romgor  Dołączył: 15 Lut 2007
Dwa pytania odnośnie 16-45mm
Koledzy, umęczony czekaniem na 16-50*mm f2,8zdecydowałem sie na kupno 16-45mm f4.

I mam takie pytanie, które w ostateczności zdecyduje o wyborze tego 16-45.

- czy przy zmianie ogniskowej ten obiektyw (16-45) rusza pyszczkiem? tzn czy wysuwa jęzor ;)
- czy jakość będzie porównywalna do L-ki Canona 17-40
- czy ten 16-50 którego już HATE-uje ze względu na czekanie czy będzie wysuwac się przy zmianie ogniskowej
- i kiedy kur.........................czaki będzie ten durny 16-50 do kupienia u Nas, chociażby za 4Kzł KUPIĘ GO, ale kurde już nie mogę znieśc tego czekania.

[ Dodano: 2007-04-01, 21:04 ]
Czy nikt z szanownych kolegów nie otrafi odpowiedziec ;) nie wierzę że nie potraficie ;)

bigbunghole  Dołączył: 23 Maj 2006
wysuwa ryja, a właściwie chowa - największy wysuw jest przy 16mm
za to nie kręci paszczą - polara i połówek mozna używać
jak się rozejrzysz po innych wątkach, znajdziesz odpowiedzi na resztę pytań

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
romgor napisał/a:
- i kiedy kur.........................czaki będzie ten durny 16-50 do kupienia u Nas, chociażby za 4Kzł KUPIĘ GO, ale kurde już nie mogę znieśc tego czekania.

Na głównej stronie forum jest napisane (przez Sylwka bodajże), że wstepna data premiery to marzec. Nawet jakby wypuścili w maju, to wcale by mnie taki poślizg nie zdziwił.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
ja tez mysle, ze przed majem to nie bedzie tego obiektywu u nas, no chyba, ze prywatny import.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Tak jest porównywalny do Canona 17-40 ale optycznie,mechanicznie już nie.Nie jest jednak ideałem i Canon 17-40 też nie jest.W zamawianiu Pentax Polska ma przerwę a właściwie Pentax Europa-światowa emerytka jak mówisię na świecie.Zreszta dla Pentaxa w Polsce byłoby dobrze gdyby Apollo Elektronics odpuścił sobie jego przedstawicielstwo bo niestety nie robi tego jak należy.Pracownik owej firmy zapytany w Krakowskim dużym sklepie o Pentaxa zrobił wielkie oczy a jako kartę pamięci sprzedał mi szybkiego Kingstona pracowało to cudo miesiąc.Obecnie pracuje ze wszystkim tylko nie z Pentaxem takie mamy przedstawicielstwo.Ale idzie wiosna może bedzie lepiej osobiście życzyłbym przedstawicielstwa Pentaxa Panu Piotrowi Sawickiemu może a raczej napewno byłby w stanie przyspieszyć dosłanie Lamp 540tek a i może K10 byłyby mniej awaryjne(pańskie oko konia tuczy).Bo w ślad za lampą chcę dokupić do zamęczonego DSa K10 ale serwis jest krytyczny-za pół roku.A jeśli DS nie wytrzyma tyle a K10 nawali wczasie jakiejś imprezy weselnej.Po to właśnie potrzebny nam jest ktoś trzymający rękę na pulsie.Pozdrawiam

Skocz do: