowałem (nic się nie zmieniło).

A karta nie ma znaczenia bo wcześniej na tej samej tego nie było.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Masher napisał/a:
aparat robi tylko 3 zdjęcia!!
A bracketing wyłączony masz ?

Tzn ustawiony jest na 3 zdjęcia ale jest chyba wyłączony bo z jednego ujęcia robi po jednym zdjęciu chyba, że włączę seryjne.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Masher napisał/a:
le jest chyba wyłączony bo z jednego ujęcia robi po jednym zdjęciu chyba, że włączę seryjne

Niekoniecznie, jeśli masz wyłączone robienie wszystkich zdjęć za jednym naciśnięciem spustu to robi po jednym.

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
Na 100% winna jest kompensacja cieni i korekcja aberracji... oj dużo czasu spędziłem nad tym żeby do tego dojść, a i instrukcje przeczytałem ze 2 razy żeby znaleźć tę informację...

Dzięki chłopaki za rady - jak tylko wrócę do domku to wyłącze te featuresy i dam znać jak poszło.
Wiedziałem, że tacy spece jak Wy na forum mi pomogą :)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Nie zakładam nowego tematu bo ten jest z tytułu dosyć pojemny. Dziś mój kiks zawisł na dłuższą chwilę. Objawy: po naciśnięciu spustu ustawił bardzo długi czas, po czym po zrobieniu zdjęcia ekran stał się czarny, aparat nie dawał oznak życia. Ponowne włączenie nic nie dało, dopiero wyjęcie akumulatorów i włożenie nowych uruchomiło aparat. Poprzednie akumulatory nie były świeżo naładowane to fakt, ale zrobiłem nimi ok 300 zdjęć i aparat pokazywał połowę pojemności. Zanim aparat wykonał powyższy numer miałem chwilę wcześniej podobną zwiechę z tym, że ekran LCD wyglądał po niej jak logo Matriksa - granatowe jasne paski wyświetlane nawet po wyłączeniu aparatu. Miał ktoś coś podobnego?

P.S. Karta Sandiska 4GB SDHC Ultra II, akumulatory Sony 2700 zmienione na Eneloopy.

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
A zdjęcia robi normalne?
Jaka jest wersja firmware'a w Twoim k-xie?

Jeśli zdarzyło się to tylko raz, ja bym się nie przejmował, z tego co pamiętam mój też się raz zawiesił, a po wyjęciu akumulatorków wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Masher, zaraz, zaraz. Po kolei. KX ma ręczny naciąg filmu, więc tam nie ma takiego czegoś, jak tryb seryjny zdjęć. Chyba, że używasz windera? Znaczy nie windera, wo windera do KXów nie ma, tylko jest motor drive II. Nie jestem pewien, ale chyba trzeba mieć specjalną wersję KXa, znaczy KX MOT, żeby tym drivem działał.
Ten motor drive pozwala robić trzy zdjęcia na sekundę. Może po prostu coś nie tak używasz, nie zwalniasz spustu albo co? Może baterie słabe? A może po prostu w sprzęcie, który ma ponad ćwierć wieku należy się spodziewać różnych dziwnych przypadłości?
To w jakiej rozdzielczości będziesz skanował film i w jakim formacie zapisywał zdjęcia nie ma znaczenia dla działania aparatu ani Motor Drive'a.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Matb jesteś pewny że trafiłeś w temat :?: :roll:

Frost  Dołączył: 13 Lut 2010
matb, Masherowi, raczej chodziło o k-x a nie KX :)

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
matb napisał/a:
Masher, zaraz, zaraz. Po kolei. KX ma ręczny naciąg filmu

Dokładnie, K-x czy KX - robi różnicę :-P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
daśko, jestem pewien. To temat o zdjęciach seryjnych robionych KXem, czyż nie? Przynajmniej na to wskazuje temat i treść pierwszego postu. A Tobie coś nie pasuje?

[ Dodano: 2010-07-04, 22:38 ]
Frost, ja tam wyczytałem, że Masher pisze o KXie. Chyba wie, co za aparat ma i z jakim ma problemy, nie? ;-)

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
matb napisał/a:
daśko, jestem pewien. To temat o zdjęciach seryjnych robionych KXem, czyż nie? Przynajmniej na to wskazuje temat i treść pierwszego postu. A Tobie coś nie pasuje?

To zależy o co pytasz, a na pewno twoje obcesowe pytanie:evilsmile:

Przeczytaj pierwszy post :idea:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Radolex napisał/a:
A zdjęcia robi normalne?

Po "odwieszeniu" się - tak.
Cytat
Jaka jest wersja firmware'a w Twoim k-xie?

1.01 czyli najnowsza dostępna.
Radolex napisał/a:
Jeśli zdarzyło się to tylko raz, ja bym się nie przejmował

Na razie raz. Tylko, że mam nim za miesiąc robić ślub i mi się ten raz nie podoba.

Skocz do: