Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
[obiektyw] potwierdzenie ostrości z Pentax-A 50 1.4
Co może być przyczyną że z tytułowym obiektywem K-5 nie poprawnie potwierdza ostrość? Chodzi o to że potwierdza, ale na matówce wyraźnie widać że jest nieostre i takie faktycznie jest po zrobieniu zdjęcia. Natomiast jak ustawię ostrość na matówce to potwierdzenia brak a zdjęcie jest ostre.
Po podpięciu *16-50 tego problemu nie ma przy ostrzeniu ręcznym.

50 2.8 ostrzenie z potwierdzeniem

50 2.8 ostrzenie za pomocą matówki

50 2.8 ostrzenie z potwierdzeniem

50 2.8 ostrzenie za pomocą matówki

*16-50 2.8 ostrzenie z potwierdzeniem

*16-50 2.8 ostrzenie za pomocą matówki

*16-50 2.8 ostrzenie z potwierdzeniem

metall1000  Dołączył: 14 Maj 2010
Witam to samo mam z a-50 1.7 po przymknięciu przysłony do 2.8 problem znika.

Rozumiem że przymykasz przysłonę ręcznie, nie z poziomu body?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Marcin_G napisał/a:
Co może być przyczyną że z tytułowym obiektywem K-5 nie poprawnie potwierdza ostrość? Chodzi o to że potwierdza, ale na matówce wyraźnie widać że jest nieostre i takie faktycznie jest po zrobieniu zdjęcia.

Wygląda na źle wyregulowany AF. Rozumiem, że kręcisz bardzo powoli.
Marcin_G napisał/a:
Rozumiem że przymykasz przysłonę ręcznie, nie z poziomu body?

To jest szkło A.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Ja nie widzę żadnego problemu. Tzn. problem z potwierdzeniem ostrości przy ostrzeniu ręcznym zauważyłem już w czasach analogowych i uznałem, że ten zielony sześciokąt jest mało wiarygodny (to potwierdzenie ma sporą bezwładność) i zawsze polegam na tym co widzę na matówce. Potwierdzenie traktuję wyłącznie jako funkcję pomocniczą, która mówi, że jest już blisko, ale i tak dostrajam potem instrument do własnych upodobań. Ustawianie różnych wartości przysłony nie ma żadnego wpływu na obserwowany obraz na matówce, bo zawsze pochodzi on z pełnego otwarcia. Wpływ przysłony na ostrość obrazu można zaobserwować tylko po zastosowaniu podglądu głębi ostrości.

Tak, kręciłem bardzo powoli. Dodatkowo po potwierdzeniu, delikatnie rozostrzałem a potem jeszcze delikatniej ostrzyłem, tak aby zrobić to jak najbardziej precyzyjnie.
Też obstawiam że potwierdzenie sobie nie radzi z przysłoną 1.4. Ciekawe co by było jakbym miał obiektyw 1.4 z AF.
Wiem że jest to obiektyw A, ale na moim jest możliwość używania go w trybie A jak i ręcznego ustawiania przysłony. A o ręczne zapytałem dlatego, bo jak ustawię przysłonę na np 2.8 z poziomu body to będzie ona dopiero przymknięta po naciśnięciu spustu migawki a ostrzenie odbywa się na f1.4, to wiem, myślałem natomiast że jak przełączę na ręczne ustawianie przysłony to ona od razu będzie przymykana do nastawionej wartości i na nastawionej przysłonie będę ostrzył. Niestety ale w moim obiektywie nic takiego się nie dzieje. Mogę ustawić nawet f22 a i tak zdjęcie będzie zrobione na f1.4. Nie wiem teraz czy tak ma być czy też coś z obiektywem jest nie tak.
Z góry przepraszam za być może głupie pytania, ale wcześniej zbyt dużo się tym obiektywem nie bawiłem a teraz jakoś mnie naszło i próbuję dojść o co w tym wszystkim biega.

To jest prawidłowe zachowanie na tego typu bagnecie.

Dzięki za odpowiedź :-B , czyli problemem dla potwierdzenia ostrości jest f1.4.

Prawdopodobnie AF nie jest dokładnie wyregulowany.

No ale jeżeli spróbuję wyregulować dla tego konkretnego obiektywu, to muszę dokonać korekty z użyciem opcji w menu "dla wszystkich obiektywów", prawda? To czy wtedy inne nie będą wariować?

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie, możesz wyregulować tylko ten, opcja niżej.

No właśnie nie. Po podpięciu tego obiektywu opcja niżej znika i zostaje tylko "zastosuj do wszystkich". Tak się jeszcze zastanawiam, czy jak dokonam korekty dla tego obiektywu a pozostałe ustawię z korekcją "0", to zda to egzamin.
Teraz bawiłem się z korektą i wyszło że musiałem ustawić -9, ale zdjęcia robiłem z ręki. Jutro muszę pokombinować na spokojnie ze statywu.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Marcin_G napisał/a:
Po podpięciu tego obiektywu opcja niżej znika i zostaje tylko "zastosuj do wszystkich"

O, to jeszcze nie doczytałem w instrukcji, myślałem, że obiektywy A też zapamiętuje, ale skoro nie odczytuje z nich (bo i niby z czego) ogniskowej, to dlaczego miałby je rozpoznawać tak jak nowsze konstrukcje.
Ja bym sobie olał potwierdzenie ostrości z manualami, a zawierzył matówce, tak też z resztą robię, w złych warunkach patrzę najpierw na potwierdzenie i doostrzam na matówce. Wg mnie potwierdzenie ma za dużą bezwładność i stąd przy jasnych szkłach są rozbieżności w ustawieniach.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Czy regulacja obiektywu manualnego to nie jest aby drobne nieporozumienie ? Regulacja przecież nie zmienia "fizycznego" położenia czujnika AF, a tylko wpływa na interpretację przez układ sterujący af sygnałów między puszką a obiektywem.
Stawiałbym bardziej na problemy z "bezwładnością" zielonej kontrolki/pipa przy ręcznym nastawianiu ostrości szkłem z serii "pre-F".
Rozważ też taką możliwość, że masz rozregulowaną puszkę i gwiazdkę, ale w taki sposób, że ich wady wzajemnie się znoszą (w takim wypadku polecam jak najszybciej wysłać totolotka/zagrać na wyścigach/inny hazard pouprawiać... ;-) )

Macie rację z tą bezwładnością potwierdzenia. Już zdążyłem się pobawić z regulacją i faktycznie nie za bardzo można jej wierzyć. Chociaż ustawienie korekty na -10 dawało najbardziej powtarzalne efekty. Niemniej odpuszczę sobie regulacje AF i zaufam matówce. No nic, chciałem pójść na łatwiznę :-)

Co do tandemu, puszka plus gwiazdka, to chyba jednak nie mam aż takiego szczęścia. Brak wygranych w ostatniej kumulacji lotto :-(

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Bardziej, podejrzewam, pomogłaby w tej sytuacji muszla powiększająca (np. O-ME53) albo matówka z przyrządami ułatwiającymi nastawianie ostrości. Poszukaj w dziale "Lampy i inne akcesoria".

Skocz do: