argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pokazał się Silkypix Developer Studio Pro 4.1 RC
Pokazał się nowy Silkypix do przetestowania.
Silkypic Pro RC 4.1

Potestujemy sobie :-P

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
Potestowałem i pierwsze wrażenia:
Lubię. Tak jak lubiałem SilkyPixa.
Mam wrażenie że jest wolniejszy od SillkyPix 3.0 - przynajmniej pod wine w Ubuntu - ale za chwile dam mu pośmigać na Win7 RC1 64 bit i zobaczę jak tam będzie.
I.... w końcu !!! Jest narzędzie do usuwania paprochów ze zdjęć - spotting tool - coś czego bardzo mi brakowało w Silkypix 3.0

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ja też zrobiłem test i moim zdaniem jest dużo szybszy od 3.0.
Lepiej obsługuje 2 rdzenie.
Testowane na Windows XP SP3.

Jakość zdjęć porównywalna.

Poprawione odszumianie i odzyskiwanie danych z prześwietleń.

Obecnie jest to chyba najlepszy program do obróbki plików RAW normalnej cenie.
Szkoda , że nie ma już okrojonej wersji free której funkcjonalność była dla amatora wystarczająca...

athomer  Dołączył: 26 Lip 2007
Orientujecie się ile będzie kosztował upgrade z 3.0 do Pro?

Ok. 120 $ dla użytkowników aparatów Panasonic :-)
Mam nadzieję że cena nie przekroczy 200 $ ,Silkypix 3.0 kosztuje 150 $.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Markus napisał/a:
Obecnie jest to chyba najlepszy program do obróbki plików RAW normalnej cenie.

Tylko czemu gorsze efekty są z niego niż z PPL ? Gdyby jeszcze PPL zostawiał tyle szczgułów co Silkypix i miał takie odzyskiwanie przepalonych świateł ,to był by bez konkurencyjny ( takie doświadczenia mam z PEFami z K100D)

Oprogramowanie dołączane przez producentów aparatów w większości przypadków ma jedną dużą przewagę na softem niezależnym że lepiej odwzorowuje kolory...

PPL nigdy nie używałem a to co dostałem z aparatem (Digimax master) jest dużo gorsze od np.: RAW Therapee.

Lepiej mają posiadacze bardziej zaawansowanych "puszek".

Samsung RAW converter działa niestety tylko z GX-10 i GX-20 i oparty jest na Silkypix.

Jedyną rzeczą jaka powstrzymuje mnie przed zakupem Silkypix jest to , że kupując GX-20 dostanę go za darmo tylko pod inną nazwą...

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Oficjalnie od 17 sierpnia jest już dostępny Silkypix Pro w wersji angielskojęzycznej.

Całkiem bezbłędna to ta wersja nie jest, bo potrafi się np. wysypać po przypisaniu swojej kombinacji klawiszy do funkcji, która ma fabrycznie przypisaną inną kombinację.

Tak czy inaczej posiadacze licencji na Silkypix 3.0 mogą kupić licencję na Pro za jedyne 99$ pod warunkiem, że zrobią to w ciągu 60 dni od oficjalnej premiery. Potem upgrade będzie ich kosztował 199$. Są też promocje dla tych, którzy dostali Silkypixa z jakimiś Panasonicami. Szczegóły promocji
Normalnie program kosztuje 249$.

Pełnowartościowa wersja próbna działa 30 dni.

Więcej na stronie dystrybutora

Korba napisał/a:
Całkiem bezbłędna to ta wersja nie jest, bo potrafi się np. wysypać po przypisaniu swojej kombinacji klawiszy do funkcji, która ma fabrycznie przypisaną inną kombinację.
Nie dziwne. W końcu pierwsza wersja. Najwyraźniej nikt z testujących wersję trial nie był łaskaw dać znać producentowi.
Jest jeszcze parę bugów, ale myślę że poprawią w nowszej wersji.

[ Dodano: 2009-08-29, 22:05 ]
Za to fajnie rozwiązali batch development. Można tam sobie wrzucić obrobione pliki, otworzyć inny katalog. Znowu wrzucić pliki i dopiero puścić zapis. Każdy plik z różną rozdzielczością itd.

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
argawen napisał/a:
Nie dziwne.

Mnie to też nie dziwi i dlatego zapłaciłem te 99$. Zresztą kilkanaście lat temu, gdy jako nieinformatyk rozpoczynałem współpracę z firmą informatyczną, usłyszałem taki tekst:
A widział pan gdzieś bezbłędne programy? My tu takich nie robimy. :lol:

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Właśnie ściągnąłem triala i testuję - podoba mi się :-) Porównuję sobie wyniki z nowm PDCU i kolorystykę można uzyskać podobną, choć nie identyczną. Brakuje mi tylko "kompensacji cieni". Macie pomysł jak najłatwiej to uzyskać w SilkyPix?

Przy okazji testuję sobie też PSE 7.0 (Camera Raw 4.5) i kolory są już całkiem różne, zwłaszcza skóry, mimo takich samych ustawień temp. bieli - dziwne.

Może mi ktoś dokładnie przetłumaczyć, o co z tym upgrade-m do Silkypix 5 beta chodzi? Będę wdzięczny.
Silkypix

To całkiem proste :-)
Mimo że orłem z angielskiego nie jestem.
W lutym wypuszczają nową wersję 5 beta silkiego.
Każdy kto kupi licencję na 4 po 24 stycznia 2011 dostanie gratis klucz licencji do 5 beta :-) .
Więc niestety ale upgrade z 4 do 5 darmowe nie będzie no chyba że ktoś kupi/ł licencję po 24 stycznia 2011....

Bez sensu.
Dzięki.

Skocz do: