kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
COż za obiektywy mam w kuferku.
Witam, jako że na sprzęcie się mocno nie znam, a poznać próbuję, a widże iż są tu tęgie głowy, postanowiłem zadać pytanie :)

Posiadam następujące obiektywy:

SMC Pentax-f 1:4 - 5,6 35 - 80 mm

SMC Pentax-a 1:2 50mm

MC Pentacon auto 2.8/29 m42 z przejsciówką pentaxa

MC Pentacon auto 4/200 m42 również z przejściówką

Pytanie brzmi, czy są to w miarę dobre obiektywy (lub, któreś z nich) czy lepiej spróbować któreś puścić na alledrogo i zakupić co innego? ;)
Pozdrawiam.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
No skoro pytasz...
Cytat

Ten jest wyjątkowo beznadziejny. Mogę odkupić od Ciebie za 100zł, tak do kolekcji, bo zdjęć się tym nie da robić...
;-)

[ Dodano: 2007-03-31, 12:03 ]
A tak na serio - do czego dokręcasz te obiektywy? Jaka pucha? No i podstawowe pytanie - czy zdjęcia z nich Ci pasują? :-)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
SMC Pentax-f 1:4 - 5,6 35 - 80 mm

optycznie najgorszy z czwórki, kit zoom

bardzo dobry standard

MC Pentacon auto 2.8/29 m42 z przejsciówką pentaxa

ma dosyć dobre opinie więc nie pozbywałbym się go, zwłaszca że ogniskowa użyteczna

MC Pentacon auto 4/200 m42 również z przejściówką

całkiem dobry teleobiektyw

Najlepiej pozostaw sobie wszystkie, a bęziesz miał czym fotografować. No może tego zooma się pozbądź :-)
Pozdrawiam

kupilem osttanio MZ-50 z tym kitem własnie i filtrem uv za 200zł, zdziwilo mnie co pisze beef, bo imho włąsnie ten 50mm stałka sprawuje sie najlepiej. Co do tele odnosze wrazenie ze mydli strasznie. Jak wywolam film to postaram sie wrzucic za jakis czas foty z roznych obiektywow.
a jeśli miałbym juz sprzedawac tego kita (za ile byscie proponowali? bo ja sie na cenach nie znam.) to co kupic w zastepstwo?

oprocz mz-50 mam jeszcze k-1000
co do zdjec to wlasnie z tele wydaja mi sie wyjatkowo mydlane

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A może po prostu z tele są wytrzęsione...?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
zdziwilo mnie co pisze beef, bo imho włąsnie ten 50mm stałka sprawuje się najlepiej.

kosafwc, to był taki dowciap :-P Bo jest dokładnie tak jak piszesz - ta 50-ka to prawdopodobnie najlepszy obiektyw z Twojego zestawu.
Ale wiesz, oferta odkupienia go od Ciebie za stówkę ciągle aktualna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Przy MZ-50 będziesz miał problemy z obiektywami M42, pozostałe będą działać bezproblemowo. Może zmiana korpusu na jakiśinny, który współpracuje ze szkłami bez styków? Pomyśl nad tym, tym bardziej, że masz już przejściówki PK/M42. Dołożysz do kasiorki ze sprzedaży MZ-50 100-150pln i kupisz np, MZ-5N, który będzie działał ze wszystkimi wymienionymi przez Ciebie szkłami.
Pozdr.

mz-50 dziala b.dobrze z moimi m42, korekcja ekspozycji o 1ev tylko jest potrzebna :) pozatym na razie zostane przy nim :)

BTW czy ktoś może zna jakies strony na ktorych moglbym poczytac o tych obiektywach? szukam w necie ale nic sensownego nie mogę znaleźć. byłbym bardzo wdzieczny. Szukałem na forum ale wyskakuje mi 2459 odpowiedzi, przebrnalem przez pare stron z wynikami ale nic nie bylo snsownego.

np.
http://groups.google.pl/g...4%99+grup%C4%99
i podobnie inne obiektywy :-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
kosafwc napisał/a:
mz-50 dziala b.dobrze z moimi m42, korekcja ekspozycji o 1ev tylko jest potrzebna :) pozatym na razie zostane przy nim :)

BTW czy ktoś może zna jakies strony na ktorych moglbym poczytac o tych obiektywach? szukam w necie ale nic sensownego nie mogę znaleźć. byłbym bardzo wdzieczny. Szukałem na forum ale wyskakuje mi 2459 odpowiedzi, przebrnalem przez pare stron z wynikami ale nic nie bylo snsownego.

jak chcesz zooma czyms zastąpić to est tylko jedna opcja - 28-70:4 AL
a dalej są już 28-105 i 24-90 za jakies 2 tysiące a jeszcze dalej tylko 28-70:2,8 :)
no i jeszcze za 1.2 tysiąca tamron czy cos takiego 28-70:2.8 też (ale nie jestem pewien czy jest najnowsza wersja na bagnet K)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
kosafwc, o współpracy róznych obiektywów z MZ-50 już było (jeden wątek nawet Twój).
kosafwc napisał/a:
a jeśli miałbym juz sprzedawac tego kita, to co kupic w zastepstwo?

Najlepiej rozglądnąć się za jakąś 85-ką. Wtedy żaden zoom nie będzie potrzebny, bo mając 29, 50, 85 i 200 będziesz miał pokrycie w całym użytecznym zakresie ogniskowych. Ewentualnie zastanowisz sie potem czy będziesz potrzebował coś krótszego niz 29 i dłuższego niż 200.
A co do jakości szkieł: o Pentaxach sie nie wypowiem, bo nie używałem. Te dwa Pentacony są niezłe, bardzo dobra ostrość, 29tka pod światło bardzo dobra, 200tka trochę gorsza. Nie pozbywałbym się ich.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
1. MZ-50 ma kłopoty z obiektywami z bagnetem K bez styków. Z obiektywami M42 przez przejściówkę działa dobrze. Problemy z M42 przez pzrejsciówkę mają z tego zo wiem MZ-30, MZ-60 i być może *ist.

2. Potwierdzam, że SMC-FA28-70f4AL to dobra i tania alternatywa dla kitowego zooma. Lepszy jest (mimo szerszego zakresu zooma) SMC-FA28-105f3.2-4.5AL [IF]. Jest droższy niż 28-70f4AL, ale sądzę, że 2000 to za niego cena mocno przesadzona - przypuszczam, że za 1/3 tej ceny znajdziesz. Są jeszcze dwie inne wersje obiektywów SMC-FA28-105 - obie o jasności 4-4.5. Starsza miała power zooma i gwint pod filtr 58mm - ponoć dobra optycznie, ale duża i ciężka. Nowszy 28-105f4-4.5 z gwintem 62mm i wewnętrznym ogniskowaniem to de facto Tamron (nie wiadomo czy Pentax sam produkował te obiektywy na licencji czy zamawiał u Tamrona) - z tego co wiem nieco gorszy optycznie od 28-70f4AL.

a jaką ogniskową najlepiej wykorzystywać do portretów? coś koło 100mm? Tzn jaki kąt widzenia będzie dawał najładniejszą Waszym zdaniem perspektywę?

2. Potwierdzam, że SMC-FA28-70f4AL to dobra i tania alternatywa dla kitowego zooma. Lepszy jest (mimo szerszego zakresu zooma) SMC-FA28-105f3.2-4.5AL [IF]. Jest droższy niż 28-70f4AL, ale sądzę, że 2000 to za niego cena mocno przesadzona - przypuszczam, że za 1/3 tej ceny znajdziesz. Są jeszcze dwie inne wersje obiektywów SMC-FA28-105 - obie o jasności 4-4.5. Starsza miała power zooma i gwint pod filtr 58mm - ponoć dobra optycznie, ale duża i ciężka. Nowszy 28-105f4-4.5 z gwintem 62mm i wewnętrznym ogniskowaniem to de facto Tamron (nie wiadomo czy Pentax sam produkował te obiektywy na licencji czy zamawiał u Tamrona) - z tego co wiem nieco gorszy optycznie od 28-70f4AL.[/quote]

Ciekaw jestem jak te wymienione przez Ciebie obiektywy mają się do SMC-A 35-105/3.5.
Jedzie do mnie ZX-5n i tak sobie myślę, czy by go nie wymienić na szkło AF o podobnym zakresie ogniskowych. A 35-105 to ponoć najlepszy zoom pentaxa i moje z nim doświadczenie zdaje się potwierdzać jego świetną jakość opyczną....
Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-04-01, 13:17 ]
kosafwc napisał/a:
a jaką ogniskową najlepiej wykorzystywać do portretów? coś koło 100mm? Tzn jaki kąt widzenia będzie dawał najładniejszą Waszym zdaniem perspektywę?

To już rozmowa o gustach Jedni wolą okolice 80mm, drudzy 100, inni 135, a są tacy co robią portrety 180-200mm. Wszystko zależy od osobistych upodobań. Sam musisz do tego dojść....

Niestety nie mam FA35-105f3.5, więc nie wiem, jak się ma jego jakość optyczna do tych, które sugerowałem. Na pewno dużą zaletą bęzie jego jasność - szcxzególnie na długim końcu wadą zaś dość długa ogniskowa na szerokim końcu.

Marek Wyszomirski napisał/a:
Niestety nie mam FA35-105f3.5, więc nie wiem, jak się ma jego jakość optyczna do tych, które sugerowałem. Na pewno dużą zaletą bęzie jego jasność - szcxzególnie na długim końcu wadą zaś dość długa ogniskowa na szerokim końcu.

Zaraz zaraz..... FA 35-105/3,5 przecież nie istnieje. Ja pisałem o manualnym A 35-105/3,5.
Prima aprilis jakiś czy co? :lol:

Nie - po prostu zwykłe przejęzyczenie. Myślałem o A35-105, napisało mi się FA.

Skocz do: