alfirien  Dołączyła: 29 Cze 2010
[K-x] pentax k-x - pliki raw i czarny pasek
Witam!

Raptem trzy tygodnie temu nabyłam egzemplarz pentaxa KX. Laik ze mnie jeszcze w dużym stopniu odnośnie tematyki "prawidłowych i zgodnych z zasadami" zdjęć. Jednak oglądając parę sztuk zrobionych kilka dni temu zaniepokoił mnie pewien dość niepokojący objaw.

Wszystkie zdjęcia wykonane w formacie RAW mają po prawej stronie czarny pasek, szerokości tak 1-2mm.

Resetowałam ustawienia, wykonałam aktualizację softu, niestety efekt jak był tak jest. :-(

Spotkał się ktoś z czymś takim? Jedynym rozwiązaniem oddanie do serwisu?

Pliki jpg nie mają tego efektu.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Wszystko jest ok. Po przerobieniu RAW na jpg pasek zniknie. Wiem, że to dziwne ale czasem to zjawisko występuje.

Hmm u mnie można to podsumować następująco:

1. Plik RAW - KX - przegranie na komputer - zachowanie w formacie jpg - pasek ładnie się do nas uśmiecha
2. Plik JPG - KX - przegranie na komputer - podgląd pliku - zero paska

Obecnie mam go na każdym zdjęciu, więc raczej nie wygląda to na tymczasowy efekt. :(

Przykład:
http://picasaweb.google.c...feat=directlink
http://picasaweb.google.c...feat=directlink

zuka68  Dołączył: 31 Maj 2010
Też tak mam, ale nie zwracam na to uwagi tylko jak obrabiam to kasuję i po kłopocie :-D

pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zapewne zależy to od użytego softu.

alfirien napisał/a:
Obecnie mam go na każdym zdjęciu, więc raczej nie wygląda to na tymczasowy efekt

Przyjrzałem się wszystkim zdjęciom jakie mam na dysku i potwierdzam - pasek występuje na każdym RAWie, po obróbce RAW i zapisaniu jako jpg paska nie ma.
W czym obrabiasz pliki? Gimp mi czasem fiksował przy tego typu formatach.

chester  Dołączył: 01 Kwi 2010
Ja też się wtrącę.
Testowałem m.in. UFRaw, Rawstudio, Raw Therapee, DarkTable, Picasa i pewnie jeszcze coś, o czym teraz nie pamiętam, i chyba we wszystkich przypadkach ten pasek się pojawia. Dobre jest przynajmniej to, że nie nachodzi on na sam obraz tylko jest dołożony do obrazu - wystarczy przyciąć, chyba to było 50 pikseli w moim przypadku.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
K100DS i K200D nie miało takich baboli.
Czasem na RAWczalendzu pojawiały się takie zapaskowane fotki i mój PPL 3.61 nie za bardzo chciał je łykać.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Ale to nie jest babol aparatu , tylko jak pisał plwk wina programów , showfoto 1.2.0 oparte na KDcraw 1.0.0 czyta bez paska PEFy z Pentaksów ,
nie znam się czy ten KDcraw to mutacja dcraw ale pamiętam że wcześniej Digikam był oparty na dcraw i też miał paski przy K20 K7 które znikały po aktualizacji bibliotek . A czy w firmowym sofcie Pentaksa też jest pasek ?

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
m.z tak jak pisal plwk, i gezeb, z moim kiksem problem z paskiem występuje kiedy wołam np. dng w RT, czasami pasek jest nawet kolorowy vide ostatnie raw challenge :-) w pplu nie ma żadnych problemów. Kiksiarze niestety muszą czekać na nowsze wersje programów lub aktualizacje :-/

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. :-B

Problem pojawił się u mnie gdy wykorzystywałam programy: UFRaw, Raw Therapee

Dzisiaj przetestowałam na warsztatach photoshop'a a dokładnie mówiąc: camera raw - paska nie było.

Jeszcze wieczorem wrzuciłam sobie showFoto. Niestety tu losowo pasek jest albo go nie ma. :roll:

Cóż jednym słowem sprzęt zostawiam w domciu, żadnego serwisu nie szukam, tylko spokojnie przetestuje softy do obróbki zdjęć. 8-)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
alfirien, a ten Pentaksowy dodawany w komplecie z aparatem ci nie wystarcza? Ciut wolny jest, ale za to kolory daje najlepsze. Ja używam CaptureOne 5 i bardzo go sobie chwalę :-D

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Gdzieś na forum było , że z DNG programy sobie lepiej radzą , może to jest sposób ?

gezeb napisał/a:
Gdzieś na forum było , że z DNG programy sobie lepiej radzą , może to jest sposób ?

A właśnie... przypomniałeś mi: akurat w przypadku CaptureOne tylko PEF daje ładne, naturalne kolory ;-)

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
andrusz, wywoływałeś w RT? Porównałbyś te dwa programy Capture One i Raw Therapee?. Tak... mniej wiecej... wiem wiem ;) z PEFami od kiksa RT nie chce na razie sensownie rozmawiać. PPL jaki jest chyba każdy wie. Ostanio wysypał mi się, ale chyba doszedłem. :-P

pszczołowaty napisał/a:
andrusz, wywoływałeś w RT? Porównałbyś te dwa programy Capture One i Raw Therapee?

Tak porównywałem.... dlatego wybrałem C1 ;-)

pszczołowaty napisał/a:
PEFami od kiksa RT nie chce na razie sensownie rozmawiać.

Zmień na DNG. Z PEFami jest problem.

Michal Sosnicki  Dołączył: 29 Paź 2007
Witam. U mnie pojawił się problem przy RAW w momencie kiedy robię zdjęcia z lampą bezprzewodową :( Przyznam że wcześniej nie było tego problemu ale teraz na kilku zdjęciach pojawia się na dole (przy zdjęciach poziomych) lub z prawej strony (pionowych) czarny pasek kilku milimetrowy na wyświetlaczu. Po wrzuceniu zdjęć do LR pasek jest nadal widoczny... Czym to może być spowodowane?

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Może za długi czas migawki?

Michal Sosnicki  Dołączył: 29 Paź 2007
Za długi? Myślę że nie bo chwilę potem robiłem zdjęcie z takimi samymi ustawieniami i wyszło OK.

Skocz do: