beagle2  Dołączył: 16 Lut 2007
Kiedy Pentax DA* 16-50 mm F2.8 AL ED [IF] SDM ?
Podobnie jak wielu z Was czekam na ten obiektyw.
Czy ktos zna dokladna date release obiektywu Pentax DA* 16-50 mm F2.8 AL ED [IF] SDM ?
Mial byc na poczatku tego roku, ale ani slychu ani widu.....

Dodatkowo dochodzi polski dystybutor, ciekawe jakie bedzie mial opoznienie w stosunku do swiatowej premiery.....

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
beagle2, już jest na półkach zaraz link podam [oczywiście nie u nas, u nas trzeba poczekać, nie wiem ile]

[edit]
LINK

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
tref - niestety:
New Item not available yet. Delivery expected to start in May 2007. You can add this item to your shopping cart and as soon as it arrives we will ship it to you. :-?
Też czekam, ale na 50-135/2.8

Pozdrówka
Marucha

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Realna data podana na PMA, to koniec maja, początek czerwca w Stanach. Niestety, trochę trzeba jeszcze poczekać...

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Tref - jedno tylko małe "ale":
cena 50-135/2.8 w AC-Foto to 898 EUR (ok. 3600zł), a w Adoramie - 830 USD (ok. 2500zł), więc od dołu licząc różnica w cenie to prawie 50% :evil:
Mam nadzieję, że u nas cena będzie trochę niższa niż za Odrą i z tego powodu nie będę myślał o sprowadzeniu zza Wielkiej Wody, bo kurierowi też trzeba conieco zapłacić, a nasza dwuletnia gwarancja też ma swoją wartość...

Pozdrówka
Marucha

PS
Najwyżej jednego z forumowiczów (PS) będzie się męczyło o rabat :mrgreen:

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Niestety, zyjemy w UE, wiec nawet na dzien dobry okolo 20% haraczu zwanego VATem trzeba zaplacic :-(

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
To ja się spytam tak:
Jak się przypuszczalnie może mieć jakościowo ten zoomik do stałek pentaxowskich?
No może nie do * czy limitedów (chyba żeby), ale do stałek A i M?
Bo nie miałem jeszcze do czynienia z jakims lepszym pentaxowskim zoomem. Zakup tych dwóch nowych zoomów mógłby własciwie ogniskowo pokryć 90% robionych zdjęć, a mamy zoom i af. Jeszcze tylko ta cena :)

FraZa, dobre pytanie, ale co mamy dywagować? Poczekajmy, aż ktoś zrobi testy i to najlepiej miarodajne. Ciężko jest powiedzieć jak będzie w stosunku do M,A.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
rzeczywiście, chyba głupie pytanie - takich zoomów jeszcze pentax raczej nie wypuszczał

jak to nie? a FA*28-70 i FA*80-200/2.8? przecież to mają być cyfrowe odpowiedniki tych szkieł...

jaad75, wydaje mi się, że były przekonstruowane, inaczej pojawiły by się dużo wcześniej. Myślę, że to zupełnie nowe szkła, choć zakresy podobne.

Napewno były przekonstruowane, ale spodziewałbym się podobnej jakości jak stare FA*. Mam nadzieję... Miałem na myśli odpowiedniki jak np. u Tamrona 17-50/2.8 i 28-75/2.8...

Skocz do: