landeuska  Dołączyła: 08 Maj 2011
pentax optio e60
Mam problem z aparatem po włączeniu wysuwa się obiektyw ,ale nie można zrobić zdjęcia .Na ekranie wyskakuje komunikat lens erorr 0x04110000 i odrazu obiektyw się chowa.Przed tą usterką nie było z mim żadnego problemu.Po zrobieniu zdjęcia został wyłączony i za parę minut wystałpiła usterka.Proszę o pomoc

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
1. Na początek sprawdź baterię. Naładuj do końca.
Jeśli masz możliwość włóż inną, nową , dobrą, naładowaną.

Możesz też spróbować włączać/wyłączać z podłączonym zasilaczem. Może zaskoczy (problem z pkt.3).

2. Delikatnie trzymając aparat w dół włącz go. Jeśli obiektyw nadal się będzie chował, to podczas otwierania spójrz, czy jakoś dziwnie (pod kątem) obiektyw wysuwa się z obudowy oraz spójrz w przedniąsoczewkę i zobacz, co się dzieje wewnątrz.

2a. Sprężonym powietrzem przeczyść okolicę obiektywu - miejsce wsuwania.

3. Masz gwarancję? Jeśli tak - nie rób tego(bo inaczej serwis nie naprawi)
Jeśli nie, spróbuj delikatnie przytrzymać obiektyw po wysunięciu.

W Casio najczęstszym problemem jest plastikowy trybik odpowiedzialny za wysuwanie szkła. Nawet najmniejsza drobinka piasku po dostaniu się do trybu powoduje automagiczne cofniecie wysuwania.
Być może jakieś drobinki czegoś dostały się również między obiektyw a korpusik.

Jeśli nie pomoże - kontakt serwis.

Dzięki za opowiedź niestety nic nie pomogło.Pozostaje serwis.Może znasz jakiś godny polecenia w Warszawie lub okolicy

Najlepiej do samego źródła
APOLLO ELECTRONICS
ul. Poleczki 13
02-822 Warszawa

tel. (22) 464 58 00
serwis@apollo.eu

Najpierw zapytaj ile to może kosztować, bo mogą powiedzieć, że skórka nie warta wyprawki.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
landeuska, a próbowałaś wkładać inną kartę pamięci? Ew. może ponowne formatowanie wystarczy?

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
miałem kiedyś w samsungu tyle że obiektyw się nie chował a zdjęcia totalnie nieostre jeśli w ogóle udało się zrobić
..pomogło uderzenie od strony przeciwnej do obiektywu wyczytałem gdzieś w necie że takowy zabieg w jakims innym aparacie skutkuje i poskutkował
Po pół roku sytuacja sie powtórzyła, ponownie ta sama terapia i ponownie zakończona sukcesem :-P
(do uderzenia użyłem otwartej dłoni siła o połowę mniejsza niż czasem jak sie puknie półlitrówkę przed otwarciem a technika bardzo podobna :mrgreen: )

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Cytat
(do uderzenia użyłem otwartej dłoni siła o połowę mniejsza niż czasem jak sie puknie półlitrówkę przed otwarciem a technika bardzo podobna :mrgreen: )

:-B
Apollo pewnie będzie chciało wymieniać obiektyw, popróbuj coś sam z tym zrobić, popieram tezę z piaskiem lub efekt uderzenia ;-)

Dzięki wszystkim za pomoc ,udało mi się samej naprawić aparat .Rozkręciłam ile tylko się dało trochę na niego podmuchałam .Skręciłam na początku wyskoczył jeszcze jakiś błąd ale po chwili wszystko było dobrze .Działa bez zarzutów.Kasa zostaje w kieszeni

Gratulacje.
:-D

Skocz do: