tatsuo_ki napisał/a:i to jest właśnie totalna brednia, bo plik przygotowany bezpośrednio do druku na żadnym monitorze nie będzie wyglądał dobrze.
tatsuo_ki napisał/a:wystarczy chwilę się zastanowić jak i jaki kontrast przenosi/jest w stanie przenieść monitor a jak papier i jak nieprzystające są to wielkości...
a już w ogóle nie wspominam o tym jak bardzo różnią się pliki przy wysyłaniu do profesjonalnej drukarni, a do taniego labu...
tatsuo_ki napisał/a:trochę śmieszy mnie ten snobizm sprzętowo-kalibracyjny... może dlatego, że dla mnie przy wrzucaniu zdjęć do internetu nie ma różnicy między zmniejszeniem rozdzielczości a dostosowaniem kolorów i kontrastu...
tatsuo_ki napisał/a:niektórzy nazywają to niedbaniem o czyjeś niedobory sprzętowe, ja to nazywam brakiem dostosowywania formy treści do medium jakim tę treść będę przekazywał...
tatsuo_ki napisał/a:fotografia to język.
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
CytatNaprawdę tak sądzisz ?
MacRayers napisał/a:Powiedz mi tylko JAKI monitor przenosi ten kontrasty ?
MacRayers napisał/a:Ale do czego dostosować ? Do którego profilu którego monitora ? Nie wierzę, że nie widziałeś jak wygląda ten sam obraz na różnych monitorach
Cytattak poustawiał, żeby te 90% ludzkości zobaczyła je choć w stopniu zbliżonym do poprawnego
MacRayers napisał/a:Pewnie drukujesz też kilka typów wydruków danej fotografii - w zależności od tego czy ktoś ma czyste/brudne okulary po nieskorygowany astygmatyzm...
nie ma mnie w internecie
Cytata tak w ogóle, to jeśli na wartość zdjęcia wielce znaczący wpływ ma fakt jakości monitora i jego kalibracja, to o jakiej wartości zdjęcia możemy mówić?
Nikon D700 / 50 1.4G / 85 1.8G / Tamron 35 1.8 SP DI VC
http://www.pentaxphotogal...831&language=EN
tatsuo_ki napisał/a:czy idzie w czerwienie, czy w zielenie, to akurat mało istotne, bo w pewnym zakresie, nazwijmy to, naturalnej kolorystyki sceny 90% ludzkości po prostu nie zauważa dominant kolorystycznych
tatsuo_ki napisał/a:chyba się nie będzie dało... za wysokie progi... gdzie by tam Mistrzowie mieli się zniżać do poziomu takiego warchoła jak ja?
CytatNa forum onetu pewnie nie, na forach dotyczących fotografii ma to znaczenie.
"... i owoc żywota twojego je ZUS..."
Ale masz tę świadomość, że właśnie zamordowałeś moje 12 letnie doświadczenie w branży?tatsuo_ki napisał/a:i to jest właśnie totalna brednia, bo plik przygotowany bezpośrednio do druku na żadnym monitorze nie będzie wyglądał dobrze.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
plwk napisał/a:Dla koloru skóry podawał zakresy liczbowe dla poszczególnych składowych, aby wyglądała naturalnie.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
plwk napisał/a:Tu się nie zgodzę, na nieskalibrowanym monitorze mogą źle wyglądać, ale przy wydruku będą interpretowane prawidłowo.
Michu napisał/a:Ale masz tę świadomość, że właśnie zamordowałeś moje 12 letnie doświadczenie w branży?
nie ma mnie w internecie
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
plwk napisał/a:Dla koloru skóry podawał zakresy liczbowe dla poszczególnych składowych, aby wyglądała naturalnie.
tatsuo_ki napisał/a:a tak w ogóle to po PPD jestem w 100% przekonany, że na żywo byśmy się dogadali w chwilę moment, zamiast tutaj bić pianę o znane wszystkim oczywistości, tylko inaczej nazywane...![]()
tatsuo_ki napisał/a:chyba się nie będzie dało... za wysokie progi... gdzie by tam Mistrzowie mieli się zniżać do poziomu takiego warchoła jak ja?
Michu napisał/a:Ja problemu kolorystycznego nie mam.
MacRayers napisał/a:gdyż kalibracja jest właśnie po to by mieć jakikolwiek punkt odniesienia.
nie ma mnie w internecie
guerilla "... porażające i przerażające prostactwo bije z tych zdjęć." - tych czyli moich.
guerilla "...bez stylu, bez dobrego smaku, trafiająca w gusta głównie "facetów" bez żadnej świadomości estetyki"
http://www.fmd.com.pl - reaktywowana
tatsuo_ki napisał/a:nie mniej jednak nadal obstaję przy swoim, że jak przygotowuję plik do oglądania w internecie, to robię to tak, żeby wyświetlał się mniej więcej dobrze na większości monitorów.
tatsuo_ki napisał/a:a tak zupełnie na poważnie, to żałuję, żeśmy z Pawgrą nie mieli czasu w drodze na i z PPD zajechać, dlatego całkiem poważnie mówię... jeśli zrodzi się taki szalony pomysł jak z tym piwem i modelką, to nie dość, że nie mówię nie, to jeszcze może nawet powiem tak!