thorez  Dołączył: 18 Kwi 2011
Ryska na przedniej soczewce
Witam serdecznie, chyba mam pecha, tydzień temu zakupiłem nowy obiektyw Pentax DA 55-300mm f/4.0-5.8 ED SMC. Wczoraj podczas zakładania go do aparatu zauważyłem pod światło minimalna ryskę na przedniej soczewce, być może to tylko naruszona powłoka. Nie jest ona duża praktycznie nie zauważalna, trzeba się postarać aby ja dostrzec, tylko pod odpowiednim kątem światła. Sprawdzałem czy ma jakikolwiek wpływ na zdjęcia robiąc je pod światło i póki co nic nie zauważyłem, ryska ma 1-2mm długości jest w kształcie literki v. Pytanie moje brzmi czy jest sens taki obiektyw reklamować w związku z tym, że jest praktycznie nowy i tylko raz użyty. Nadmienię, że nie sądzę abym to ja ją zrobił, musiała być już przy zakupie, mimo, że jej wtedy nie zauważyłem.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
thorez, ryska z pewnością nie będzie miała wpływu na zdjęcia.

Próbowałeś przetrzeć obiektyw szmatką?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008

Tak próbowałem, nic to nie dało. Co do artykułu czytałem go wczoraj i dzięki niemu mam pewność, że nie naprzykrzy mi się ona zbytnio podczas użytkowania. Chodzi mi bardziej oto, że jest to obiektyw nowy, czyli powinien być wolny od tego typu wad, które mogą mieć potem dość znaczny wpływ na cenę przy ewentualnej odsprzedaży.

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Ryska bez wpływu na zdjęcia. Ja miałem podobną sytuację i reklamowałem obiektyw w sklepie E-cyfrowe. Wszystko zostało załatwione sprawnie i bez problemu. ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
thorez napisał/a:
Chodzi mi bardziej oto, że jest to obiektyw nowy, czyli powinien być wolny od tego typu wad
to wymieniaj
skoro to nowy obiektyw, to bym się nie zastanawiał nawet

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jak już koledzy napisali, jeśli obiektyw jest nowy, to go wymień, bo przy ewentualnej odsprzedaży jego wartość przez to będzie niższa, pomimo, że wartość optyczna się nie zmieni :)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Skontaktowałem się ze sprzedawcą, no i niestety nie ma możliwości wymiany obiektywu na nowy ze względu na jego brak w chwili obecnej w magazynie sklepu. Pozostaje jedynie naprawa gwarancyjna obiektywu w związki z wyżej wymienioną ryską oraz paprochami jakie zdołały podczas tak krótkiego okresu użytkowania załapać do wnętrza :(.
Więc nie wiem czy gra warta świeczki.

Pozdrawiam

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
thorez, podpinaj go do korpusu i rób zdjęcia. Szkoda czasu na takie "duperele" ;-)

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
głos rozsądku :-)

Trudno się nie zgodzić, tak więc mimo wszytko mam zamiar cieszyć się z nowego obiektywu i robić jak najlepsze zdjęcia :-)

Co do ewentualnych flar czy blików, sprawdzałem, póki co nic na zdjęciach nie widać. Mam nadzieję, że tak już pozostanie.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Na jakosci zdjęć wiele (jeżeliw ogóle) nie stracisz (ostrosc, kontrast powinny być dalej ok), jedynie obiektyw zapewne bedzie mocniej flarowac pod ostre światło. Ale w jakim stopniu ten efekt wzrosnie z winy ryski - tego ci nie powiem. Musisz sam sprawdzić. Pisze bo wiem z doswiadczenia.

Skocz do: