Panfield
[Usunięty]
Obiektyw do Pentax K10D
Witam,
jakie szkiełka zakupić do K10D. Ma to być średni zoom, jasny (jeśli budżet pozwoli)., fotografuje głównie architekturę, także widoczki, czasem detale (makro).

Myślę o SIGMIE. Nie wiem czy zakupić "zwykły" czy taki specjalnie do aparatów cyfrowych.

Przez jaki współczynnik mnoży sie zakres zoomu z obektywu w przypadku Pentaxa? W Canonie jest to chyba 1,6x.

Pozdrawiam.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Panfield, za ile?
Jeśli budżet pozwoli to DA* 16-50 mm F2.8 AL ED [IF] SDM, będzie ładny szczelny komplet.

witsu  Dołączył: 28 Lut 2007
Wydaje mi się, że DA* 16-50 mm F2.8 AL ED [IF] SDM to będzie wydatek rzędu kilku tysięcy. Nie sugerowałbym się tu ceną w USA, bo ta ma się nijak do warunków europejskich.
Sigma to przyzwoity obiektyw. Też myślę o czymś takim. Tylko, że ja szukam nowej wersji 18-50/2,8 macro. Na razie trudno trafić na wersję z mocowaniem Pentaksa. Zastanawiam się też nad 16-46/4 Pentaksa, jednak w Sigmie kusi światło 2,8.
W Pentaksie mnożnik wynosi 1,5.

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
wersja low budget: sigma 18-50:2.8, 18-50:2.8macro lub 17-70:2.8-4.5, ew. pentax 16-45:4
w zaleznosci od preferencji osobistych i tematu zdjec. Moje typy wg tematu:
Przewaga ludzi - sigma 18-50:2.8
Przewaga robali - 18-50 macro
Przewaga widoczkow 17-70 lub pentax 16-45, przy czym sigma bedzie bardziej uniwersalna.

A jak jest ciut wiecej kasy to zdecydowanie poczekac na 16-50:2.8 sdm

witsu  Dołączył: 28 Lut 2007
Do robaczków ta nowaSigma za bardzo się nie nadaje. Skala odwzorowania wynosi w tym szkle chyba 1:3, więc do prawdziwego makro to mu jeszcze daleko.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
A co z dłuższej strony? Bo dłuższa gwiazdka też pewnie pare koła będzie kosztować. Z kitem to wstyd sie pokazać ;-)

Skocz do: