mario132  Dołączył: 15 Mar 2011
pentak k-x - nabroiłem
Witam

Proszę o radę co mam zrobić.Zaczeło się ode tego, że widziałem jakięs paprochy, przeczyściłem lustro i matówke i paprochów więcej zaczołem dmuchać gruszką i dodatkowo mam dużo paprochów w wizjerze od środka - napewno są na wizjerze bo widać że są bliżej. Wpadłem na pomysł żeby wyjąć tą matówke-blaszka nie chciała puścić ale penseta sie obślizgneła i na matówce zrobiłem taką małą ryse w kształcie v. Zdjęcia wychodzą dobrze ale niezły syf jest jak się patrzy przez wizjer.

Dać sobie z tym spokój czy dać aparat do serwisu (czyszczenie czy też wymiana matówki?)Ile by to kosztowało?

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
mario132, to rzeczywiście namieszałeś :-/ Jesteś pewien że paprochy są głębiej niż na matówce? Jeżeli tak to spokojnie wyciągnij ją z korpusu i dobrze wydmuchaj elementy ponad nią.Jeżeli jesteś w stanie żyć z symbolem zwycięstwa(V) to żyj a jak nie to pomyśl o nowej matówce. Najtańszy jest wariant z "kitową" i chińską.Najdroższy FocusingScreen i Katz Eye. Napisz na giełdzie że kupisz oryginalną to ktoś się pewnie zgłosi komu została po zmianie na "zaklinowaną". Gdy już zdobędziesz matówkę a twoje czyszczenie nie przyniesie rezultatów,to może lepiej zleć czyszczenie i wymianę jakiemuś specowi. Tak czy inaczej powodzenia :-B

[ Dodano: 2011-04-09, 09:33 ]
Tylko niewiem jak wyjąć tą matówke ten zatrzask nie chce puścić a boje sie że coś urwe, tam jest taka szczelina wystarczy tylko o nią zachaczyć i podważyć czy trzeba głębiej wsadzić?

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Jeżeli w K-x sposób mocowania jest taki sam jak w starszych Pentaxach to blaszkę-zatrzask lekko podciągasz do góry.Mam na myśli układ kiedy to aparat leży gniazdem obiektywu do góry. Zanim jednak zaczniesz cokolwiek robić,obejrzyj kilka filmików na YT.
W szukajkę wpisz "Focusing screen Pentax"
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Już sie udało wyjąłem matówe i włozyłem ale paprochów z wizjera nie da się usunąć dmuchałem i nic nie daje, niewiem jak się do nich dostać

Próbowałem jeszcze wizjer sprężonym powietrzem a póżniej patyczkami do uszu. Paprochy są nadał i jeszcze wizjer zatłuszczony. Narazie musze z tym żyć, zdjęcia dalej wychodzą super. Ma ktoś namiar na dobry i w miare niedrogi serwis w okoloci zabrza gdzie mógłbym to poczyścić wszystko?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
mario132, a tyle razy już było na forum aby nie używać sprężonego powietrza z pojemników aerozolowych, bo zawierają olej. Też tak kiedyś załatwiłem matówkę w Z-1. Współczuję i pozdrawiam.

Matówka to jest mały miki. Chodzi o to lustro w kształcie V za matówką je tym powietrzem utłuściłem więc zaczołem wycierać patyczkiem do uszu. Teraz jest tak, że na zapiętym obiektywie jest ok syfków juz mało ale jak się odepnie obiektyw to widać tak słabo widoczną kreske pionową (z tego lustra w kształccie v czyli na łączeniu) i niewiem czy to brud czy się porysowało. Aż boje sie teraz zanosić to do serwisu żeby mnie kwotą nie zabili , w sumie to zdjęcia są ok i na zapiętym obiektywie tylko widać pare paprochów no i ryse na matówce. To był zły dzień :(

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Radziłbym posypac głowe popiołem i udać się do serwisu. Tam zaś gzrecznie opowiedziec całą prawdę. Nie powinno bolec finansowo za bardzo. Bo jak widać kombinacje ci niekoniecznie wychodzą.

W sumie to tylko paprochy w wizjerze, można z tym żyć.Taka moja natura że jak zepsuje coś to się dopiero naucze. Na szczeście pięćdziesiątka od kolegi z tego forum skutecznie poprawia mi humor :)

dany77  Dołączył: 28 Gru 2010
Dokleję się do wątku choć nic nie nabroiłem.
Pokaże zdjęcie które obrazuje co się dzieje:

ze srebrnej wstawki odpada(łuszczy się)powłoka.
Czy to norma czy wyjątek i czy podlega to gwarancji?

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
chyba norma :evil:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
norma, pewnie dlatego w k-r już tego paska nie ma

a co na to gwarant?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
dany77 napisał/a:
co na to gwarant?
Należałoby go spytać. Najlepiej bezpośrednio, bo tutaj raczej nie zagląda.

To może inaczej zapytam.
Czy ktoś z szanownych użytkowników K-x, reklamował (serwisował) tą przypadłość?

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
dany77 napisał/a:
Czy ktoś z szanownych użytkowników K-x, reklamował (serwisował) tą przypadłość?

Chyba nie. Możesz być pierwszy!
:-P

hosen  Dołączył: 26 Lis 2010
Mam identyczny problem z tymi paprochami. Na razie nic nie robię żeby je usunąć bo, aż tak bardzo nie przeszkadzają ale szukam informacji jak to zrobić w razie gdyby moja cierpliwość się mocno nadwyrężyła. Czym najlepiej wyczyścić matówkę po wyjęciu?

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Przedmuchać gruszką

Jeszcze jedno pytanie
http://cgi.ebay.com/PENTA...=item4aa0b6af73

1.Pisze, że matówka oryginalna, czy jej koszt + przesyłka to już będzie całość kosztów?

Mam w planie kupić tą matówke i kiedyś nie śpiesząc się oddać na gruntowne czyszczonko aparat (koszt 150 zł) to dam tą matówke zeby mi wymienili.
W serwisie foto mi powiedzieli, że żeby wyczyścić pryzmat w wizjerze i ogólnie wizjer trzeba rozkręcić aparat, czy to się wiąże z utratą gwarancji?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
mario132 napisał/a:
W serwisie foto mi powiedzieli, że żeby wyczyścić pryzmat w wizjerze i ogólnie wizjer trzeba rozkręcić aparat,
To chyba kiepskawy ten serwis. :mrgreen: Chyba, że masz śmieci między pryzmatem, a okularem wizjera, ale nie wyobrażam sobie jak tam wlazły. Normalnie wystarczy wyjąć matówkę i wydmuchać. Rozbiórka w niefirmowym serwisie zazwyczaj powoduje utratę gwarancji.

Skocz do: