acid  Dołączył: 20 Maj 2010
Problem z ustawieniem (chyba ) monitora
mam ogromny problem ... przeszukałem tu i nie znalazłem ... w necie szukałem ale nie bardzo wiem co wpisać w wyszukiwarkę...

otóż: na niektórych fotkach, czasami tez na tłach stron WWW wyświetla się coś jakby fale na wodzie...taka jedno kolorowa tęcza ... tło nie jest jednolite tylko takie cieniowane ...

za nic nie mogę tego znwelować...

- nowe stery do grafiki , do monitora...nic nie dało

może ktoś ma jakis pomysł???
prosze HELP bo oszaleje tk mnie to irytuje....

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
chyba za mało...
Ja podałbym choć ze dwie takie przykładowe strony... Jeśli monitora używasz, to może też "jaki". LCD? Stary CRT? Czy używasz stabilizowanego napięcia w sieci prądowej?

I oczywiście "PrintScreen" + wrzucenie go na forum dla zobrazowania problemu...

Może wtedy ktoś coś doradzi... Po tym co opisałeś (albo bardziej czego nie opisałeś) raczej trudno spodziewać się konstruktywnej odpowiedzi, choć wykluczyć nie można, że komuś się uda...

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
A jaką masz jakość kolorów ustawioną we właściwościach ekranu? 16 czy 32bity
Proponuję jak co ustawić na 32
No i przyłączam się do prośby Rafi o resztę.

bardzo chętnie bym rzucił jakiś PRINTSCREEN ale obaiam sie że to nie wiele da ... a wiem to stad że na portalu fotograficznym była taka dyskusja ...jedni widzieli te"fale" a inni nie... tam doszli do wniosku że to wina wyświetlacza w laptopie, a potem dyskusja padła... ja mam komp stacjonarny i monitor LCD

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy te efekty masz na poziomie systemu czy w programach do obróbki grafiki? Przy słabym i nieskalibrowanym wyświetlaczu stosunkowo niewielkie grzebanie w obrazku może dać takie efekty. Jakiś czas temu była dyskusja o tym zjawisku i porównywaliśmy na ile mocno występuje w różnych programach.

trudno mi to opisać i sprecyzować.. efekt ten weystępuje najczęściej na tłach stron WWW; na niektórych obrobionych fotkach (i jest widoczny raczej na ciemnych fragmętach) a i np na logo Lightrooma przy odpaleniu... są to miejsca nabardziej irytujące wiec je zapamiętałem...

mam świadomośc że to troszkę mętny opis, ale nie mam pojęcia jak go opisać inaczej

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
Monitor podlaczony przez Dsub czy DVI?

DVI

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
acid napisał/a:
jedni widzieli te"fale" a inni nie

U mnie też występuje efekt fali, jak na razie nikt nie wie dlaczego tak jest i jak to zlikwidować (wyświetlacz LCD podłączony do laptopa).
acid napisał/a:
widoczny raczej na ciemnych fragmętach

U mnie odwrotnie, widać tylko na jasnym tle.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
acid, możesz spróbować zrobić zdjęcie ekranu.
Tak na oko to bym szukał problemów w sprzęcie. Uszkodzona pamięć czy karta graficzna mogą czasem różne cuda robić. Jak masz na co to podmień grafikę i pamięć (jak masz dwie kości pamięci to jedną wyciąg sprawdź, zamień je i sprawdź jeszcze raz).
No i przeinstalował bym system lub odpalił jakiś z płyty. Bardzo pomocna jest płyta Hirens Boot CD zawiera narzędzia do testowania sprzętu np. Memtest do pamięci.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
acid,
hmmmmm.......
miałem kiedys podobne objawy, ale na filmach i ciemnych miejscach fotek.
mam dość leciwego kompa z kartą NVidia FX 5600 i XP.
winne okazały się nowe sterowniki, pomogła deinstalacja sterowników z poziomu menadżera, restart i instalacja sterowników z płyty dołaczonej do karty.
Podobnie miałem kiedyś z Radeonem, ale wtedy nie pomagała deinstalacja, trzeba było uzyć specjalnego, zewnętrznego programu przeznaczonego do czyszczenia z po-Radeonowych ustawień i smieci.

dziękuję Panowie, będe próbował może coś da sie z tym zrobić ...

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Zdano napisał/a:
acid napisał/a:
jedni widzieli te"fale" a inni nie

U mnie też występuje efekt fali, jak na razie nikt nie wie dlaczego tak jest i jak to zlikwidować (wyświetlacz LCD podłączony do laptopa).
acid napisał/a:
widoczny raczej na ciemnych fragmętach {FRAGMENTACH}

U mnie odwrotnie, widać tylko na jasnym tle.
... o jakich falach mówicie? Aparat to zarejestruje?

Kuzyn Mygosi napisał/a:
o jakich falach mówicie?

Wyglądają ja ciemniejsze prążki poruszające się z dołu do góry.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Przy połączeniu cyfrowym?

Może przerwij pętlę mas tworzącą się z PC (wepnij monitor do przedłużacza bez bolca i dopiero do listwy, do której podpięty jest PC).

Kuzyn Mygosi napisał/a:
Przy połączeniu cyfrowym?

W lapku mam tylko wyjście analogowe.

Skocz do: