bozar  Dołączył: 04 Lis 2010
[k-x] priorytet przysłony, czasu i czułości
Ostatnio połapałem się, żę zdjęcia robię tylko w manualu. Wszystko jest git, ale jak zabrałem swojego k-xa na wycieczkę do Kazimierza, to chciałem po prostu 'popstrykać' więc włączyłem priorytet przesłony i....

Okazało się, że zdjęcia wychodzą EXTREMALNIE przepalone. Są źle dobrane o dobre kilka EV. Z kolei z priorytetem migawki wszystko idzie w drugą stronę, te są baaardzo ciemne. Dziwne to jest, bo światłomierz w manualu działa jak należy i przy EV równej 0 zdjęcia wychodzą bardzo spoko.

Nie wiem czego to może być wina. Ktoś miał podobne problemy? Może to kwesti softu? Tak naprawdę, to nawet nie pamiętam czy po kupnie było ok, bo zawsze robiłem w manualu. A mimo wszystko przydałoby się skorzystać czasem z półautomatyki, właśnie w takich celach 'na szybko'.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Wrzuć fotkę z exifem.
ISO w TV i AV masz na auto czy na sztywno ?

fota nieostra, ale tu nie o to chodzi (poza tym, czas dobrał mi się tak długi, że nigdy bym aparatu nieruchomo nieutrzymał)

ISO na auto i na sztywno - jest dokładnie to samo:/

JackW  Dołączył: 08 Lip 2009
Przecież jest ustawione +3EV to jak ma być nie przepalone?

foie gras i foyer. Tak dawno nie ruszałem Av, że zupełnie tego nie skleiłem, dzięki!

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
i po raz kolejny przykładowa fotka pomogła w problemie ;-)

magradaw  Dołączył: 12 Lut 2010
W k-x można określić funkcje do zapamiętania po wyłączeniu i te do resetu. To pomaga...

Skocz do: