Seweryn  Dołączył: 23 Gru 2006
  Sigma 135-400 1:4.5-5.6 APO - czy warto?
Pytanie jak w temacie - czy ta sigma jest coś warta? Ostatnio pytałem o szkło w okolicach 400mm, ale patrząc na ebay to najpopularniejsze szkło w tej chwili (w sklepach u mnie nie ma zupełnie niczego do P). Ktoś z Was chyba pisał o miękkim obrazie przy 400mm a na tym (400mm) by mi najbardziej zależało (ptaszki za oknem).
Sam już nie wiem... Spotkać można też manualne sigmy 400mm 5.6. Miałem podobną (starszy model) od znajomego do potestowania i zauważyłem, że potwierdzenie ostrości nie zawsze trafia idealnie w punkt (FF). Czy to cecha większości Sigm?

Dziękuję i pozdrawiam,

Seweryn

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Z długich zoomów ma najlepszy stosunek cena/jakość. Szkło to posiada Slava i jeśli się ładnie uśmiechniesz, to być może podeśle Ci pare sampli - choć nie trudno o nie w necie. Też myślę o tym szkle, lub o Sigmie 100-300/4 + TC 1.4, ewentualnie stałce 300 z tymże konwerterem. 135-400 wydaje się nad powyżej wymienionymi zestawami górować AFem (jednak TC daje znaczne pogorszenie pracy autofokusa), odnośnie zaś jakości zdjęć - na razie trudno wyczuć, nikt chyba nie ma tego typu zestawienia.

Jak masz jakieś sample z tego szkła to poproszę ;))).

Pozdrawiam,

Seweryn

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wrzuć sigma 135-400, sample w Google. Otrzymasz stertęsampli i opinii użytkowników.

Rzeczywiście jest tego sporo... Czytając opinie i testy zastanawiam się czy dla mnie nie lepiej by było poszukać stałej 400mm zamiast zooma. Jakość przy 400mm jest pewnie lepsza, a mniejszych ogniskowych używał bym sporadycznie.

Pozdrawiam,

Seweryn

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Chciałem zwrócić uwagę na jeden aspekt pracy z długą stałką 400mm (+crop to 600mm). Zwróciłem na to uwagę dopiero jak miałem taki długi obiektyw w ręce.
Otóż kąt widzenia takiego szkła jest na tyle wąski że trudno coś znaleźć w kadrze :)
Widzisz jakiegoś ptaszka na drzewie, przykładasz aparat do oka i błądzisz po drzewie i nie możesz go znaleźć. Problem pogarsza jeszcze płytka głębia ostrości.
W zomie poszerzysz kąt, ustawisz ptaszka w środku i podjedziesz zoomem - w stałce się tak nie da.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
kwestia wprawy, ja radzę sobie z 500 (750) a mam ją dopiero niedawno

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Obiektyw jest przyjemny, mogę coś podesłać, ale tak jak Michu napisał -w sieci jest tego od groma. Stałka ma swoje zalety, ma i wady. Na pewno jest lżejsza, pewnie lepsza optycznie, całkiem możliwe, że będzie szybsza na AFie. Zoom za to ułatwia kadrowanie -nie zawsze potrzeba aż 400mm zwłaszcza na cyfrze. Co kto lubi... Generalnie szkło bardzo warte ceny -całkiem przyzwoicie zbudowane i dobrze działające.

Slava napisał/a:
Obiektyw jest przyjemny, mogę coś podesłać, ale tak jak Michu napisał -w sieci jest tego od groma. Stałka ma swoje zalety, ma i wady. Na pewno jest lżejsza, pewnie lepsza optycznie, całkiem możliwe, że będzie szybsza na AFie. Zoom za to ułatwia kadrowanie -nie zawsze potrzeba aż 400mm zwłaszcza na cyfrze. Co kto lubi... Generalnie szkło bardzo warte ceny -całkiem przyzwoicie zbudowane i dobrze działające.

Widzę, że też używasz tej Sigmy z K10D. Czy nie zauważyłeś na niej BF/FF? Pytam, bo miałem na kilka dni starą manualną Sigmę 400mm i czasem (nie zawsze) potwierdzenie ostrości nie działało idealnie. Natomiast z plastikowym 70-300 FAJ 4.5-5.8 (kiepskie szkło, dostałem od kolegi) K10D ostrzy poprawnie w każdych warunkach.

Pozdrawiam,

Seweryn

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Seweryn napisał/a:
starą manualną Sigmę 400mm i czasem (nie zawsze) potwierdzenie ostrości nie działało idealnie.
Nie zwracaj uwagi na popiskiwanie i zapalanie diodki. Ustawiaj tylko na wizjer. Po prostu to jest twoja bezwładność ręki. Bo przecież dopiero zatrzymujesz ruch, jak usłyszysz sygnał i zapalenie diody, czyli jesteś za momentem potwierdzenia przez aparat. To jest zauważalne właśnie przy długich szkłach.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Nie zwracaj uwagi na popiskiwanie i zapalanie diodki. Ustawiaj tylko na wizjer. Po prostu to jest twoja bezwładność ręki. Bo przecież dopiero zatrzymujesz ruch, jak usłyszysz sygnał i zapalenie diody, czyli jesteś za momentem potwierdzenia przez aparat. To jest zauważalne właśnie przy długich szkłach.

dokładnie, nawat przy 50/1,4 na pełnej dziurze potwierdzenie nie zawsze działa idealnie, ale w przypadku tak jasnego szkła, nie ma problemu, a co dopiero przy tele.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
argawen, ja mimo wszystko pomagam sobie diodką, bo czasem jednak trudno złapać ostrość bez mikrorastra "na oko". Ale nie zatrzymuję się raz, tylko lekko cofam, jeszcze lekko koryguję... Tak przy odrobinie wprawy można "ekstrapolować" sobie to mignięcie diodki i całkiem dobrze z tym żyć.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
a mam takie pytanie, bo w instrukcji nie szperałem. Można wogóle tą podpowiedź dźwiękową w korpusie i podświetlenie centralnego punktu odłączyć? Bo troszkę mi to przeszkadza przy manualnym ostrzeniu i rozprasza.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W DL-u można wyłączyć to zapewne i w nowszych również.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
asklop, w kasetce można takowoż. Więc w kadyszce na 100% jest. Nazwy odpowiednich opcji:
SetUp/Beep
Custom Setting/Superimpose AF Area

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
asklop napisał/a:
Można wogóle tą podpowiedź dźwiękową w korpusie i podświetlenie centralnego punktu odłączyć?
Można. Wchodzisz w Set-up i beep. Jest parę opcji, które można wyłączyć.

Seweryn napisał/a:
Czy nie zauważyłeś na niej BF/FF

Niewiele na razie tym tandemem powojowałem. W świetle żarowym jest spory FF, w świetle dziennym też ostrzy przed obiekt -obiekt jest na granicy głębi ostrości -przed nim ostro, za nim nie. Przymierzam sie do regulacji w menu -zobaczymy co to da. Najpierw jednak chcę sprawdzić, czy nie poprawi się kadyszce po naładowaniu akumulatora -komuś z forum to zadziałało, a swoje testy robiłem na padającym akumulatorze.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Slava, - sigma.....FF/BF w zooomie to calkiem normalne :-P :-P :-P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Fafniak, dla kita też stwierdziłem spory FF w świtle żarowym -co daje nadzieję że naprawa w menu da rezultat. Gorzej jakbym miał FF z jednym szkłem a BF z inym...

Skocz do: