Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
  PENTAX smc DA 50-200mm f/4-5.6 ED
Dziś doszedł do mnie wymieniony w temacie obiektyw. Było już dość późno i udało mi się wykonać kilka próbnych zdjęć.

Dziękuję Piotrowi z AsterFoto za szybką wysyłkę.

Na pewno pokaże kolejne, pewnie lepsze niż te próbki na szybko, fotografie z tego szkła.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Meggido, umieść proszę fotki na jakimś imageshack, czy innym darmowym foto-coś tam, a nie jako załączniki.
Dziękuję!

Ok, domyślam się, że chodzi o wielkość. Dobra, staram się. ;-)

[ Dodano: 2007-03-15, 22:01 ]
No to raz jeszcze.

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
Ten sam komin widzę z okien ;)
Tylko bez tego betonu obok.

^mmm^ napisał/a:

Sąsiad?... ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Meggido, już widzę, na czym ten szary ostrzy pazurki ;-)

To jest tzw. producent frotki. :mrgreen:

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Meggido masz jeszcze jakieś fotki z tego obiektywu? Jak możesz to wklej albo puść mi na priva asklop@wp.pl
sam nie mam długiego zooma i się zastanawiam
dzięki

Spróbuję dziś zrobić kilka i wkleję. Nie miałem czasu wczoraj. Ale pierwsze wrażenia są pozytywne w stosunku do tego dzo czego byłem przyzwyczajony w kompakcie Konica Minolta Z5. Kompletny brak aberacji na krawędziach jest zaskoczeniem.

generalnie chodzi mi o fotki na pełnej dziurze przy kilku ogniskowych. I jaka jakość wychodzi z tego słoika. Opisz wrażenia co do budowy i komfortu obsługi szkiełka.

Jeśli chodzi o komfort obsługi i budowę, to nie różni się ona zasadniczo od kitowego 18-55. Jest nieco tylko dłuższe pokrętło do zmiany ogniskowej. Elementy poruszają się lekko i łatwo. Ostrość na AF jest łapana szybko i precyzyjnie. Mam ustawiony AF na centrum pola widzenia. Zdjęcie z kotem jest robione na minimalnej ogniskowej, natomiast pozostałe na maksymalnej. Zdjęcie podkowy znad Soliny zostało wykonane w pomieszczeniu również na 200 mm.

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
Meggido napisał/a:
^mmm^ napisał/a:

Sąsiad?... ;-)

Dla porównania ;-)

wydaje się jednak, że patrzymy na niego z różnych stron.
I ja też z okna w bloku robiłem ;)

Zgodnie z obietnicą wykonałem 2 proste testy. Zdjęcia znajdują się w dwóch albumach. O TUTAJ jest test na obiekcie zwanym kominem. Fotki są podpisane wielkością ogniskowej. TUTAJ są fotki z testu na całkiem bliskim obiekcie. Zapraszam do obejrzenia.

dzęki za teścik. Szkoda tylko, że nie robiłeś na pełnej dziurze, ale jakość szkiełka niezła.

Było na szybko między obiadem, a zmywaniem. Porobię jeszcze troszkę innych. Wedle życzenia. 8-)

Skocz do: