domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
doradźcie, czy te szkłą są coś warte?
Witajcie,
znalazlem na allegro takie cuda, zastanawiam się nad zakupem ale czy warto, i czy ma to szanse gadać z K100D :
- MIRAGE 28 mm 1:2,8 MC Pentax PK-A
http://www.allegro.pl/ite...entax_pk_a.html

- RICOH RIKENON P 2/50 - KR-PENTAX,RICOH
http://www.allegro.pl/ite...ntax_ricoh.html

Zaznaczam, że nie mam nic wspólnego z ww aukcjami - jestem tylko ewentualnym, potencjalnym klientem (a to zalezy tylko od Waszych opinii).

Doradźcie albo odradźcie :mrgreen:
pozdrawiam
Dominik W.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
domwar napisał/a:
MIRAGE 28 mm 1:2,8 MC Pentax PK-A

ten bedzie gadal z K100d, bo ma styki, ale generalnie kazdy obiektyw z mocowaniem PK jest kompatybilny. Firma Mirage jest mi nieznana.

domwar napisał/a:
RICOH RIKENON P 2/50 - KR-PENTAX,RICOH

ten Ricoh to juz co innego, znana marka to i jakosci mozna spodziewac sie przynajmniej dobrej. Nie ma stykow, wiec bedzisz musial miezyc ekspozycje recznie za pomoca specjalnego przycisku. Ale podpiac sie da i pstrykac zdjecia tez.

Ten Ricoh ma przeciez pozycję P na pierścieniu przysłon. Więc wygląda na to, że powinien gadac.
Chyba, że z Ricohami jest inaczej.
Oświećcie mnie/

DominikW.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Jaq bym może i oświecił, ale wypisałem w chwil;ach przerwy posta na temat tych obiektywów, a w międzyczasie mnie wylogowało i wszystkie literki poszły w kosmos :-P Drugi raz mi się nie chce....

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
domwar napisał/a:
Ten Ricoh ma przeciez pozycję P na pierścieniu przysłon. Więc wygląda na to, że powinien gadac.
Oświećcie mnie/

DominikW.

Poproś sprzedającego o zdjęcie bagnetu i będzie wszystko jasne

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
domwar napisał/a:

Tak, ten Ricoh ma styki, tyle że inne niż Pentax, kompatybilne tylko z aparatami Ricoha. Podobno śrubokręt AF w Pentaksach blokuje się z którymś z tych styków i po założeniu takiego obiektywu, już go nie zdejmiesz - chyba nawet ktoś z naszego forum musiał wysyłać aparat do serwisu. Podobne przypadki były opisane na forum dpreview.

ClicoFantastico napisał/a:
Tak, ten Ricoh ma styki, tyle że inne niż Pentax, kompatybilne tylko z aparatami Ricoha. Podobno śrubokręt AF w Pentaksach blokuje się z którymś z tych styków i po założeniu takiego obiektywu, już go nie zdejmiesz - chyba nawet ktoś z naszego forum musiał wysyłać aparat do serwisu. Podobne przypadki były opisane na forum dpreview.

ciekawe, nic nie slyszalem o blokowaniu, moze byl to pojedynczy przypadek, przeciez jak przekrecisz pierscien przeslon z pozycji A na cyferki, styk chowa sie do srodka.

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
asklop napisał/a:

ciekawe, nic nie slyszalem o blokowaniu, moze byl to pojedynczy przypadek, przeciez jak przekrecisz pierscien przeslon z pozycji A na cyferki, styk chowa się do srodka.

W tym wątku Canin opisuje jak mu się Revuenon ze stykami zakleszczył. A o zakleszczających się Ricohach czytałem na dpreview. Sam nigdy nie miałem takiego obiektywu, więc nie mogłem osobiście sprawdzić :mrgreen: ... a może to i dobrze :roll: .

No to może sobie dam spokój z tym Ricohem. Żal by mi było mojej kasetki.
Cos mam pecha.
Ostatnio zalicytowałem SMC-A 50/2 i po otrzymaniu okazało się, ze tryb a w ogóle nie działa i szkło nosi slady perfidnego rozkręcania. :(

cóż bede polował dalej

pozdrowienia i podziękowania za oświecenie

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
domwar, nie każdy obiektyw ze stykami do Ricoha się kleszczy. Kleszczą się (podobno) tylko te, w których ten styk nie chowa się na sprężynce do środka, a i nie można "rozbroić" po prostu wyjmując ten styk. Właśnie jedzie do mnie taki jeden z dodatkowym stykiem, dotychczasowy właściciel powiedział, że nic mu się nie zakleszczyło, a ja mu wierze ;-)

oryszard  Dołączył: 14 Gru 2006
Tego Mirage nie ruszajcie, Proszę ........... CHCĘ GO...........
jestem na licytacji

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
bEEf napisał/a:
domwar, nie każdy obiektyw ze stykami do Ricoha się kleszczy. Kleszczą się (podobno) tylko te, w których ten styk nie chowa się na sprężynce do środka, a i nie można "rozbroić" po prostu wyjmując ten styk. Właśnie jedzie do mnie taki jeden z dodatkowym stykiem, dotychczasowy właściciel powiedział, że nic mu się nie zakleszczyło, a ja mu wierze ;-)

i zawsze mówi prawde :->

oryszard napisał/a:

oryszard co teraz sie na samoloty przezuciles :?: :-P

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
asklop napisał/a:
oryszard napisał/a:
oryszard co teraz się na samoloty przezuciles :?: :-P
Ciekawe, czy będzie dobrze działał przymknięty do F-16.

Jarek Dabrowski napisał/a:
do F-16.

na F16 to bedzie smigal z sila wodospadu, a zdjecia robil z glebia kosmiczna Mira

no dobra, załózmy że uda się go bezbolesnie wpiąć i wypiąć do/z kasetki.
a jak z jego jakością optyczną, ma ktoś doświadczenie z takim czymś???

co do tego mirage'a też się na niego czaję - pewnie wielkiej ceny nie osiągnie, a spróbowac można, najwyżej dalej pójdzie na allegro.

pozdrowienia
dominik W.

Skocz do: