ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
[K-7] akumulator - dziwne zachowanie
Witam,

Jako świeży użyszkodnik K-7 pewnie wypłodzę jeszcze trochę inteligentnych wątków :)

Otóż byłam ostatnio na wycieczce, zrobiłam ok 300 zdjęć (z lampą zewn.) - potem korpus leżał tydzień na półce ( nie wyciągałam akumulatora). Wczoraj chciałam zrobić kilka zdjęć (z lampą wbudowaną), uruchomiłam korpus, ikonka baterii wskazała 2/3 naładowania - a korpus stwierdził, że "batery depleted".

Martwi mnie trochę to wskazanie ikonki baterii - czasm pokaże 2/3, czasem pełną baterie a mimo to wyświetla ostrzeżenie o rozładowanej baterii.

Zaraz po kupnie aparatu przytrzafił mi się też dziwny przypadek, że po ok 100 zdjęciach (ale część była na pewno z wbudowaną) robionych w normalnym cyklu wycieczkowym (czyli uśpił się - wstał -3 zdjęcia- znowu się uśpił) , nagle aparat nie potrafił się wzbudzić.Żadnych ostrzeżeń o baterii nie widziałam. Nie reagował na żaden przycisk, migała tylko lampka od karty. Temperatura powietrza była ok 10 stopni, więc wykluczam jakieś dziwne reakcje spowodowane niską temperaturą.
Skończyło się na wyjęciu akumulatora i ogrzaniu go trochę w ręce, po włożeniu akumulatora aparat się włączył i wskazał w pełni naładowaną baterię.

Czy ktoś też ma takie kwiatki z baterią w K-7?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Jeśli to są kfiatki, to:
- jak bateria ma tyko jedną brakującą kreskę i włączę (raczej przypadkowo) LV - pokazuje mi się komunikat o baterii wyczerpanej (to na oryginalnym akku i Batimexie), ale po restarcie i nie włączaniu LV, działa.
- jak Batimex straci jedną kreskę, to do padnięcia puszki raczej jest parę klatek. Jest wyraźnie słabszy od oryginału.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
SeizeThePicture napisał/a:
jak Batimex straci jedną kreskę, to do padnięcia puszki raczej jest parę klatek

U mnie to tak nie działa. Poza trochę mniejszą ilością klatek nie widzę różnic w reakcji aparatu na zmniejszającą się ilość energii.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
plwk, w ramach kupna mogłem otrzymać nie wiadomo jak zakurzony leżak magazynowy :roll:

Skocz do: