kesek  Dołączył: 06 Wrz 2006
Przejściówka obiektyw PSix -> bagnet Pentax
Witam

Czy miał ktoś w rękach przejściówkę z obiektywu Pentacona Sixa na bagnet Pentaxa?

Czy ten wynalazek potrafi przymknąć przysłonę w obiektywie w momencie robienia zdjecia?

Inaczej mówiąc: czy przejściówka przenosi na obiektyw ruch dźwigni przymykającej przysłonę w korpusie?

pozdrawiam

--
Krzysztof Palenta

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
A jest w ogole taka? SLyszalem o przejsciowce Psix->m42, z przeniesieniem przyslony, a potem -> pentax K, juz bez....

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Psix na K jest w raysfoto. Nie sadze jednak, zeby przymykala przeslone, chociaz teoretycznie potrafie sobie to wyobrazic ;->

eryk Dołączył: 18 Lip 2006
Właśnie nabyłem taką przejściówkę(ten post był inpiracją :lol: ) właśnie w Raysfoto w cenie około 130 zł. , aby przywrócić do życia obiektywy po ojcu .Pierwsze wrażenia . O wiele lepiej się zakłada niż przejściówkę na m 42, nic nie chybocze ,obiektyw pewnie siedzi . Przysłonę przymyka, tylko trzeba doświadczalnie ustalić wartość przysłony, bo nie jest tak jak z m 42 , że aparat mierzy światło, ponieważ ten obiektyw, który mam nie ma przełącznika m/a. Jeżeli ktoś z Was miał doświadczenia ze współpracą tego typu obiektywów z korpusem Pentaxa , to mógłby podzielić się spostrzeżeniami.

eryk napisał/a:
Przysłonę przymyka, tylko trzeba doświadczalnie ustalić wartość przysłony,

Masz na mysli, ze przymyka po wyzwoleniu migawki, a ostrzy sie na pelnej dziurze? :shock:

alkos napisał/a:
Masz na mysli, ze przymyka po wyzwoleniu migawki, a ostrzy się na pelnej dziurze?

Dokładnie tak . Przysłonę , jeżeli trzeba koryguje na podstawie histogramu . Wiem, że może wydawać to żmudne, ale dlaczego nie spróbować , tym bardzej, że w tej wersji jest Sonnar 180/2,8. Jak się nie uda , to jestem do tyłu 130 zł, ale próbowałem :-D
Acha potwierdzenie ostrości działa .

eryk napisał/a:
Dokładnie tak . Przysłonę , jeżeli trzeba koryguje na podstawie histogramu .

No to ładnie! A Sonnar 180 kusi jak cholera... szkoda ze nie mam histogramu w MEsuper ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
No to ładnie! A Sonnar 180 kusi jak cholera... szkoda ze nie mam histogramu w MEsuper

Ale po co tak? Nie lepiej tak jak pisales? Psix->M42->K. Ja tak uzywalem Sonnara - moze ze trzy razy - za duze to to, zeby sie chcialo tym zdjecia robic - szczegolnie po podpieciu do pentaksa taki zestaw wydaje sie dosc groteskowy.

dz.

alkos napisał/a:
A Sonnar 180 kusi jak cholera...

oj tak,tak i nie wodż nas na pokuszenie ... Sonnarze :mrgreen: :mrgreen:

dzerry napisał/a:
Ale po co tak? Nie lepiej tak jak pisales? Psix->M42->K.

A bo lubie przymknac do 4-5,6, szczegolnie z bliska, a ostrzyc na 2,8 :-)

dzerry napisał/a:
za duze to to, zeby się chcialo tym zdjecia robic -

Ja wiem, ja wiem... ot, atak GASu*... Kolejne szkło czekające na półce na Fotograficzną Okazję Która Nigdy Nie Nadejdzie ;-) :-D

* Gear Acquisition Syndromme ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
a co powiecie o:
Hasselblad 180mm Sonnar f4.0 T* CFE
:?:
specyfikacja

Fajny, tylko:
-przyciemny
-kosmicznie drogi

Sonnara 180/2.8 dostaniesz za 250pln...

tref napisał/a:
Hasselblad 180mm Sonnar f4.0 T* CFE

Tref zmiłuj się , mam słabe serce , może w cenie jest coś nie tak ? :mrgreen:
dzerry napisał/a:
Psix->M42->K

To mam rozumieć , że są dwie przjsciówki zastosowane razem i wszystko działa ?.Jeżeli tak , Jerry stawiam piwo :-B :-B i tak dalej

eryk napisał/a:
To mam rozumieć , że są dwie przjsciówki zastosowane razem i wszystko działa ?

To zalezy co masz na mysli ;-) Dziala tak, jakbys podpial obiketyw m42 przez przejsciowke ;-) Ja jeszcze uzywalem Sonnara z P645, to jest wg mnie duzo ciekawsze rozwiazanie ;-)

dz.

dzerry napisał/a:
Ja jeszcze uzywalem Sonnara z P645, to jest wg mnie duzo ciekawsze rozwiazanie

...i pod wzgledem sonnara, i p645 ;-)

dzerry napisał/a:
To zalezy co masz na mysli

Myśle tak .Obiektyw,dalej przejściówka na m 42,potem przejsciówka z m 42 na bagnet Pentaxa. Jeżeli ta ostatnia jest z tą nieszczesną blaszką i trudno się ją zakłada , to rezygnuje , bo nie ma komfotu pracy . :cry: Pozostaje wtedy przy pierwszym rozwiązaniu .

eryk napisał/a:
eżeli ta ostatnia jest z tą nieszczesną blaszką i trudno się ją zakłada

Ja nie wiem co wszyscy z ta blaszka. Ja mam taka badziewne przejsciowke z plastiku jakiegos utwardzanego, bez zadnych blokad i jakos mi dziala. Fakt, w chwili roztargnienia mozna obiektyw lekko przekrecic, ale bez przesady ;-)

dz.

starymada  Dołączył: 09 Lis 2006
Witam, chcialbym odswiezyc watek...
Od piatku w koncu pstrykam pentaxem - kupilem K10D :-)

Z dobrych czasow sredniego formatu zostaly gleboko schowane szkielka od pentacona six:
Flektogon 2.8/65, Biometar 2.8/80 i Sonnar 2.8/180 - wszystkie to oczywiscie dziela sasiadow z Jeny.

I stad moje pytanie - jak najefektywniej polaczyc je z kadyszka? Czy przez 1) bezposrednia przejsciowke PSix>bagnet Pentax, czy tez przez 2) Psix->M42->K.

Bede wdzieczny za pomoc w uswiadomieniu mi jaka jest roznica w tych mocowaniach. Czy ktos z Was ma jakies praktyczne doswiadczenia (a moze przy okazji jakies fotki) z tymi przejsciowkami?
dzieki z gory

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
starymada napisał/a:
I stad moje pytanie - jak najefektywniej polaczyc je z kadyszka? Czy przez 1) bezposrednia przejsciowke PSix>bagnet Pentax, czy tez przez 2) Psix->M42->K.
Zapytaj tutaj , może będą mieli, albo zrobią przejściówkę z Psix/K.

starymada  Dołączył: 09 Lis 2006
argawen napisał/a:
starymada napisał/a:
Zapytaj tutaj , może będą mieli, albo zrobią przejściówkę z Psix/K.

znalazlem takie cos na allegro:

http://www.allegro.pl/ite...six_pentax.html

pytanie tylko, czy jest to lepsze (a jesli tak to dlaczego) od przejscia Psix>M42>K

Skocz do: