Prezes  Dołączył: 08 Paź 2010
  [K-7] Problem z autofocusem
Witam serdecznie
Jako nowy uzytkownik z gory przepraszam za wszelke "babole" ktore moga sie zdarzyc podczas pisania tego tematu.
Ale do rzeczy:
sprzet pentax k7
obiektyw jakikolwiek
problem: szalejacy silnik od autofocusu.

Albo jedzie caly zakres i sie gubi, albo w ogole nigdzie nie chce jechac i czeka chyba az podepne manualny, albo chce bardzo krecic obiektywem mimo ze ten doszedl do konca skali.
WAZNE (lub nie) dzieje sie tak tylko na ustawionym trybie auto AFczyli multipomiar, centralny i selektywny dzialaja normalnie
Choc ostatnio zauwazylem ze bardzo duzo nietrafionych zdjec mi wychodzi ale nie wiem czy to ma znaczenie czy moze to wina obiektywu

Z gory dziekuje za zainteresowanie

Dumbwas  Dołączył: 21 Lip 2009
Zapewnie masz ustawiony AFC, spróbuj ustawić na AFS(single). O ile chcesz focić statyczną scenę na której niewiele się dzieje. Dużo zależy też od ilości światła, ale K-7 ma wspomagania także nie powinno być aż takiego problemu.

AFS ustawiony, problem nadal istnieje, a jeszcze ciekawa rzecz bo wlaczylem wlasnie liveview i nie ma problemu z multi pomiarem :/

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
może ci się zasyfiła komora lustra, jakiś kłaczek wpadł na czujnik AF :?:

weź dobrze przedmuchaj gruszką (bez talku oczywiście)

Musze ja najpierw kupic hehehe, ale dzieki za rade, moze faktycznie to pyly lub inne paskudy, jakby ktos mial inny pomysl to piszcie, bede probowal dmuchanka :D

Skocz do: