kuba1993  Dołączył: 22 Mar 2010
f70-210 nie ostrzy na nieskończoność.
Witam, problem mam jak w temacie- mój nowy nabytek ostatnio coś ma problemy z ostrzeniem na nieskończoność. Jak do mnie przyszedł z tego co widzę po fotkach wszystko było ok, ale ostatnimi czasy obiektyw nie może złapać ostrości na obiekty oddalone dalej, niż jakieś 25-30m (kończy się skala). Af próbuje ustawić ostrość dalej, ale pierścień nie chce się przesunąć za nieskończoność ( no bo i jak?:D) W czym może leżeć problem i czy jest on łatwy do naprawienia samemu. Jeśli nie, ile wziął by za to jakiś serwis?. Pozdrawiam

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Pytanie czy po ustawieniu ręcznym na nieskończoność zdjęcia oddalonych obiektów (tych co powinny być ostre w/g skali obiektywu) są ostre?

Po ustawieniu na nieskończoność ostre są obiekty oddalone o 25-30 m, gdzieś tak. Nie da sie dalej przekręcić..

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
No to niestety obiektyw do naprawy.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
kuba1993, jesteś pewien, że to problem ze szkłem, a nie front-focus puszki?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Jarek Dabrowski, skoro po manualnym ustawieniu na nieskończoność ostrzy na 25-30 metrów to raczej kwestia obiektywu ;-)

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
a nie "zablokował" ci się ostatnio jakiś filtr i nie odkręcałeś go z użyciem nieco większej siły? kilka obiektywów które rozkręcałem miały regulację nieskończoności poprzez kręcenie przednią soczewką (gwint drobnozwojny) 4 śrubeczki blokujące umieszczone były pod gumowym pierścieniem zooma/ostrości - trzeba było je ciut poluzować i obracać przednią soczewką. tu masz fotkę jak u mnie wyglądało:
20110421072 by pyciar, on Flickr

Bardzo możliwe, że to to, bo pare razy odkręcałem filtr z już trochę zużytym gwintem.
Niestety nie widzę u siebie ani jednej śrubki po ściągnięciu gumowej osłony z pierścienia zoomu. Byłbym bardzo wdzięczny jak by mi ktoś po kroku napisał co i jak zrobić, żeby nic nie uszkodzić, na podstawie mojego obiektywu. Nigdy nie miałem do czynienia z rozkręcaniem jakiegokolwiek obiektywu.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Przy "wysuniętym" obiektywie widać z boku w pobliżu przedniej soczewki śrubkę - to może być to, ale nie ręczę :evilsmile: może lepiej niech się wypowie kto takie szkło miał/naprawiał. Jeśli zdecydujesz się na samodzielną naprawę to dokładnie zaznacz wzajemne położenie sąsiednich elementów. Prawdopodobnie przekręcenie o kilka stopni już załatwi sprawę.
Pamiętaj - Jak coś popsujesz to bądź zły tylko na siebie - przed sprzedażą na giełdzie napisz uczciwie że popsułeś albo odnieś do naprawy tym którzy potrafią...

No sa tam 4 strasznie malutkie śrubki. Poluzować je i przekręcić obiektyw, aż nieskończoność będzie ostra? Czekam jeszcze na jakieś opinie:) czy to odpowiada na pewno za to:) nie chce nic popsuć.

[ Dodano: 2011-04-23, 12:04 ]
Halo, może jakiś posiadasz 70-210 potwierdzić te informacje?

[ Dodano: 2011-04-27, 00:00 ]
Obiektyw naprawiony, rzeczywiście musiało się coś przesunąć. Odkręciłem, nastawiłem ostrość na gwiazdy, następnie na pierścieniu ostrości na nieskończoność i skręciłem.
Strachu się najadłem gdyż te śrubki są ze 2 razy mniejsze od mrówki i.. i musiały mi upaść, ale na szczęście operacja zakończona sukcesem.
Pozdrawiam

Skocz do: