sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
  problem z plikami na karcie SD z k20d
hej,

jestem na wyjezdzie szlak mnie trafil.. W kataloghu 100Pentax zamiast zdjec znalazlem plik "USBCミ$/・" bez rozszerzenia... plik ma ponad 2 gb (choc karta 8gb wiec powinien miec wiecej...) to wirus jakis? Schrznion karta? Przed podlaczeniem do kompa za granica zawsze blokuje zapisywanie na karcie by nic nia nie wskoczylo.,..

JAkies sugestie? Dzieki z gory za kazda pomoc! - Zdjecia rzecz jasna byly bezcenne :(

pozdrowienia,
Sinster

PS katalog 101Pentax dziala bez zarzutu sa tam fotki itp

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Nie spotkałem się z takim problemem, ale na pewno warto zrobić kopię zawartości teraz, póki ten plik jeszcze istnieje.

Zawsze to jakaś szansa, że w przyszłości nagramy go na kartę ponownie i odzyskamy zdjęcia gdy się dowiemy jak to zrobić ;]

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Myślałbym raczej nad zrobieniem obrazu całej karty za pomocą jakiegoś narzędzia do takich celów, skopiowanie samego pliku może nic nie dać bo ważne informacje mogą być poza tym plikiem.

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
Karte zablokowalem i moze w Polandii zrobie obraz karty i cos sie uda wyciagnac... wydaje mi sie (mam nadzieje) ze to blad w adresowaniu - tzn. ze pliki tam sa ale na karcie nie ma poprawnego indeksowania i jakis zwykly recover da rade...

a na razie pozdrowienia z Laosu!

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Zwykle jakiś software image recovery odzyska Ci 99.99% zdjeć z karty;-)
Kiedyś kupiłem karty miroSD z adapterem i zdarzało sie w czasie pracy lekkie wysuniecie karty co dawało takie efekty. Straty dotyczyły tylko aktualnie zapisywanego pliku.

Skocz do: