zlypiez  Dołączył: 30 Lis 2006
xmp w lightroom?
dorwałem się do adobie lightroom ostatnio - czy ten program generuje .xmp? wygląda mi na to, że ich nawet nie 'widzi' :/
jak importuję z katalogu z RAW'ami i wygenerowanymi do nich .xmp (pliki uprzednio 'wywołane' w ACR), to otwiera mi 'gołe' pliki.
byłoby dla mnie to dość dziwne, gdyby taki program zapamiętywał inforamcję o RAW'ach w cashe'u... i wszystko trzeba by zapisywać w JPG/TIFF

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Lightroom 4.1 beta trzyma swoje psiejsko-czarodziejskie ustawienia w My Documents/My Pictures/Adobe Lightroom i pamięta je "dla siebie" - ale xmp z ACR nie widzi.

Z tego co zrozumiałem, z zapowiedzi wersji finalnej Lightrooma wynika, że zostanie to zaimplementowane - ustawienia będą wymienne między ACR i Lightroomem, właśnie w ACR-owych plikach xmp.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Z tego co zrozumiałem, z zapowiedzi wersji finalnej Lightrooma wynika, że zostanie to zaimplementowane - ustawienia będą wymienne między ACR i Lightroomem, właśnie w ACR-owych plikach xmp.

Miejmy nadzieję... bo taki sposób jaki ma ta beta4 to jest masakra. I to nie czytanie .xmp (sic!). Wracam do ACR na razie i jak wyjdzie wreszcie finalna wersja to może się przesiądę na to Lightroom, bo przynać muszę, że całkiem całkiem :D

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
coto je to xmp?

Plik tekstowy (format xml chyba) z zapisanymi zmianami naniesionymi w ACR, pojawia się w katalogu obok obrabianego rawa. Inaczej mówiąc, tam ACR trzyma informację o tym, jak zepsułeś całkiem dobre zdjęcie.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Chyba zapisuje wszystkie zmiany jakie robiłeś na pliku, nie modyfikując jego samego. Ale to tylko domysły.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Re: xmp w lightroom?
zlypiez napisał/a:
czy ten program generuje .xmp?

generuje, wystarczy włączyć to w opcjach. w zakładce file management musisz postawić ptaszka przy automatically write.. bla bla bla

[ Dodano: 2007-02-05, 19:12 ]
argawen napisał/a:
Chyba zapisuje wszystkie zmiany jakie robiłeś na pliku, nie modyfikując jego samego.

tak właśnie robi ;-)

macioh napisał/a:
generuje, wystarczy włączyć to w opcjach. w zakładce file management musisz postawić ptaszka przy automatically write.. bla bla bla

ehhh... no nie zauważyłem tego - zaznaczyłem - i po krzyku ;) dzięki!
czyli jednak lightroom jess cool :PPP

Człowiek uczy sie przez całe życie. Dzięki Macioh.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
no to jeszcze jedna rzecz: jak obrabiam dng, to ACR nie zapisuje zadnych xmp. Informacje o obrobce siedza wewnatrz dng :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sprawdź swoje ustawienia w Preferencjach ACR ;-)

zorzyk, mam Ci screena zrobic? "Save image settings in sidecar .xmp files" i wszystko sie zgadza - do pefow zapisuje xmp. Tylko ze ja od dawna pefow nie przechowuje - konwertuje je od razu do kompresowanych dng i zadnych xmp ACR mi nie generuje. Sprawdz u siebie 8-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
hm..... Jest też opcja "DNG file handling: ignore sidecar .xmp files". Ja dasz "ignoruj", to pewnie je ominie. Ale nie badałem czy zapisuje parametry do wnętrza DNG. Po mojemu to byłoby trochę niebezpieczne (z uwagi na przenośność między czytaczami DNG), chyba, że DNG ma ściśle znormalizowany format....

zorzyk napisał/a:
DNG file handling: ignore sidecar .xmp files

mam standardowo, czyli ta opcja jest nie zaznaczona.
Moim zdaniem to DNG jest tylko kontenerem, tak jak tif (z reszta, dng to chyba wlasnie jakis modyfikowany tiff). W to mozna wszystko wcisnac, lacznie z plikiem xmp.

l_uka napisał/a:
z reszta, dng to chyba wlasnie jakis modyfikowany tiff

z tym dng to jest tak, że to jest format, który łaskawa firma adobe wprowadziła aby uniknąć problemów z wieloma formatami raw - każdy producent, ma przecież swojego RAW'a... i tu rodzi się problem kompatybilności z programami i z tym, że za 2 miliony lat może być ciężko odczytać zdjęcia z takiego PEF'a jak już będą tylko HoyaSonyPentaxy czyli HSP'efy :)
w związku z tym, o ile się nie mylę, ten DNG to nic innego jak RAW tylko, że bezfirmowy - czyli globalizacja, sourcecode dla wszystkich, nie jedz mięsa etc i wszyscy producenci aparatów powinni go wprowadzić... a ty lipa - dlaczego to już nie wiem.
a miało być tak pięknie... jedynie pentax lojalny: k10 w awangardzie technologiczno-ideowej zatem, bo z tego co wiem, do dng zapisuje z bazy :D

zlypiez napisał/a:
z tego co wiem, do dng zapisuje z bazy

ale bez kompresji - kicha :roll:

bez kompresji? a to RAWy mają jakąś kompresję jeszcze? hmm... nie wiedziałem :) co to za kompresja?
czyli jaka jest różnica między PEF a DNG zapisanym bezpośredni w aparacie?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zlypiez napisał/a:
W K10D DNG potrafi mieć nawet 16 MB.

zlypiez napisał/a:
to RAWy mają jakąś kompresję jeszcze? hmm... nie wiedziałem :) co to za kompresja?

RAW, jak kazdy obrazek, moze byc skompresowany. Najlepiej, zeby byl skompresowany bezstratnie i DNG standardowo potrafi obsluzyc kompresje bezstratna. Przykladowo, pef z deela to jakies 10MB, po konwersji softem adobe do kompresowanego DNG ten sam obraz, tej samej jakosci zajmuje 5-6MB.

zlypiez napisał/a:

k10 obsluguje skompresowane pefy (to jest nowosc). DNG zapisuje bez kompresji. PPL nie obsluguje skompresowanych DNG.

l_uka napisał/a:
PPL nie obsluguje skompresowanych DNG.
I to jest granda. Żeby ciekawiej było, "rozkompresowanych", czyli jeszcze raz potraktowanych Adobe Converterem z odptaszoną kompresją, też nie widzi.

Skocz do: