gawon  Dołączył: 07 Lip 2009
problem z matówką
Witam
mam taki problem,od jakiegoś czasu używam Bardzo amatorsko K10D ,leżał całą zimę sobie w szafie teraz jak wyszło słoneczko wyciągnąłem go ale na matówce było kupa kurzu? czy jakiś innych drobnych paprochów ,nie wiele myśląc (co rzadko mi się zdarza )postanowiłem przedmuchać je sprężonym powietrzem takim do komputerów np.

teraz dopiero zrobiła się lipa cała jak by pociemniała i porobiły się plamki jakieś

czy da się ją jeszcze jakoś uratować?
nic z nią nie robiłem że by nie pogorszyć,da się to czymś zmyć?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
gawon napisał/a:
postanowiłem przedmuchać je sprężonym powietrzem takim do komputerów
podstawowy błąd

puszki ze sprężonym powietrzem zawierają niewielkie ilości oleju, którym upaćkałeś sobie matówkę

matówka jak matówka, ale sprawdź, czy nie zasyfiłeś sobie przy okazji matrycy (przysłona najbardziej przymknięta jak się da i strzał na równomiernie oświetloną ścianę, albo prosto w błękitne niebo

gawon  Dołączył: 07 Lip 2009
no pięknie cacy teraz już wiem że nie wolno,co do linku przeczytałem cały temat i u mnie nie są to paprochy tylko plamki tak jak po wyschnięci np.wody na samochodzie czy szkle a tam nic nie ma na podobny temat
jeśli to jest np. tak jak napisał opiszon to może w ciepłej wodzie z dodatkiem np. płynu do naczyń opłukać trzymając za cycek ?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Możesz tak zrobić. Letnia woda z płynem do naczyń, wypłukać w destylowanej (zdemineralizowanej).Tylko delikatnie potem osuszyć, najlepiej jakąś gładziutką mikrofibrą. Ostrożnie odmuchać gruchą przed założeniem, żeby nowych paprochów i pyłu nie nałapać.

Skocz do: