timor  Dołączył: 16 Kwi 2010
naprawa objektywu do broniki ETR
Hej wszystkim !
Mam w ręku 40mm zenzanon do ETR, ma problem z przesłoną. Pióra utknęły gdzieś pośrodku, jak się kręci pierścienim (bardzo ciężko) to coś tam drga, ale nie otwierają się do końca, niważne, czy na manualu czy auto. Czy da się coś z tym zrobić ? Czy to już tylko "przycisk do papierów"?. 40-tki rzadkie są...Będę wdzięczny za poradę.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Jak się nie rozbierze obiektywu to nic nie będzie można powiedzieć. Skąd jesteś?

Hej. Spodziewam się, że trzeba będzie rozebrać te zabawkę. Pytanie bylo, czy ktoś może już to robił w odniesieniu do zenzanona. Ja jestem z Toronto.

[ Dodano: 2010-10-01, 23:22 ]
Znalazłem gdzieś instrukcję rozebrania 150-tki, ale tylko częsci zawierającej migawkę, ale pomiędzy pierścieniem przesłony i odległości są jakieś śrubki, tak zupełnie w tym miejscu gdzie jest przesłona. Może trzeba zacząć tam ?

Zbyszek  Dołączył: 19 Paź 2006
Co do instrukcji rozbierania 150 to istnieją dwie wersje 150/3,5 i 150/4. Obydwie napisane przez M.Vettore. Wspominasz że jakąś posiadasz, może w drugiej byłoby coś wiecej co Ci pomoże.
Posiadam obydwie, jak wolisz, poszukać w necie lub podać namiary PW to Ci wyślę.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
timor napisał/a:
Ja jestem z Toronto.
No to trochę daleko i nie pomogę. ;-) A opisu nie mam.

That's OK. Dziękuję Ci za zaangażowanie. Spodziewam sie, że będę musiał samemu zdobyć to doświadczenia. Broniki nie są zbyt popularnymi kamerami. No nic, zobaczymy.

Zbyszek  Dołączył: 19 Paź 2006
To dokładnie jak z Pentaxem też nie jest zbyt popularny, ale jaki fajny.
Ja mówią górale: "z pradem to byle g... płynie, pod prąd ino ślachetna ryba"
Miło by było gdybyś jakąś foto dokumentację popełnił, przede wszystkim dla siebie.
Przy okazji może by i inni na tym skorzystali, Broniki są naprawdę OK.
Pomijając wszystkie inne pozytywne aspekty to widok w wizjerze zawstydza nawet ME Super i
inne FF, o zdjęciach nie wspomnę.

Coś mi tutaj jest nie tak; pentax mało popularny ? No ok. jesteśmy w różnych krajach. Wokoło mnie pentaxów jak mrówków, natomiast broniki ETR były uważane za sprzęt zawodowy, głównie dla fotografów weselnych. Dawały około 20% oszczędności filmu orównując z 6x6. Zestawy głównie składają się z 75mm i 150mm. 40mm jest po prostu rzadkie, bo nie bardzo nadaje się na weselne focenie.
Pewnie będę robić dokumentację fotograficzną, może coś z tego wyjdzie. Nawet jeśli bym ustawił przesłonę na stałe na 8 to już będę zadowolony, bo w choć limitowany sposób będę mógł to szkło użyć. Jeśli oczywiście nie rozpieprzę wszystkiego na cztery wiatry.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
ZTCP to Bronica robiła niesamowite promocje na zakup ETR/ETRS/ETRSi przez studentów wszelkich School of Arts po drugiej stronie Atlantyku, więc nie był to nigdy taki niepopularny sprzęt.

ZTCP -? Co to znaczy ?
Pewnie tak było jak mówisz, ale w Toronto caly sprzęt broniki mam odkupiony od fotografów weselnych, którzy musieli przejśc na digi.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
ZTCP=Z tego co pamiętam :-D takie polskie AFAIK

Dzięki.

Skocz do: