Tham  Dołączył: 20 Kwi 2008
Problem z ICC
Witam. Słuchajcie mam problem z profilami kolorów. Szukam po sieci odpowiedzi ale nie mogę coś znaleźć więc zakładam wątek. Posiadam monitor LCD Eizo Flexscan M1700. Monitor cały czas na ustawieniu sRGB. W Windowsie profil mam ustawiony na M1700D65.icc (był załączony z płytą CD). Photoshop wyłapuje mi automatycznie i też jest ustawiony M1700D65. Problem w tym, że obrabiam RAW i przy zapisie do JPG mam do wyboru :Adobe RGB, ColorMatch RGB, Pro Photo RGB no i sRGB IEC61966-2.1. Gdy zapiszę w sRGB do JPG i potem otworzę znów w PSie to wyskakuje komunikat o niezgodności profili.

Pytanie jak powinienem ustawić te profile ?

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Tham, w ps ustaw sobie sRGB albo aRGB, jak chcesz/wolisz/potrzebujesz. PS sam jest w stanie odczytać profil systemowy. Nie wstawiaj w nim profilu swojego monitora.
Tham napisał/a:
Gdy zapiszę w sRGB do JPG i potem otworzę znów w PSie to wyskakuje komunikat o niezgodności profili.

I tak ma być skoro w ps ustawiłeś M1700D65.icc.

White, Zrobiłem tak jak mówisz, ale coś jest nie tak. Gdy porównuję to samo zdjęcie w Photoshopie i w Faststone Viewer kolory się nie zgadzają. Zdjęcie wywoałem do TIFF w przestrzeni sRGB i PSa ustawiłem tak jak mówisz też na sRGB.W PSie są chłodniejsze kolory, w Fastone cieplejsze. Dodam, że w Faststone mam włączony CMS, więc powinien zczytywać automatycznie profil monitora. Co jest nie tak ?

PS. Jak w Photoshopie zmieniłem znowu na M1700D65 to wtedy przy porównaniu PS-Faststone kolorystyka się zgadza...tylko ten komunikat w Psie o niezgodności profilu wtedy.

Tham, Faststone Viewer nie wiem co to jest.

Natomiast Fast Picture Viewer to darmowa przeglądarka, która obsługuje CMS.
Firefox także, w tych programach powinna być zgodność.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Tham napisał/a:
Dodam, że w Faststone mam włączony CMS, wtedy.
Miałem kiedyś ten FastStone i pomimo ustawienia zarządzania barwą, nie działała ona w tym programie (czyt: program do d...) - chyba że coś zmienili ... ale nawet nie chce mi się po raz 10-ty tego sprawdzać :] (zwykle kończyło się to rozczarowaniem)

Za to przeglądarka obrazów z Windows Vista (i 7 prawdopodobnie też) obsługuje profilowanie (!!!) w trybie okna.

Dzięki za pomoc ;-) Faktycznie FastStone nawalił, a tyle osób zapewniało, że obsługuje profile heh. W Fast Picture Viewer wszystko się zgadza, ale trochę detali zjada przy wyświetlaniu, tak jakby mydlił obraz troszkę. Ktoś ma podobne odczucia ? Ewentualnie jakie inne darmowe przeglądarki obsługują jeszcze profile ?

Poszukaj tutaj na forum, był wątek, gdzie sprawdzaliśmy obsługę cms w programach.

Skocz do: