Chudy  Dołączył: 11 Sie 2010
Pentacon 50mm F1.8 MC
Problem z obiektywem mam taki, ze przysłona działa jakby jej nie było...kręcąc pierścieniem przysłon na M wgl nie pojawia się w świetle obiektywu...tryb A, ustawiam wartość przysłony, naklikuje sobie popychacz i to samo, zero odzewu...Czego to może byc problem? jak temu zaradzić? czy zapomniano zamontowac przysłone? :mrgreen:

Tak, dodam jeszcze, ze przysłona ma bardzo mały skok...tzn, czuc kliknięcia na poszczególnych wartościach, ale jednym palcem da się to ustawienie zmienić

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Chudy napisał/a:
nie pojawia się w świetle obiektywu

posklejane listki przysłony, obiektyw do czyszczenia.
miałem tak w sonarze 135mm, a Pentacon 50mm przymykał się do połowy.

Dużo taka zabawa kosztuje? :) A jak są posklejane to nie powinno być tak, ze pierścien przysłony nie powinien drgnąć?

litwos  Dołączył: 02 Sty 2009
Nie, nie musi tak być.
Ja zapłaciłem za naprawę, w tym samym obiektywie, 60 zł.

Pozdrawiam

Problem w tym, ze go rozmontowałem iii czy ktoś może posiada schemat tego obiektywu?

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Bardzo rozmontowałeś? Może podpatrzę coś w swoim i zrobię jakieś zdjęcie.

Rozmontowałem wszystko oprócz wyjęcia soczewek. Tj. środek, który jest nagwintowany jest poza 'obudową' i jak wkładam to na miejsce i skręcam wszystyko do kupy, to nie ostrzy w całym zakresie, tylko w którymś momencie np 0.7m się zacina i nie myśli iść dalej :-D

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
jesli jest tak jak w innych obiektywach które rozkręciłem to powinno być kilka "równoległych gwintów". Musisz trafić odpowiednim rowkiem w odpowiednie "wybrzuszenie". Musisz zgrać ze sobą odpowiadające sobie nagwintowanie.

No właśnie to jest ten element, którego nie rozkręcam jak nie muszę. Jeżeli już to sobie znaczę pisakiem odpowiednią pozycję. Niestety musisz trafić na to jedyne ułożenie gwintu wielokrotnego i tutaj raczej żaden schemat nie pomoże.
Nie chce Cię straszyć ale to może potrwać.

Tam jest ta blaszka blokująca, kojarzysz? i ona może wejśc tylko w 3 pozycjach tego tubusu...i w żadnych 3 pozycjach nie ostrzy w pełnym zakresie

Ta blaszka?

Rozkręciłem swojego Pentacona.
Odkręciłem blaszkę ze zdjęcia (dwie śrubki), wykręciłem ten nieszczęsny gwint wielokrotny do końca i wyskoczył w pozycji, kiedy rowek prowadnicy (blaszki) był koło 2.5 ft.
dokładnie:

Nie bardzo chciał wejść z powrotem ale się udało. Przekręciłem go żeby rowek znalazł się w miejscu gdzie była blaszka.

założyłem ją i przykręciłem

założyłem "dupkę" i gotowe. Pamiętaj o kulce pod przełącznikiem A/M.

Dzięki, może jutro to złoże, zdam relacje :) A druga kuleczka była pod pierścieniem nastawy przysłon, tak?

Nie ściągałem go teraz ale powinna tam być kulka i raczej mniejsza.

Bez szans, nie potrafie tego złożyć, rpzy minimalnych odległościach ostrzenia 'blaszka' wyskakuje z tego rowku, a w innej pozycji nie dochodzi do nieskończoności :shock:

U mnie w ułożeniu jak na drugim zdjęciu wkręcił się i jest ok, ale problemy miałem. Dobre parę minut starałem się wkręcić, klinował się aż w końcu wlazł.

u mnie wszystko wchodzi czysto i bez oporów, gorzje, ze po wstępnym złożeniu obiektyw jest inwalidą :-D

To znaczy że wszedł w złe ułożenie gwintu, innego wytłumaczenia nie widzę.
Musisz przesunąć o ząbek wkręcić i sprawdzać itd. aż w końcu trafisz na ten jedyny układ.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Za dużo smarów . Po takim smarowaniu łyżką , na sto procent olej dostanie się po jakimś czasie do przysłony . Justowanie obiektywu może nastąpić później po złożeniu poprzez dopasowanie pierścienia odległości w odpowiedniej pozycji . Moga nastąpić lekkie przesuniecia ale to nie przeszkadza . Jednak odległość trzeba ustawić po złożeniu obiektywu gdy jednak pierścień odległości nie jest jeszcze dokręcony

Skocz do: