papie  Dołączył: 29 Lis 2010
[obiektyw] da 55 300 nie dziala po uzyciu tc
chcialem sprobowac jak szklo dziala z teleconwerterem tamron 2x af. Niestety af nie dzialal mielil mielil ale ostrosci nie lapal mimo ze bylo jasno bardzo. Wizjer byl jakis dziwnie ciemny...... I tak pozostalo po zdjeciu tc..... Wizjer b przyciemniony af nie lapie mimo zmian przeslony kx chce jakies dlugie czasy dawac no i ogolna kicha.... Ma ktos jakis pomysl co sie stalo i jak z tego wybrnac.....?

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
Światło w tym obiektywie - 4-5,8 plus telekonwerter x 2, wychodzi 8 - 11,6. Czyli mogło być za ciemno.

[ Dodano: 2011-02-26, 10:14 ]
papie napisał/a:
I tak pozostalo po zdjeciu tc

Nie doczytałem. Masz ustawioną pozycję "A" na obiektywie?
Ewentualnie mogłeś wygiąć popychacz przysłony z tyłu obiektywu.

philip100  Dołączył: 30 Paź 2010
DarekK, ten obiektyw nie ma pierścienia przysłon, wygląda bardziej na uwalony popychacz. papie, ustaw przesłonę na np. f11, włącz podgląd GO i zajrzyj w obiektyw od przodu, powinieneś widzieć czy listki się poprawnie zamykają/otwierają.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
philip100 napisał/a:
wygląda bardziej na uwalony popychacz
też mi się tak wydaje

porównaj wygląd "dupki" obiektywu z innym obiektywem DA
DarekK napisał/a:
Światło w tym obiektywie - 4-5,8 plus telekonwerter x 2, wychodzi 8 - 11,6. Czyli mogło być za ciemno.

na pewno jest za ciemno

Oruniak  Dołączył: 02 Paź 2009
W pełnym słońcu af z TCV 1,7x działał poprawnie z tym obiektywem,natomiast o zmierzchu przeszedłem na mf(K-10 w ogóle miała problemy z tym obiektywem,szczególnie przy 300mm bez TCV).Spróbuję załączyć zdjęcie.I nic,nie ma opcji,by załączyć zdjęcie.chyba wyślę na PW.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Safox VIII działa do f8 jeśli dobrze pamiętam deklarację producenta - w praktyce działa i do f11, ale przy bardzo kontrastowych obiektach w pełnym słońcu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Oruniak napisał/a:
I nic,nie ma opcji,by załączyć zdjęcie.

To celowo, ale można podlinkować http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=126776

Oruniak  Dołączył: 02 Paź 2009
Plwk dzięki,ale już wysłałem na mail-a.

papie  Dołączył: 29 Lis 2010
cd
Dzięki za wskazówki. Diagnoza jest taka - nie wiem jakim cudem, ale przy zakłądaniu na tc poszła w cholerę blaszka od popychacza w obiektywie (ta wystająca w środku jest jakaś resztka...). No to kolejne pytania .....
Czy rozbieranie tego szkła we własnym zakresie to dobry pomysł....???
Czy taki popychacz możan gdzieś nabyć oddzielnie i czy np.będzie pasował z innego DA lub DAL czyli np z kita 18-55 który można nabyć za grosze....
Obawiam sie , że naprawa w serwisie może byc nie najtańsza...
dzieki za podpowiedzi

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
papie napisał/a:
rozebrać zawsze można :mrgreen: gorzej w drugą strone

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
papie napisał/a:
Czy taki popychacz można gdzieś nabyć oddzielnie i czy np.będzie pasował z innego DA lub DAL czyli np z kita 18-55 który można nabyć za grosze....

Ciężko powiedzieć, może pasować, ale nie musi. Najlepiej popytaj po serwisach ile kosztuje naprawa i jeśli będzie za wysoka to dopiero rozbierz. Zrób zdjęcie uszkodzonej części i podaj linka, może ktoś z forum będzie miał taki element, albo będzie wiedział jak dorobić.

Skocz do: