Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Dwa obiektywy...
Dzieńdoberek.

Mam dylemat. Do mojego K100, chcę zakupić taki zestawik 135mm i 50mm. Pomyślałem sobie od razu, że zakupię manualne obiektywy: smc pentax 1.7/50mm i smc pentax-m 135/3.5. Jednak znajomy podpowiedział, że odpowiednio lepsze szkła to po prostu obiektywy na gwint m42 - 1.8/50 Pancolar i Sonnar Karl Zeis 135mm f = 3,5. Oczywiście po zastosowaniu przejściówki.

Pytania:
1. Który zestaw jest lepszy optycznie?
2. Czy da się zamontować te m42 poprzez przejściówkę do cyfrowego k100d?

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
zamontować się da, ale ja bym brał obiektywy pentaxa, chyba że różnica w cenie będzie znaczna... Jeżeli pieniądze nie są dal ciebie większym problemem, rozejrzyj się może za szkłami pentaxa typu "A", są wygodniejsze w użyciu (pozycja automatyki przysłony na pierścieniu).

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Tak racja szkła A ale nawet bardzo dobry Pancolar nie może przypisywać sobie zwycięstwa nad standardami Pentaxa.A jeśli ktoś pragnie Sonnara to może odpowiednik Pentaxowski Takumar 135/2,5 jest to podobna konstrukcja i znakomite zdjęcia przy czym cena na wstępie nie powala.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
SMC M 50/1,7 i M 135/3,5 to są świetne optycznie szkła, o których krążą te... to... legendy. Że o Sonnarah i Pencolarach krążą większe, nie znaczy wcale, że tamte są lepsze ;-)

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
No, właśnie, krążą te "legendy" o jakości tych dwóch szkiełek na m42. Do tego stopnia, że nie ma aukcji na allegro z Pancolarem, żeby go sprzedający nie określił tym magicznym słowem "LEGENDARNY". Dlatego pytałem - czy SMC 1.7/50 jest od Pancolara 1.8/50 lepszy optycznie czy nie. Skoro jednak mówicie, że standart Pentaksa jest lepszy - wierzę Wam. Swoją drogą ciekaw jestem, czy ktoś wykonał kiedyś taki test porównawczy: najlepsza pięćdziesiątka na m42 i jej odpowiednik na P/K? Może wiecie coś na ten temat?

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Marcinicus koledzy dobrze ci radzą. Zapomnij o Pancolarze i bierz oryginał Pentaxa. Obojetnie jaką 50 kupisz będziesz zadowolony. Najlepiej z manuali kup ze stykami czyli smc-a i masz po kłopocie. Podpinasz i pstrykasz bez dodatkowego mierzenia światła. Wygodne i praktyczne i szybko ostrzysz, I na pewno ominie cię problem FF/BF. A jakość tysz szkieł to po prostu odlot.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Marcinicus napisał/a:
najlepsza pięćdziesiątka na m42 i jej odpowiednik na P/K?
SMC Takumar 50/1.4 kontra SMC 50/1.4 ?

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
Cześć

Co do Pancolara to am raczej mieszane uczucia...

Miałem ich kilka i bardzo prawdopodobne że nawet wszystkie wersje produkcyjne.
50 jak każda inna pod m42.

Koszmarny spadek kontrastu i masa flar pod światło, jednym słowem - LIPA
Zachwalane wersje z Mc totalnie się niczym nie różnią od pięknych ,,ZEBEREK,,- wszystko to samo.
Co do budowy:
W porównaniu do Takumarow, to tu nawet nie ma co porównywać.
Materiał z jakiego jest zrobiony Pancolar i cała reszta z fabryki z Jeny to kiepski metal, nijak nie mający odpowiednika u Pentaxa.

Pamiętam jak dostałem paczkę z Super Takumarem 1.4/50 w idealnym stanie.
To było jak uderzenie młota. Ten ślizg pierścieni, jakość materiałów czy sposób osadzenia tylniej soczewki...BAJKA
W kilka sekund PANCOLAR stał się ,,Misiem,, odstawianym na pułkę po zakupie nowej zabawki - (czytaj sprzedany na allegro).

Na koniec. Zastanawia mnie tylko to ze takie SMC Takumary chodzą o jakieś 50-70 zł taniej od Pancolarów.
Nagonka z ostatnich 2 - 3 lat zrobiła swoje.
Masa reklamy o świetnych szkłach CARLA ZEISSA zrobiła swoje, tylko nikt nie wspomniał o tym że te ZEISSY to nie te o których wszyscy dumają :mrgreen:

Ok sapadam po :-B

r0man  Dołączył: 15 Sty 2007
obie M-ki to świetne szkła - sa bardzo ostre i mają powłoki SMC które znacznie podnoszą kontrast pod swiatło (powłoki Pentaxa w owym czasie znacznie wyprzedzały konkurencję)

Jeżeli chodzi o 50 mm, to można spotkać opinię, że współczesne FA 50/1.4 jest znacznie lepsze od M 50/1.4, które na pełnej dziurze dosyć mydli - z tego powodu rzeczywiście lepiej kupowac M 50/1.7, bo 1.4 w M-ce trochę rozczarowuje, a cena znacznie wyższa.

poza tym, ze szkłami na bagnet dużo wygodniej się pracuje (stałki mają to do siebie, że dość często się je zmienia, a pod tym względem M42 to zupełnie nie jest to, o co chodzi ;-) )

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
r0man napisał/a:
Jeżeli chodzi o 50 mm, to można spotkać opinię, że współczesne FA 50/1.4 jest znacznie lepsze od M 50/1.4, które na pełnej dziurze dosyć mydli - z tego powodu rzeczywiście lepiej kupowac M 50/1.7, bo 1.4 w M-ce trochę rozczarowuje, a cena znacznie wyższa.

Nie mam punktu odniesienia, ale IMO M 50/1.4 chyba az tak bardzo nie mydli:

pelna dziura - pomniejszone:

crop z nedznego skanu (1791x1188px):

A moze to jest mydlo? Jesli tak, to wyprowadzcie mnie z bledu :-)

dan napisał/a:

A moze to jest mydlo? Jesli tak, to wyprowadzcie mnie z bledu :-)

Jak na najlepszą 50 ? Zbyt ostre, to to nie jest ;-)

Jest o tym trochę pod linkiem:

http://stans-photography.info/

w sekcji "best normal lens"

Dla przykładu:

Fred - Comparing the M's (and K's) versus the A's, amongst the 50mm lenses:

1. The 2 K f/1.2's were essentially the same as the 1 A f/1.2.
2. The 3 A f/1.4's were distinctly sharper than the 5 M f/1.4's.
3. The 2 A f/1.7's were slightly sharper than the 3 M f/1.7's.
4. The 2 A f/2's were slightly sharper than the 5 M f/2's.

From the data, it seems the biggest difference (improvement), from M (or K) to A, occurred in the 50/1.4's.

oczywiście, to nie są wielkie różnice - wszystkie te szkła są doskonałe.
jeżeli jednak ktoś oczekuje dużej ostrości od pełnej dziury, to M 50/1.4 może go jednak troszkę rozczarować ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
r0man napisał/a:

Jest o tym trochę pod linkiem:

http://stans-photography.info/

w sekcji "best normal lens"

Ciekawy link, od cholery opinii. O 50-tkach to nawet za duzo. Przeczytawszy pobierznie, stwierdzam, ze dla mnie sa to pomijalne roznice :-)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
r0man napisał/a:
Zbyt ostre, to to nie jest

a pokaż mi r0man bardzo jasne szkło które od pełnej dziury jest ostre jak żyletka. Zdjęcia dana są spoko, po prostu mała GO sprawia wrażenie jakby dookoła było lekkie mydełko, ale to złudzenie.

asklop napisał/a:

a pokaż mi r0man bardzo jasne szkło które od pełnej dziury jest ostre jak żyletka. Zdjęcia dana są spoko, po prostu mała GO sprawia wrażenie jakby dookoła było lekkie mydełko, ale to złudzenie.

też uważam że są spoko - FA 50/1.4 jest tylko troszeczkę ostrzejszy.

wyjaśnię jeszcze raz o co mi chodzi:

1. jeżeli ktos lubi bardzo ostre fotki i zależy mu na jak najostrzejszym 1.4 to dla niego jest FA
2. jeżeli ktoś lubi bardzo ostre fotki i nie zalezy mu tak bardzo na 1.4 żeby zaakceptować lekką nieostrość, to lepiej bedzie jeżeli kupi 1.7 (M lub FA - zaleznie od potrzeb) bo pewnie 1.4 i tak nie bedzie używał, a po co przepłacać ;-)

3. jeżeli nie zachodzi punkt 1 lub 2 i chcemy mieć 1.4 to M równiez będzie doskonały

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dan napisał/a:
A moze to jest mydlo? Jesli tak, to wyprowadzcie mnie z bledu
Dla mnie te fotki są jak najbardziej OK.

Skocz do: