gomez  Dołączył: 11 Paź 2010
[analog] problem z adapterem Pentax - M42
Posiadam lustrzankę analogową Ricoh z bagnetem Pentaxa.
Chcąc używać w niej obiektywów m42 zakupiłem przejściówkę - dokładnie tą:
http://allegro.pl/adapter...1269748359.html

Wydała mi się najporządniejsza spośród przejściówek umożliwiających ostrzenie na nieskończoność, których dużo na Allegro nie ma.

Nakręciłem przejściówkę, dokręciłem ją specjalnym kluczem, okazała się dobrze dopasowana. Następnie nakręciłem obiektyw (takumar 55/2), lecz odkręcić się nie udało.

Wygląda to tak, jakby zarówno przejściówka zablokowała się w aparacie (pewnie ze względu na blaszkę) a także obiektyw się zaklinował i nie da się go odkręcić, tak jakby coś go blokowało.

Proszę o wszelkie porady, pomysły, cokolwiek :-| Przez głupią przejściówkę jestem bez aparatu, mam nadzieję że coś się da z tym zrobić ... :-(

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
gomez, przejrzyj ten wątek: http://pentax.org.pl/view...%2A+przej%B6%2A

Może pomoże.

EDIT: i jeszcze ten: http://pentax.org.pl/view...%2A+przej%B6%2A

gomez  Dołączył: 11 Paź 2010
Dzięki, tych tematów nie widziałem, jednak jedyne o czym piszą a czego nie próbowałem to rozkręcanie obiektywu, a wolałbym żeby obeszło się bez tego :D (to mój ulubiony obiektyw - takumar smc 55 f:2)

Próbowałem i na siłę, i po trochu w różne strony, nie idzie. Z adapterem nie pokombinuję bo mam nakręcony obiektyw który też nie chce wyjść, tylko co ja teraz mogę zrobić?

Próbowałem też otworzyć tylną klapkę, ustawić tryb bulb, trzymać spust migawki i obserwować co się tam dzieje w aparacie / może by się udało tam wepchnąć drucik i coś poruszać, jednak z tym też ciężko, chyba że ktoś miałby pomysł co się tam blokuje i co można z tym zrobić :-/

[ Dodano: 2010-10-12, 21:17 ]
temat do zamknięcia, w serwisie mi pomogli, po dłuższej chwili i podważaniu różnymi narzędziami blaszka puściła :)

Przyczyny były następujące: adapter standardowo zaklinował się z powodu blaszki, a obiektyw wszedł takim malutkim bolcem w jakieś miejsce wolne w adapterze i trzeba było ten bolec podważać żeby wykręcić obiektyw.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Tak na marginesie: Te wewnętrzne kołnierze w adapterach, mające blokować bolce to nieporozumienie. Powinno być wszystko robione "przelotowo" jak w oryginałach. Ale to chyba do innego wątku...

zubryn  Dołączył: 19 Kwi 2006
gomez - co do przejściówki to wbrew pozorom całkiem niezłe są dawne ruskie łomo. Mi sprawdzają się najlepiej.

pe72  Dołączył: 13 Paź 2010
gomez - ja z przejsciówki usunąłem blaszkę i nakręciłem adapter na obiektyw na "stałe", teraz w korpus zakładam i zdejmuję obiektyw jak normalny z mocowaniem K :mrgreen:

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
pe72 napisał/a:
gomez - ja z przejsciówki usunąłem blaszkę i nakręciłem adapter na obiektyw na "stałe", teraz w korpus zakładam i zdejmuję obiektyw jak normalny z mocowaniem K :mrgreen:

nie z każdym obiektywem będzie dało się tak zapiąć w body

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
Nie z każdym obiektywem, czy nie z każdą przejściówką?
Ja mam dwie przejściówki. Jedną można przykręcić do dowolnego obiektywu, a następnie wszystko razem zapiąć do body. Z drugą to się nie udaje (sławna przejściówka z blaszką, ale blaszka został usunięta). Obiektywu z przejściówką nie daje się przekręcić w body. Trzeba najpierw zamontować w aparacie samą przejściówkę, a dopiero potem wkręcić obiektyw. Kilkukrotnie próbowałem dociec co jest tego przyczyną, ale zagadka nadal nie została rozwiązana. :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
maxis napisał/a:
Obiektywu z przejściówką nie daje się przekręcić w body. Trzeba najpierw zamontować w aparacie samą przejściówkę, a dopiero potem wkręcić obiektyw. Kilkukrotnie próbowałem dociec co jest tego przyczyną, ale zagadka nadal nie została rozwiązana.

Bardzo proste - za cienka górna część przejściówki tak, że powierzchnia zapiętej przejściówki jest poniżej powierzchni bagnetu.

maxis  Dołączył: 22 Paź 2008
Aż sprawdziłem. Rzeczywiście tak jest, choć ta różnica to jakieś dziesiąte części milimetra. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Dzięki za podpowiedź. Sprawa wyjaśniona. :-)

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
Panowie jak wkładać ten adapter by nie przekręcić go za daleko. Wydaje mi się, że za daleko go przekręcam i się blokuje w body ? blaszkę mam usuniętą, a ona chyba wyznaczała limit skrętu??

Cytat
Panowie jak wkładać ten adapter by nie przekręcić go za daleko. Wydaje mi się, że za daleko go przekręcam i się blokuje w body ?

nawet po usunięciu blaszki nie da się za daleko przekręcić czyli wkręcasz w body adapter tyle a o ile trezba go obrócić mnożesz sprawdzić na obiektywie bo każdy z bagnetem K tyle samo się przekręca w body

dzięki już po problemie mój błąd albo błąd firmy zbyt długi ten "cycek" od klucza zahaczał o bagnet poprzez adapter i efekt był taki, jakby się adapter blokował, a to tylko złudzenie.

a jeszcze jedno pytanko skala przysłon jeśli nie wychodzi u góry tylko z boku to jest wada produkcyjna? bo wkręca mi firma że to przez ostrzenie na nieskończoność?

tomek8723 napisał/a:
bo wkręca mi firma że to przez ostrzenie na nieskończoność?

nie pamiętam jak to dokładnie jest w domu zerknąć mogę wieczorem ale wydaje mi się że lekko z boku jest skala tak jakby obiektyw lekko był nie dokręcony

ok więc czekam na Twoje zdanie

tomek8723 napisał/a:
ok więc czekam na Twoje zdanie

a przekreca Ci sie za daleko czy tak jakby nie dokręca?
da sie zapiąć obiektyw z przykręcona przejściówka w body czy trzeba najpierw wkręcić przejściówkę?

no wychodzi, że za daleko patrząc od strony wizjera to skalę mam od lewej strony.
Tak da się zapiąć obiektyw z przejściówką.

tomek8723 napisał/a:
no wychodzi, że za daleko patrząc od strony wizjera to skalę mam od lewej strony.
Tak da się zapiąć obiektyw z przejściówką.

to możesz zrobic jakąs podkładkę między przejściówke a obiektyw np z papieru tyle ze nie wiem jak będzie z ostrzeniem na nieskończoność

pe72  Dołączył: 13 Paź 2010
tomek8723 napisał/a:

a jeszcze jedno pytanko skala przysłon jeśli nie wychodzi u góry tylko z boku to jest wada produkcyjna? bo wkręca mi firma że to przez ostrzenie na nieskończoność?

mam trzy przejściówki z tej samej firmy i z każdą skala przysłon po założeniu do korpusu układa się inaczej... na dwóch wychodzi z boku, a na trzeciej z dołu :cry:
myślę że wynika to z niedokładności wykonania przejściówek

czyli trzeba z tym żyć dzięki

Skocz do: