PartyzantPL  Dołączył: 11 Maj 2011
  Pentax k-r problem hot-bad piksel
Witam! Wczoraj bawiłem się moim k-r i włączając live viev jak i nagrywanie filmu zauważyłem na ekranie czerwoną kropkę. Po wgraniu klipu do komputera niestety kropka widoczna na obrazie. Co ciekawe problem ten nie występuje podczas robienia zdjęć, jednak co do filmu jest to doś wkurzające ( wada widoczna głównie na ciemnych obrazach ) tym bardziej że aparat ma dopiero miesiąc i jeszcze się nim nie nacieszyłem. Co robić? Czy wysłać do serwisu?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy użyłeś opcję "Odwzorowanie pikseli" aby aparat nie używał uszkodzonego piksela?
Serwis zapewne nic innego nie zrobi.

Tak użyłem kilka razy:(, nie wiem czy trzeba przy wykonywaniu tej operacji jakoś specjalnie się zachowywać czy nie ma to znaczenia ( światło , trzymanie aparatu???)

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Obawiam się, że ta funkcja działa tylko na maskowanie badów na zdjęciach, przy filmach niestety procesor chyba by nie wyrobił. Myślę, że można by zrobić takie maskowanie w programie do edycji filmów, ale jak i czym, to już nie wiem.

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Nie trzeba nic specjalnie robić.
Gdzieś tutaj, niestety nie mogę teraz znaleźć ktoś już pisał o podobnym problemie.
Na zdjęciach hot-a po odwzorowaniu nie było a w trakcie nagrywania filmu wyłaził.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
yusuf napisał/a:
Myślę, że można by zrobić takie maskowanie w programie do edycji filmów

Niektóre (czytaj: droższe) robią to automatycznie, analogicznie jak wywoływarki RAWów.

W sumie kupiłem aparat do zdjęć a nie do filmów, powiedzmy że foto/film 99,9/0,1 tak więc się nie martwię, fotki ładne wychodzą i to jest najważniejsze. Dzięki wszystkim za odpowiedź:) Pozdrawiam Krzychu.

Skocz do: