ozzy  Dołączył: 03 Maj 2011
  [K20D] Brak działania przysłony
Witam..pojawił sie problem z przysłoną-:/mam podpięty obiektyw kitowy lub tele 55-300. Na kółku włączony tryb M.Kręcę przednim e-pokrętłem,wskazania czasu w wizjerze zmieniają sie i zmienia sie wskazanie ekspozycji na + lub -.Kręcę tylnym e-pokrętłem-zmienia sie wyswietlana wartość przysłony, ale nie zmienia sie ekspozycja. Po podpięciu obiektywu przysłona jest maks.otwarta i nie zmienia sie mimo zmiany ustawień. Przy właczaniu podgladu GO popychacz przysłony w body działa lecz nie przenosi się to na obiektyw.Nic sie nie zmienia.Bede szczesliwy jesli otrzymam pomoc :->

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Sprawdź najpierw w trybie Av, poza tym jeśli tylko kręcisz kólkami to ekspozycja się nie zmieni. Musisz wcisną spust do połowy... No chyba że coś kręcę.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
ozzy, nie masz poustawianych jakichs głupot w programowaniu kółeczek ??

pzdr
paw

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zresetuj puszkę, sprawdź czy ustawienia są domyślne - na końcu instrukcji jest tabelka.

Zresetowałem. Posunąłem sie nawet do ponownej instalacji firmware 1.04. Nic.Zadnej reakcji. Problem pojawił sie kiedy zacząłem używac M42. Adapter oryginalny,bez zwierania styków.Tylko w menu ustawiłem zezwolenie na uzywanie pierscienia przyslony. A teraz podpinam obiektyw pentax i efekt jest taki jak opisalem. Ponadto kiedy w menu ustawie uzywanie pierscienia na niedozwolone nie dziala migawka. Przy wlaczeniu "dozwolone" migawka dziala ale przyslona niestety nie..

[ Dodano: 2011-05-03, 19:56 ]
W trybie Av przy kreceniu kolkiem przyslony widac zmiane wartosci przyslony i o czywiscie dopasowanie do tego czasu. Ale niestety to nieprawda, poniewaz mimo zmiany wskazan przyslony ona i tak pozostaje w pelni otwarta. W czasie robienia zdjecia rowniez. W trybie Tv krece kolkiem, zmienia sie czas, ale przyslona juz do niego nie dostosowuje sie.

[ Dodano: 2011-05-03, 19:56 ]
W trybie Av przy kreceniu kolkiem przyslony widac zmiane wartosci przyslony i o czywiscie dopasowanie do tego czasu. Ale niestety to nieprawda, poniewaz mimo zmiany wskazan przyslony ona i tak pozostaje w pelni otwarta. W czasie robienia zdjecia rowniez. W trybie Tv krece kolkiem, zmienia sie czas, ale przyslona juz do niego nie dostosowuje sie.

ozzy napisał/a:
Problem pojawił sie kiedy zacząłem używac M42.

To nie problem tylko normalne zachowanie. Skąd body ma cokolwiek wiedzieć o szkle bez styków, mechanicznie niekompatybilnym i jego przysłonie?

Nie nie. To co napisalem o dzialaniu przy Av i Tv dotyczy obiektywów ze stykami np kit lub tele 55-300. W trybie M krece tylnym e-kolkiem-pokazuje ze wartosc przyslony zmienia sie, ale tak naprawde w chwili robienia zdjecia ona jest na pelnej dziurze. To wszystko dotyczy szkiel pentax ze stykami.

a na pusto działa ci popychacz przysłony ??

[ Dodano: 2011-05-03, 20:24 ]
znaczy się bez szkła...

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
ozzy, tzn. że jak ustawiasz F16 to zdjęcie i tak robione jest na (dajmy na to) F5,6?

ozzy napisał/a:
W trybie M krece tylnym e-kolkiem-pokazuje ze wartosc przyslony zmienia sie, ale tak naprawde w chwili robienia zdjecia ona jest na pelnej dziurze.

Czy odczytałeś to w exifie zdjęcia? W wizjerze nie widać momentu przymykania przysłony bo dzieje się to po podniesieniu lustra.

Popychacz przysłony w body przy nacisnieciu podgladu GO dziala. Jesli ustawie przyslone np na 16 to takie jest wskazanie na wyswietlaczu, ale ona i tak bedzie otwarta maks dla danej ogniskowej czyli np 5,6 itp

[ Dodano: 2011-05-03, 20:43 ]
Tak, odczyt w exifie wskazuje na pelne otwarcie przyslony niezaleznie od ustawien. Zeby zrobic prawidlowo naswietlone zdjecie musze dostosowac czas do w pelni otwartej przyslony :-( ale przeciez nie o to chodzi..

ozzy, jak kręcisz kółkiem to tylko zadajesz jak ją przymknąć przy robieniu zdjęcia, ale patrząc w wizjer nie zobaczysz przymykania. Ustaw przysłonę 22, czas 5 sekund, odwróć aparat obiektywem do siebie i patrz w obiektyw co się dzieje po naciśnięciu spustu.

Np przy ustawieniu przyslony na 22 i wlaczeniu podgladu GO slychac popychacz pracujacy w puszce. Ale rowniez powinien przyciemnic sie obraz w wizjerze, a tak sie nie dzieje. Przyslona zostaje w pelni otwarta.

Nie miałeś jakiejś przygody przy zapinaniu M42 z przejściówką lub przy jego wypinaniu?

Masz racje ale to tez probowalem W chwili nacisniecia migawki patrze w obiektyw i przyslona nie przymyka sie..

wypnij szkiełko i zobaczy czy popychacz przysłony porusza się przy wyzwoleniu migawki...

Nie,przejsciowka jest oryg.pentax. Bez problemu wchodzi i daje sie odlaczyc. Sugerujesz jakies uszkodzenie mechaniczne?

[ Dodano: 2011-05-03, 20:52 ]
Odpialem szkielko. Przy wyzwoleniu migawki popychacz chodzi normalnie. Wyglada jak gdyby nie komunikowal sie z obiektywem.

masz czym zrobić zdjęcie bagnetu i postawić na forum ??

[ Dodano: 2011-05-03, 20:56 ]
ozzy napisał/a:
Odpialem szkielko. Przy wyzwoleniu migawki popychacz chodzi normalnie. Wyglada jak gdyby nie komunikowal sie z obiektywem.
to sugeruje, że korpus jest sprawny...

Sprawdź czy popychacz przysłony nie jest odgięty, czy trafia w niego popychacz w body.

plwk, nie zdążyłem tego napisać ;-)

[ Dodano: 2011-05-03, 21:08 ]
chociaż awaria tego samego elementu w 2 szkiełkach wydaje mi sie mało prawdopodobne...

Skocz do: