Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
  [K-x] Poruszone zdjęcia 18mm przy 1/50s - 1/100s
Chciałem poznać opinię czy ten problem nadaje się do serwisu czy mogą mnie spuścić na drzewo.

Obiektyw kitowy. Stabilizacja włączona.

http://picasaweb.google.c...RgCNuS9f3WxOJP#

Otóż przy obróbce zdjęć zauważyłem, że większość (może nawet 90%) zdjęć przy ogniskowej 18mm i czasach z zakresu 1/50 - 1/100s jest nieostra, a w zasadzie jak się przyjrzeć dokładniej to poruszona.
Przy tych czasach i ogniskowej nie powinno mieć to raczej miejsca (wcześniej z K100D nigdy nie miałem takich problemów.. K100D po prostu czasem nie trafiał z ostrością, ale wyglądało to zupełnie inaczej).
Dodam, że efekt występuje zdaje się niezależnie od tego czy stabilizację mam włączoną czy nie.

Wiem, że jakiś czas temu przewijał się tu wątek psucia zdjęć przez stabilizację.
Słać do serwisu czy (trochę to głupie) unikać takich czasów?
Na innych ogniskowych też trafiają się takie cuda, ale większość z górek mam jednak na szerokim i nie analizowałem za bardzo pozostałych ogniskowych.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Mozliwe, ze to ten sam problem, ktory wystepuje w K-7.

http://www.falklumo.com/l...tter/index.html

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
A tak zapytam - to górskie niebo to tak "z natury" czy z filtra CPL . A jeśli tak to jakiej firmy ?
A "woda" robiona z ręki ?

Blesso napisał/a:
A tak zapytam - to górskie niebo to tak "z natury" czy z filtra CPL . A jeśli tak to jakiej firmy ?
A "woda" robiona z ręki ?

Oczywiście z filtrem CPL. Mam akurat Hoya HMC.
Woda "z ręki" (podpartej o balustradę mostu).

Więc zanim zaczniemy deliberację - pokaż fotki - bez filtra, najlepiej ze statywu i w większej rozdzielczości - bo te z Picassy strasznie małe

Fotki są w pełnej rozdzielczości. Trzeba kliknąć lupkę, wtedy wyświetli się większe i wtedy prawym klawiszem myszki - Zapisz Jako..

Filtr nie ma raczej nic do rzeczy. Przy czasach 1/160s zdjęcia są OK. Podobnie jak 1/4s.
Co do statywu to nie praktykuję robienia zdjęć z czasami 1/100s ze statywu. Jak widać 1/4s jest OK "z ręki".

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
myśle że wtedy kiedy stabilizacja jest zbędna więcej szkodzi niż pomaga
w K-7 zauważyłem podobne objawy więc generalnie stabilizację wyłączyłem
i myślę że o to chodzi :mrgreen:

Nie mogę znaleźć u siebie na dysku przykładu "Destrukcyjny wpływ filtra CPL na jakość fotki" , ale jeśli go odnajdę - zamieszczę w stosownym wątku.
Dlatego nie wyrokowałbym, iż filtr CPL nie ma tu nic na rzeczy.
To że przy 1/4 sek udało się zrobić nieporuszoną fotkę nie oznacza, że przy 1/100 jej nie poruszysz. Dlatego by test był wiarygodny- warunki fotografowania muszą być w miarę identyczne, bez żadnych ulepszaczy i najlepiej ze statywu -by wyeliminować czynniki zewnętrzne.

Ok. Żeby wyklarować sytuację.
W Sierpniu byłem nad morzem na wakacjach i robiłem zdjęcia bez polara i z polarem. Już wtedy coś mi się nie podobało, ale stwierdziłem, że może mi się łapy trzęsły z zimna jak to nad naszym morzem ;-)
We wrześniu byłem w górkach i też zauważyłem, że bardzo duży procent zdjęć jest "poruszonych". Myślę sobie.. wlazłem na górkę pierwszy raz od roku to może mi się znowu łapy trzęsą.
Tym razem więc przykładałem się bardzo mocno do stabilizowania pozycji przed zrobieniem zdjęcia. Niestety efekty jak na zdjęciach.
Nie przypominam sobie, żebym musiał przez ostatnie 3 lata z K100D czynić jakieś specjalne czary, żeby przy 1/80 czy 1/100 wyszło mi nieporuszone zdjęcie. Dlatego jestem dość mocno zaskoczony. Większość zdjęć robię dzieciakom w domu.. Czasy 1/40 i lampa o sufit. Więc takich problemów nie ma.

Pytanie teraz.. Wyślę do serwisu to mi powiedzą, że ten typ tak ma czy coś z tym zrobią?

[ Dodano: 2010-10-12, 22:18 ]
GeloPa, wydaje mi się, że podczas pierwszej mojej "sesji" w górach stabilizację specjalnie wyłączyłem, ale sprawdzę to jeszcze. Tylko, że w K100D stabilizację miałem zawsze ON, nigdy o niej nie myślałem i zdjęcia były OK.
Zresztą jeśli by się to tak miało zachowywać to przecież prosta rzecz do zaimplementowania, żeby się stabilizacja wyłączała automatycznie kiedy nie jest potrzebna (np. czasy < niż 1/ogniskowa).
Skoro już jest to w menu to mogło by być ON/AUTO/OFF.

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
Adam Sławomir napisał/a:
ydaje mi się, że podczas pierwszej mojej "sesji" w górach stabilizację specjalnie wyłączyłem, ale sprawdzę to jeszcze. Tylko, że w K100D stabilizację miałem zawsze ON, nigdy o niej nie myślałem i zdjęcia były OK.

w k10 też miałem na stałe włączone i było OK

Cytat
Zresztą jeśli by się to tak miało zachowywać to przecież prosta rzecz do zaimplementowania, żeby się stabilizacja wyłączała automatycznie kiedy nie jest potrzebna (np. czasy < niż 1/ogniskowa).
Skoro już jest to w menu to mogło by być ON/AUTO/OFF.

a to już gdzieś było dyskutowane ... :-D

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Cytat
Exposure time used was 1/100 s and the blur effect is even more pronounced at 1/80 s as we are going to show

Cytat
Combined, we see a 200 % extraneous blur effect increase compared to the K20D (3x its magnitude) leading to additional image blur in excess of 10 µm (on average). Which can be up to almost 4 pixels in worst cases (portrait orientation wide angle 1/80 s).

Cytat
Shake reduction (SR) or mirror lockup (MLU) doesn't have an impact on the effect but a massive tripod prevents it.

http://www.falklumo.com/l...tter/index.html

Alchemiq  Dołączył: 06 Paź 2010
a przepraszam, bo o ten CPL chciałem zapytać ..
dlaczego CPL a nie PL ? :roll:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kiedyś poruszyłem tego typu problem, ale u mnie to występowało przy czasach o ile pamiętam 1/180 - 1/250 albo coś w tym stylu - dawno to było - puszka i tak potem powędrowała do serwisu

prybin  Dołączył: 06 Wrz 2010
Alchemiq napisał/a:

dlaczego CPL a nie PL ? :roll:

C = circular, w odróżnieniu od liniowych (linear).

spirit, dzięki za cytaty. Przeleciałem z grubsza tylko ten artykuł. Faktycznie problem wygląda bardzo podobnie.
Fafniak, serwis coś z tym poradził?
Ja mam właśnie wrażenie, że u mnie czasy 1/80 i 1/100 wyglądają najgorzej.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zapomnieli o zwrocie i po ponad pół roku oczekiwania dostałem inna nowszą puszkę

To mnie pocieszyłeś.
Ja bez aparatu 3 tygodni sobie nie bardzo mogę wyobrazic.
Muszę popatrzyć w warunki gwarancji. Jakiś termin chyba muszą mieć.

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
Witam podepnę się pod temat Kolegi. Powiedzcie mi Koledzy i Koleżanki, to zdjęcie http://rapidshare.com/files/425364116/r4.jpg jest ostre czy nie. Mam taki dziwny problem jeśli otwieram zdjęcie w programie windosowskim podgląd plików i obrazów ... to jest nieostre, jak np w corelu to jest lepiej, ale nie tak jakbym chciał, znowu w Pentax dugital camera... też jest ostre już nic z tego nie rozumiem

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
tomek8723 napisał/a:
Mam taki dziwny problem jeśli otwieram zdjęcie w programie windosowskim podgląd plików i obrazów ... to jest nieostre,
Normalne, windosowski podgląd rozmywa zdjęcia. Proponuję używać innych programów np. IrfanView.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
tomek8723, Zdjęcie jest prześwietlone na dodatek aberracje dokończyły dzieła wygląda jak crop,i w żadnym programie graficznym nie będzie dobrze się prezentowało.

Skocz do: