mravel  Dołączył: 05 Maj 2010
[obiektyw] Pentax-A 50mm f/1.7
Witam,

Zostałem szczęśliwym? posiadaczem obiektywu Pentax-A 50mm f/1.7. Jest to mój pierwszy manual.
Problem z ww. obiektywem przejawia się na samoczynnej zmianie czasu i przesłony po zrobieniu zdjęcia. Zdjęcia robione na M, pierścień przesłony ustawiony na A, w puszce (samsung GX-20) odpowiednia opcja zmieniona.
Często (szczególnie gdy jest ciemniej) po zrobieniu zdjęcia (czas np 1/125, przesłona 2.0) automatycznie ustawiają mi się inne wartości w puszce (czas np 0.3s i przesłona np 2.4).
Czy to jest normalne zachowanie się tego obiektywu (obiektywów manualnych z automatycznym trybem przeslony?) czy może jakaś wada obiektywu ewentualnie zła współpraca z puszką samsunga?

Pozdrawiam serdecznie
Mikołaj

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Na pewno nie jest to normalne zachowanie. Na początek przeczyścił bym styki w obiektywie i aparacie. W serii A nie ma elektroniki więc stawiał bym na styki no i skoro dotychczas było dobrze to pewnie w obiektywie.

To byla pierwsza rzecz jaka przyszla mi do glowy. Niestety nie pomoglo...

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
czyli zmienia parametry i 2 zdjecie masz totalnie niedoświetlone czy prześwietlone ?

a jak w trybie np Av nic takiego sie nie dzieje? jakby to były styki na czymś to w każdym trybie imo byłby problem

Wlasnie tak jak opisujesz nastepne zdjecia albo sa strasznie przepalone lub za ciemne.
Na Av nie probowalem - robilem sobie na TAv i bylo tak samo.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
sprawdz czy ci przesłona lekko chodzi, moze sie skleja?

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
spróbuj innych trybów jeszcze a najlepiej podepnij jakiekolwiek inne szkło jak masz z pozycja A albo nawet takiego kita jeśli to coś z puszką to i na nim powinno dziać się podobnie

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Jeżeli aparat głupieje i sam ustawia po zrobieniu pierwszego zdjęcia jakieś parametry z kosmosu w trybie M to nie może mieć to związku ze źle działającą przysłoną, chyba że został wciśnięty zielony przycisk przed kolejnym zdjęciem. Jeżeli tak to Artiip może mieć rację i trzeba sprawdzić przysłonę czy nie jest zaoliwiona i czy działa pewnie i bez oporów.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
właczony bracketing ? :-)

perl napisał/a:
właczony bracketing ? :-)

perl rozwiazal problem, moja wina nie zauwazylem!
Wszystkim dziekuje za pomoc :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zamykam.

Skocz do: