Teos  Dołączył: 01 Lis 2010
[K20D] Grip do K20D nie działa ;-((
Witajcie,
dwa dni temu doszedł do mnie zakupiony na ebayu grip do K20D.
Na pudełku firma nazywa się "Pixco", kupowałem w Hong Kongu
link do aukcji:
Grip do K20D
Niestety przyciski nie za bardzo chcą działać na gripie a zwłaszcza spust migawki.
Czy ktoś z Was kiedyś coś reklamował u "skośnookich" ?
Czy raczej dać sobie luz i próbować samemu naprawić ?
Pozdrówka
Teos

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Rozebranie wbrew pozorom nie jest takie proste a szczególnie ponowne składanie.Wiem bo rozbierałem ze względu na przenie kółko które nie za każdym obrotem zmieniało wartości. Wystawiający pisze o możliwości zwrotu wadliwego urządzenia,tylko wysyłka od Kraju Środka może zrównoważyć cenę gripa ;-)

Cytat
wysyłka od Kraju Środka może zrównoważyć cenę gripa

Właśnie tego się obawiam ;-(

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
Ten spust tak ma,w moim też ciężko chodzi.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
z tanich to tzreba było brac jakiegos travora a najlepiej odłozyć te 3 setki i mieć orginał
jak bys orientowął sie ile wysyłka kosztuje to daj znać o kosztach ;-)

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Aby grip działał trzeba go włączyć niezależnie od włączenie aparatu.

Cytat
Aby grip działał trzeba go włączyć niezależnie od włączenie aparatu.

Dzięki za poradę ale dla wyjaśnienia dodam że w dawno temu zajmowałem się elektroniką i trochę mi podstawowej wiedzy zostało. Wiem że urządzenia elektryczne zwykle lepiej działają jeżeli się je włączy :evilsmile:
Mam za sobą dwie rozbiórki gripa i niestety muszę stwierdzić że nie ma żadnej prawidłowości w jego działaniu i niedziałaniu. Może poza tym że rozebrany działa lepiej ;-)
Próbuję robić rozpiskę styków do połączenia z aparatem, może ktoś to ma gotowe ?
Byłoby łatwiej. Doszedłem które odpowiadają za włączenie autofokusa i spustu ale nie mogę znaleźć dla nich masy. Może tu jest pies pogrzebany w tzw. pływającej masie ?
Będę walczył dalej.

Teos, podam ci jeszcze jeden prawdopodobny trop kapryszenia gripa.To ten mały dzyndzelek na jego podstawie obok kostki z pinami.To nic innego jak "wyłącznik krańcowy" który rozłącza grip przy jego odpięciu.To czy zasilanie dochodzi najlepiej sprawdzić poprzez Menu>wybór opcji zasilania.gdy wszystko w porządku to powinny być aktywne obie baterie. Podejrzewam że niedomaganie może być prozaiczne.Na próbę podklej coś pod ten dzyndzelek żeby był głębiej wciskany....... ale przecież
Teos napisał/a:
dla wyjaśnienia dodam że w dawno temu zajmowałem się elektroniką i trochę mi podstawowej wiedzy zostało. Wiem że urządzenia elektryczne zwykle lepiej działają jeżeli się je włączy :evilsmile:

;-)

andybond normalnie czytasz w moich myślach na odległość, strach się bać :mrgreen:
Tak podejrzewałem ten dzyndzelek, oblukałem go w środku ale dojście tam jest tragiczne (do wyłącznika którym steruje ten dzyndzelek). Jednak wyeliminowałem to bo gdyby to był on to nie powinien żaden element gripa działać a niestety niektóre działają ;-(

To skoro nie on i nie zawsze nie wszystkie funkcje szwankują to połączenie body grip nie ma dobrego styku..Przeczyść bolce i styki w gnieździe aparatu. Swoją drogą tak jak pisał wcześniejjoker333,dość porządnie wykonuje swoje produkty TRAVOR. A w dodatku u Linkdelight jest tańszy niż ten twój ;-)

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
andybond napisał/a:
styki w gnieździe aparatu.
tych nie czyść one są OK !

[ Dodano: 2011-02-26, 19:45 ]
Teos napisał/a:
Próbuję robić rozpiskę styków do połączenia z aparatem, może ktoś to ma gotowe
NIK nie ma .Było to na forum ,wielu próbowało ,do dziś nikt sie nie zgłosił :idea:

saxon  Dołączył: 30 Cze 2007
andybond napisał/a:
dość porządnie wykonuje swoje produkty TRAVOR
,
mam do czynienia z dwoma gripami tego producenta i niestety mają spore niedoróbki.

AngelOfDeath  Dołączył: 28 Wrz 2009
Miałem ten sam problem w moim gripie tavora czy jak on się zwie.
Problem polegał na tym ze to "pokrętło" którym włączasz aparat, ma takie jak by 3 styki na ścieżce, zależnie do jakiego momentu przekręcasz to aparat jest ON - OFF i jeszcze 1 pozycja jest tam chwilowa. U mnie było tak ze te styki nie zawsze dobrze łapały, kiedyś nagiąłem tą blaszkę co to zwiera i pomogło mi na jakiś czas, ale potem problem powstał. Przedwczoraj się zdenerwowałem, otworzyłem grip (jest to banalnie proste wystarczy odkrecic pare śrubek i wystarczy wysunąć przednią część gripu) a następnie wyjąłem te blaszki co to stykają i zlutowałem 2 ścieżki tak, ze zawsze jest on w pozycji ON. Teraz wszystko pięknie śmiga aż miło. W sumie mi nie zależało bo i tak zawsze go mam w pozycji ON.

Jak byś potrzebował zdjęć to daj znać rozbiorę go i pokażę Ci co i jak.

Skocz do: