wiosna77  Dołączył: 04 Lut 2007
Sonnar 3.5/135 i Super Takumar 1.8/55 42mm
Mam pytanie do koleżanek i kolegów co sądzicie z własnego doświadczenia o tych szkłach.Kupiłem na allegro.Pierwszy sonnar bez MC ale z takimi niebieskim odcieniem szkła.Mechanicznie-cacko.Szkła obejżałem z jednej i drugiej storny pod światło przez dobre szkło powiek. i nie zobaczyłem najmniejszej ryski,pajęczynki i tp.Drugi obiektyw idzie -jest w drodze do mnie .Szkła typ.takumar polecił mi b.dobry spec od napraw aparatów i obiektywów z Wrocławia Pan Mirosław i dlatego i niedrogo w wyniku aukcji kupiłem.Ze zdjęcia i opisu -przez sprzedającego wynika,że nówka.Za dużo sie rozpisałem ale chodzi mi o to ,że chciałbym wiedzieć co z nich mogę wyciagnąć co one potrafią.Pierwsze przeznaczam do Pentaxa ME a drugie do Praktiki MTL 50B.Wszyskim koleżankom z okazji ich swięta Moc Serdeczności i dobrego światła w plenerze.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Generalnie to potrafią. Ten Sonnar to "prawdziwy", czy CZJ?

Pytanie do kolegi matb
Prosze mnie lekko oświecic .Co to znaczy czy Sonnar prawdziwy czy czj/chyba carl caiz jena/kto produkowł lepsze i jakie posiadają oznaczenia.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Są Sonnary (stare) z Oberkochen i z Jeny. Generalnie te z Oberkochen uchodzą za lepsiejsze, choć te CZJ też trudno uznać za złe czy słabe. ZTCW (ale wiem mało, więc nieszczególnie moje zdanie jest miarodajne), bardzo trudno na rynku wtórnym w Polsce znaleźć te z "zachodu" i (niemal) wyłącznie spotyka się produkty CZJ. Samych Sonnarów trochę wersji było i opinie o nich są różne. W tym sensie, że np. jedni uważają wcześniejsze "zebry" za lepsze od późniejszych, inni wręcz odwrotnie.
Generalnie jednak Sonnar 135 to kawał niezłego szkła, choć prawdopodobnie SMC 135/2,5 będzie lepsze. A i SMC M 135 nie będzie gorsze ;-)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Stare Sonnary to czas kiedy Niemcy wychodziły z kryzysu.Powstały aparaty typu Contax i do nich adresowane były w tym czasie Sonnary.Produkcję takich aparatów Super Ikonta i Contax umiejscowiono w Dreźnie.Po wojnie ZSRR raczył sobie ludzi i technologie przywłaszczyć.Doszło do tego że całe bryły szkła wywieziono do naszych przyjaciół,nie zapomniano także o ludziach pod karabinami zostali zagospodarowani.Niestety w latach 50tych skończyły się szkła i musiano improwizować.Jeśli ktoś chce się pobawić polecam Helisa 1,5/85 i temu podobne.Jeśli chodzi o efekt to konstrukcyjnie i optycznie Sonnarem nazwać można Takumara 2,5/135 są wersje z bagnetem a więc można poszaleć.Zorki (jasne obiektywy)zaopatrzone były też w optykę Sonnarowską typu Gaussa.Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-03-09, 15:30 ]
Oczywiście Super Ikonta i jej kopia Moskwa nie posiadają Sonnarów a optykę typu tzw Tessar.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
pawel1967 napisał/a:
Zorki (jasne obiektywy)zaopatrzone były też w optykę Sonnarowską typu Gaussa.

ALBO Sonnar, ALBO układ Gaussa.
To są dwie zupełnie różne konstrukcje optyczne!

Cytat

Oczywiście Super Ikonta i jej kopia Moskwa nie posiadają Sonnarów a optykę typu tzw Tessar.

Nie "tzw. Tessar", tylko "Jego Wysokość Tessar"! :-P

Opracowany w 1902 roku przez Paula Rudolpha w Zeissie. Sonnar to w pewnym sensie rozwinięcie jego idei (a dokładniej trypletu, który jest przodkiem Tessara), pierwszego Sonnara wyliczył Bertele w 1931 roku.

Trochę więcej tu:
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=5451

Maciek K1000  Dołączył: 22 Cze 2006
piotr_w: Mam prośbę. Czy mógłbyś polecić jakąś bibliografię na temat historii optyki fotograficznej? Zainteresowałeś mnie :-)

Cytat
piotr_w: Mam prośbę. Czy mógłbyś polecić jakąś bibliografię na temat historii optyki fotograficznej?

Rudolf Kingslake - A History of the Photographic Lens
Poza tym, że droga, u nas nie do dostania i po angielsku, to ma same zalety :-)

W Polskich opracowaniach lat 50tych używa się nazw optyki trypletów,pięciosoczewkowych standardowych obiektywów typu właśnie Tessarowskiego natomiast Tessar po wojnie został udoskonalony i wyliczony ponownie.Ostatnio kolega na allegro znany jako stive2 sprzedawał portretowego Tessara produkowanego we Francji o kącie ok 30stopni ciekawe co.Optyka Gausa jest to jasna optyka powyżej pięciu soczewek natomiast są to stereotypy bo definicje są inne.Określa się w podręcznikach taką nazwą i stają się normą przy czym definicje naukowe są inne.Np obiektywy typu zoom to obiektywy które nie zmieniają ustawienia odległości w miarę jak zmieniamy ogniskową.Przyjęło się że wszystko to Zoom gdyby trzymać się definicji tylko kilka procent to Zoomy a reszta to obiektywy typu Wario.Można poczytać krajowe książki z lat 50tych.Mimo że tamten czas jest be to jednak w tym czasie nasz kraj coś sobą reprezentował.Pozdrawiam

pawel1967 napisał/a:
Przyjęło się że wszystko to Zoom gdyby trzymać się definicji tylko kilka procent to Zoomy a reszta to obiektywy typu Wario.

Raczej odwrotnie - szkła vario stanowią parę % szkieł zmiennoogniskowych.

Pierwsze szkła zmiennoogniskowe to były w dużej częsci vario - trochę prostsze do zaprojektowania i wykonania. Dziś zdecydowana większość szkieł zmiennoogniskowych to zoomy.

Nawet moje stare szkło 28-70/4 Pentaxa oczywiście-to nie był definicyjny zoom ile procent szkieł to szkła z wysokiego pułapu.Nienaganne mechanicznie.Pozdrawiam

ciąg dalszy sonnar 3,5/135 a super takumar 1,8/55
Jak w temacie bo chyba nie ma sensu zakładac nowego.Bardzo się ciesze ,ze poryszony przeze mnie problem-tak wielu poruszył i jest tyle postów.Teraz idąc tą droga chce zapytac koleżanki i kolegów gdzie mam szukać przykładowych zdjęć wykonnych sonnarem 3,5/135,pentaxem lub takumarem/ich braćmi/135.Chciałbym by moje oko-oczy zobaczyły co jest co.Byłbym bardzo rad gdyby KTOŚ podzielił się swoim doświadczeniem w w/w temacie.Byłem przed chwilą na długim spacerze na działkach .Zycie w przyrodzie budzi się i można malować obrazy/czyt.zdjecia/swoim sprzęcikiem ale rodzi się pytanie jakich użyć szkiełek.Do czytających.Podzielcie sie swoim doświadczenie i wiedza i z góry serdecznie dziękuje.Mój nik wiosna 77 a pamiętam była zimna.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
wiosna77 napisał/a:
sonnar bez MC

Cóż, o tych nic nie powiem. MIałem Sonnara MC 135 elektric, teraz zwykłego, ale też MC. Tymi obiektywami zrobiłem najlepsze swoje zdjęcia.

Skocz do: