storma  Dołączył: 16 Paź 2006
SMC F 50mm/f1.7 vs. SMC A 50mm/f1.7
Witam!
Mam dylemat co do zakupu "50" i o ile - o tym drugim można całkiem sporo poczytać i się dowiedzieć, że jest to bardzo dobry klasyk w dodatku ze stykami, to z tym drugim mam problem.
Wiem, że F 50/1.7 ?ma AF?, a A 50/1.7 nie. Natomiast co z jakością wykonania, zdjęć itd. ??
Będę wdzięczny za Wasze opinie :-)

sebostek  Dołączył: 19 Kwi 2006
witaj, niemal każda 50-tka Pentaxa jest bardzo dobra, wersja F jest gorzej wykonana niż np.FA ale niektórzy sądzą że jest ostrzejsza. Nasuwa się pytanie z jaką puszką chcesz używać tego szkła? i czy Ci potrzebny AF? następna sprawa to cena za jaką możesz kupić te szkła bo ostatnio ceny 50-tek szaleją. Poczytaj archiwum jakiś czas temu były boje o nich :)

Dzięki za odpowiedź,
Używać będę z K10, natomiast kupować raczej w UK albo w Norwegii.
Jeżeli chodzi o ceny to F 50 bedzie nieco droższy - jakieś 60 zl - tak więc nie wiele, jeżeli miałby być lepszy optycznie.

to kupuj F50/1,7 jak do K10D, AF może sie przydać.

Tak też chyba uczynię :)
Dzięki za info.

jak masz możliwość sprawdzenia obiektywu przed kupnem to podepnij tą 50-tke i przestrzelaj ciekawe jak będzie chodziła z K10D z moim DS-em troszkę wolno sie zbiera

Niestety nie mam możliwości, ale jak już ją dopadnę to zdam relacje :)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
F50/1.7 z deelem smiga az milo :-)

hmm l_uka przy świetle żarowym też ?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
sebostek napisał/a:
przy świetle żarowym też ?

kto robi foty w domu po ciemaku, skoro takie ladne sloneczko za dnia operuje? :-P ;-)

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
sebostek napisał/a:
witaj, niemal każda 50-tka Pentaxa jest bardzo dobra, wersja F jest gorzej wykonana niż np.FA ale niektórzy sądzą że jest ostrzejsza.

F jest lepiej wykonana niz FA - jest w niej wiecej metalu :-) Tylko pierscien ostrzenia jest waski, troche niewygodny. Co do ostrosci - oba szkla maja identyczna optyke, predzej roznice moga wynikac z rozrzutu parametrow wsrod poszczegolnych sztuk i tyle ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
sylwiusz napisał/a:
F jest lepiej wykonana niz FA - jest w niej wiecej metalu

Jestes pewien? Dla mnie to tez plastik był, ino inszy ;-)

Skocz do: