fosgen  Dołączył: 25 Lis 2008
Stopka lampy błyskowej
Witam. W związku z tym, że stałem się posiadaczem lampy błyskowej METZ 50 MZ-5, zamierzam ją dostosować do swojego K200. Chodzi mi o działanie z automatyką. Mam adapter SCA 3102 M2. Może ktoś z Was wie, czy można jakoś (posiadając np. stopkę od jakiejś uwalonej lampy do P) przerobić posiadany przeze mnie adapter. Bo wydawanie w ciemno ponad 200 pln na odpowiedni adapter mnie nie pociąga.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
fosgen,sama stopka z odpowiednio rozmieszczonym pinami to nie wszystko. W kostkach SCA jest trochę elektroniki odpowiedzialnej za pracę w określonym systemie TTL.
Tak więc czarno to widzę.Póki co korzystaj z automatyki lampy (ta akurat w Metz-ach jest BDB) i obserwuj Allehandro/Ibay. Choć jak poczytasz trochę o pTTL,to może się okazać że w wielu przypadkach automatyka lampy radzi sobie lepiej z pomiarem światła jak lampa systemowa. Sam używałem do niedawna Metz-a i efekty wcale nie motywowały mnie do zamiany na Flasha z pTTL. Jednym słowem pobaw się lampą w jej automatyce a dopiero potem zastanawiaj nad pTTL

andybond, dzięki. Tak mi się zdawało, że poza stopką może być jakiś diabeł ukryty, ale miałem nadzieję, że jednak może nie. Póki co faktycznie się bawię tą lampą. O ile można nazwać zabawą używanie tak wielkiej krowy, ha ha. :-B

W przypadku Metza, te duże krowy dużo mleka dają ;-)

andybond, pewnie masz rację. Tylko muszę się nauczyć z tego korzystać, żeby to mleko mi się za bardzo po ścianach nie rozlewało. Szkoda, że nie mam skąd wziąć PL instrukcji do niej...

fosgen napisał/a:
Tak mi się zdawało, że poza stopką może być jakiś diabeł ukryty

Nawet na logikę tak musi być,bo po co lampa z wymiennymi modułami skoro współpraca z TTL odbywała by się przy udziale elekteoniki zawartej w obudowie samej lampy ;-)
Miałem kilka kostek SCA ale z serii 3XX nie 3XXX i z ciekawości taką od nikona rozebrałem. Uwierz mi na płytce znajdującej się w środku po obu stronach było nas.ane tego dziadostwa pełno.
Powiem ci jak ja zrobiłem ze swoją 32CT7. W ogóle nie mogłem znaleźć instrukcji do niej,więc po najmniejszej linii oporu,napisałem po prostu do Metz-a i w zamian dostałem User Guide. Cała mnie nie interesowała więc o przetłumaczenie ważnych informacji których nie zrozumiałem,poprosiłem tłumacza przysięgłego Pana Google Translate :mrgreen:
Co do siły błysku,to dam głowę że tak zaawansowana lampa na pewno w opcjach ma korekcję ekspozycji,dzięki której ograniczysz moc lampy. Szczerze mówiąc zazdroszczę ci tego Flasha,bo moja 32-jka czasem troszkę za mało światła dawała i nie miała regulacji w trybie ręcznym,więc praca z nią w domowym studyjku była nieco ograniczona. Ty mając takiego Flash Gun-a na pewno nie bedziesz mógł żonie wcisnąć kitu że ona cię ogranicza i potrzebujesz co innego :mrgreen:

W sumie ja jakąś instrukcję mam, ale w języku Goethego i gestapo, więc chyba poproszę Wujka Google o pomoc. Tak naprawdę to ta lampa dla mnie to jak strzał w kolano, bo jakoś nigdy się nie bawiłem fotkami w domu... Ale jak mówią, darowanemu koniowi się nie zagląda, więc wypada się po prostu nauczyć tym posługiwać i cieszyć jak dziecko...

Na PW podaj adres mailowy to ci podeślę w języku Szekspira ;-)

Skocz do: