badur  Dołączył: 21 Lis 2006
współpraca Adaptalla PKA z K-5
Hmmmmm, właśnie kupiłem na ebay adaptalla PKA i pierwsze co mi się rzuciło w oczy to dziwna współpraca z K-5. Mianowicie aparat pokazuje poprawnie wartość przysłony jedynie na tylnym wyświetlaczu, na górnym "--". I teraz pytanie (kilka opcji):
1. Adaptall PKA tak ma,
2. Mam brudnego/zepsutego adaptalla.
3. To kolejny świetny ficzer kapiątki.
4. Dziwne, na pewno problem zostanie rozwiązany kolejnym firmware. Inżynierowie Pentaxa już nad tym pracują.

Z góry dzięki za odpowiedź. Gdyby ktoś mógł sprawdzić jak to działa u niego w K-7/K-5, będę wdzięczny.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010

No fajnie, dzięki, tylko czy to nie dziwne, że na jednym wyświetlaczu pokazuje wartość poprawnie, a na drugim w ogóle? Czyściłem, dociskałem, kręciłem, nic. Uparł się osioł jeden.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
badur,
mam taki, jak na moich fotkach http://pentax.org.pl/view...er=asc&start=20 po lewej.
Z K-5, na górnym wyświetlaczu pokazuje wartości przysłony.

[ Dodano: 2011-03-07, 19:52 ]
Uruchomiłem tylny LCD - i też pokazuje, jednocześnie pokazuje na obu.

dżejpi, dzięki, mam taki sam, ale niestety ni cholery nie pokazuje na górnym. Ja się chyba wścieknę. Pytanie tylko, czy adaptall do bani (ale jednak korpus pokazuje wartość przesłony, więc jakaś komunikacja jest), czy może kolejna niespodzianka w mojej K-5.

[ Dodano: 2011-03-07, 20:10 ]
No dobra, kolejny akt dramatu. Sprawdziłem, jak to działa z lampą wbudowaną. Poniżej 8 przepala tak, że można zapaść na kurzą ślepotę. Śmierdzi mi to zepsutym adaptallem...

Właśnie sprawdziłem na K20D - też pokazuje.
Na prawo od styków są trzy wystające małe "łebki" - często są polakierowane, popróbuj je podrapać/zdrapać ostrym nożykiem i sprawdź ponownie.

dżejpi, jesteś wielki :-D działa!!!! i nie przepala zanadto. ogromne dzięki!!! myślałem, że to jakieś "nity" i nawet ich nie ruszałem. były upaćkane jakimś badziewiem, chyba przy czyszczeniu. Pozdrawiam.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
nie straszcie.. ta k-5 juz i tak wiele wad posiada ;)

Gdzieś, kiedyś wyczytałem o podobnym przypadku na jakimś obcostronnym forum.
Cieszę się, że pomogło, choć jak o tym czytałem, to wydało to mi się jakimś żartem.

paradziqs, wady? Jakie wady? Wystarczy przymknąć do 8. :mrgreen:

paradziqs napisał/a:
ta k-5 juz i tak wiele wad posiada

skoro działa ze stareńkim Adaptall'em, to znaczy, że wad ma mało...

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
dżejpi, wiesz chyba co mialem na mysli.. FF, lampa, wczesniej gronkowiec.. dajcie czlowiekowi nadzieje ze nie umoczy ponad 4k...

Skocz do: